GRUPA B: Pakao u najavi i beg od četvrtog mesta

Izvor: MozzartSport.com, 04.Sep.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRUPA B: Pakao u najavi i beg od četvrtog mesta

Dva od tri favorita za titulu, NBA Italija, domaćin Nemačka, opasna Turska i anonimni Island. Najbolja košarka će se igrati u ovoj grupi

Verovatno ni najveći poznavaoci košarkaških prilika na teritoriji Starog kontinenta ne bi mogli da sklope grupu koja bi bila teža od Grupe B. Domaćin grupne faze, aktuelni vicešampion sveta, osvajač olimpijskog srebra, pakleno jaki Italijani, uvek nezgodni Turci i Island koji se nada čudu... A da stvari budu još komplikovanije, Grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << B se u nokaut fazi ukršta sa Grupom A, u kojoj se nalazi domaćin kompletnog šampionata – Francuska!

ŠPANIJA

Pobednik grupe  1,85


Posle potpuno neočekivanog kolapsa velike generacije španskog nacionalnog tima i smene omraženog Huana Orenge, kao spasilac je utrčao Serđo Skariolo, kojem se karte nisu baš najbolje otvorile. Učešće na kontinentalnom prvenstvu još u startu odjavili su Mark Gasol, Serž Ibaka, Huan Karlos Navaro, Hoze Kalderon i Riki Rubio, dok je nedavno i Aleks Abrines objavio da nije dovoljno spreman za najveće izazove. Sumnje nema – povrede su u velikoj meri unakazile jedan veliki tim, koji sada neće tako lako moći da preti drugima.

Naravno, ima Španija asove kakvi su Pau Gasol, Serhio Rodrigez, Rudi Fernandez i Serhio Ljulj, koji će biti potpomognuti debitantima Nikolom Mirotićem, Giljermom Ernangomezom, Giljemom Vivesom i Pauom Ribasom, ali već u startu je primetno koliko će ovaj tim biti slabiji u odnosu na onaj od prošle godine.

Španija je pripremni deo odradila bez greške, sa sedam pobeda. U poslednja 23 meča u svim takmičenjima ubeležen je samo jedan poraz – od Francuske u četvrtfinalu prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva.

IGRAČKI KADAR

Pau Gasol (centar, 35, Čikago Buls)

Rudi Fernandez (bek, krilo, 30, Real Madrid)

Serhio Rodrigez (plejmejker, 29, Real Madrid)

Giljermo Ernangomez (centar, 21, Real Madrid)

Pau Ribas (bek, 28, Barselona)

Felipe Rejes (centar, 35, Real Madrid)

Viktor Klaver (krilo, 27, Himki)

Fernando San Emeterio (bek, krilo, 31, Valensija)

Serhio Ljulj (bek, 27, Real Madrid)

Nikola Mirotić (krilni centar, centar, 24, Čikago Buls)

Pablo Agilar (krilni centar, 26, Gran Kanarija)

Giljem Vives (plejmejker, 22, Valensija)

Selektor: Serđo Skariolo

MOZZART PROGNOZA: polufinale kvota 3,60

SRBIJA

Pobednik grupe 2,90

Orlovi su svoj kurs usmerili ka zlatnoj medalji, finalu i Olimpijskim igrama u Riju. Posle izvanrednog performansa na Mundobasketu ovaj tim Srbije više niko neće smatrati „slučajnim prolaznikom“ i jasno je da će se posebne taktike spemati za trenutno najbolji evropski sastav.

Ipak, ni Srbija neće putovati u najjačem sastavu. Izostanak Bobana Marjanovića sticajem pomalo čudnih okolnosti predstavlja veliki udarac za srpsku reprezentativnu košarku, posebno ako se uzme u obzir da će ovo biti prva godina posle 11 godina u kojoj neće biti "večnog kapitena" Nenada Krstića. Đorđević je zbog cele situacije morao da kombinuje sastav i jasno je da će centarska linija ostati u velikom minusu, uprkos nesumnjivom kvalitetu Miroslava Raduljice, Nikole Milutinova i Ognjena Kuzmića.

Pripremni mečevi pokazali su jednu dimenziju igara s Milošem Teodosićem i Stefanom Markovićem i bez njih. Bez jednog od dvojice škripi dosta na obe polovine, ali s njima u timu sve je u redu.

IGRAČKI KADAR

Miloš Teodosić (plejmejker, 28, CSKA Moskva)

Marko Simonović (krilo, 29, bez kluba)

Bogdan Bogdanović (bek, 23, Fenerbahče)

Nemanja Bjelica (krilo, 27, Minesota)

Stefan Marković (plejmejker, Unikaha, 27)

Nikola Kalinić (krilo, 23, Fenerbahče)

Dragan Milosavljević (bek, krilo, 26, Alba Berlin)

Miroslav Raduljica (centar, 27, Panatinaikos)

Zoran Erceg (krilni centar, 30, bez kluba)

Vladimir Štimac (centar, 28, bez kluba)

Nemanja Nedović (bek, 24, Unikaha Malaga)

Nemanja Dangubić (krilo, 22, Crvena zvezda)

Ognjen Kuzmić (centar, 25, Panatinaikos)

Nikola Milutinov (centar, 20, Olimpijakos)

Selektor: Aleksandar Đorđević

MOZZART PROGNOZA: osvaja EP kvota 8,00

ITALIJA

Pobednik grupe 13,0

Azuri se ne šale i posle dve godine pauze planiraju da se vrate na evropsku scenu jaki kao nekada, u srećno vreme italijanske reprezentativne košarke. Ekipa koja svakako može da pomrsi račune i Srbiji i Španiji napašće što bolji plasman sa setom velikih imena i šutera kao što su Belineli, Datome, Đentile, Galinari, Barnjani, Heket, Datome... Ali to je možda i najveća odlika italijanskog tima, koji će forsirati „trči i pucaj“ košarku.

U takvoj jurnjavi ne mogu svi da se snađu i odgovore na adekvatan način i tu će Simone Pjaniđani pokušati da pronađe put do medalje. Ali ako želi da svoj tim evropskoj javnosti predstavi kao ozbiljnog kandidata za titulu, stručni štab će morati da pronađe i rezervno rešenje. Jer teško je očekivati da će šut u svakom momentu biti „naštelovan“.

IGRAČKI KADAR

Andrea Barnjani (centar, 29, Bruklin Nets)

Marko Belineli (bek, 29, Sakramento Kings)

Luiđi Datome (krilo, 27, Fenerbahče)

Rikardo Červi (centar, 24, Ređo Emilija)

Andrea Činčijarini (plejmejker, 29, Armani Milano)

Amedeo Dela Vale (bek, 22, Ređo Emilija)

Ahil Polonara (krilni centar, 23, Ređo Emilija)

Marko Kuzin (centar, 30, Kremona)

Danilo Galinari (krilo, 26, Denver Nagets)

Alesandro Đentile (bek, 22, Armani Milano)

Danijel Heket (plejmejker, 27, Olimpijakos)

Nikolo Meli (krilni centar, 24, Bamberg)

Davide Paskolo (krilni centar, 24, Trento)

Đuzepe Poeta (plejmejker, 29, Manresa)

Luka Vitali (bek, 29, Kremona)

Selektor: Simone Pjaniđani

MOZZART PROGNOZA
: četvrtfinale kvota 4,00

NEMAČKA

Pobednik grupe 25,0

Na stranu činjenica da je Nemačka domaćin jedne od grupa, sve što se bude dešavalo na parketu, zavisiće od jednog i samo od jednog velemajstora igre pod obručima – Dirka Novickog! U trans je bacio navijače Dirkenštajn onog trenutka kada je doneo konačnu odluku da će odigrati Evropsko prvenstvo, a uprkos tome što ima punih 37 godina i 21. profesionalnu sezonu iza sebe, spreman je Dirk da ostavi i poslednju kap znoja kako bi nacionalni tim napravio najbolji mogući rezultat.

Da li će to biti dovoljno? Za prolaz u nokaut fazu gotovo definitivno, jer će Nemačkoj biti potrebna pobeda nad Islandom i bar Turskom kako bi se overila karta za Lil. Ali jasno je i selektoru Krisu Flemingu da će za nešto više ipak biti potrebna Bencingova, Plajsova, Šafarcikova i Šrederova pomoć kako bi se Pancer divizija ozbiljno nametnula daleko jačim rivalima.

Vrlo iskusan tim Nemačke mogao bi da pronađe dodatnu snagu u navijačima i sudijama, koji su često umeli da pokažu svoju naklonost prema domaćinima...

IGRAČKI KADAR

Akim Vargas (plejmejker – bek, 25, Alba Berlin)

Maodo Lo (bek, 23, Kolumbija Lajons)

Nils Gifi (krilo, 24, Alba Berlin)

Aleks King (krilo, 30, Alba Berlin)

Hajko Šafarcik (plejmejker, bek, 31, Bajern Minhen)

Karsten Tada (bek, 26, Bamberg)

Tibor Plajs (centar, 25, Juta Džez)

Robin Bencing (krilo, 26, Saragosa)

Dirk Novicki (krilni centar, 37, Dalas Maveriks)

Paul Cipser (krilo, 21, Bajern Minhen)

Denis Šreder (plejmejker, 21, Atlanta Houks)

Anton Gavel (plejmejker, 30, Bajern Minhen)

Johanes Vojtman (centar, 22, Frankfurt Skajlajners)

Selektor: Kris Fleming

MOZZART PROGNOZA: osmina finala – kvota 2,90

TURSKA

Pobednik grupe 18,0

Selektor Ergin Ataman rešio je da presavije tabak i ovog leta odrekne se pomoći gotovo svih iskusnih igrača, pre svih Omera Ašika, koji je povređen i Enesa Kantera, zbog kojeg se podigao i politički vrh. Naime, zbog činjenice da centar Oklahome ima kurdske korene, na odluku da se on ipak ne nađe na spisku Turske navodno je uticao predsednik države Redžep Erdogan, koji je naredio Atamanu da igrača precrta već na startu.

Samim tim jasno je da će za Tursku uslediti period tranzicije, u kojim će se čekati eksplozija mladih snaga, koje su do sada već naciji donele velike radosti u takmičenjima mlađih kategorija. Potpuno zasluženo svoje mesto u timu dobili su supertalentovani klinci – Furkan Korkmaz, Kenan Sipahi i Kartal Ozmizrak, koji su već pokazali i dokazali da su daleko ispred svojih vršnjaka.

Iako je već u startu jasno da se od ove ekipe ne mogu očekivati velika dostignuća, budite uvereni da se Turska neće predati tako lako i da će svakog protivnika dobro preznojiti.

IGRAČKI KADAR

Ali Muhamed (plejmejker, 32, Fenerbahče)

Doguš Balbaj (plejmejker, 26, Anadolu Efes)

Kartal Ozmizrak (plejmejker, 19, Bešiktaš)

Sinan Guler (bek, 31, Galatasaraj)

Kenan Sipahi (plejmejker, 20, Fenerbahče)

Melih Mahmutoglu (bek, 25, Fenerbahče)

Goksenin Koksal (bek, 24, Galatasaraj)

Čedi Osman (krilo, 20, Anadolu Efes)

Furkan Korkmaz (krilo, 18, Anadolu Efes)

Bariš Hersek (krilni centar, centar, 27, Fenerbahče)

Ersan Iljasova (krilni centar, 28, Detroit Pistons)

Oguz Savaš (centar, 27, Darušafaka)

Semih Erden (centar, 28, Darušafaka)

Furkan Aldemir (krilni centar, centar, 24, Filadelfija)

Selektor: Ergin Ataman

MOZZART PROGNOZA: ispada u grupi kvota 2,90

ISLAND

Pobednik grupe 1.000

Debitant na svim velikim takmičenjima i ekipa koja će, objektivno, služiti za razigravanje ostalih rivala. Za selekciju Krega Pedersena samo učešće na šampionatu predstavlja uspeh ravan osvajanju medalje, a u izuzetno tvrdoj i jakoj grupi teško je očekivati da će ova selekcija uspeti da napravi bilo kakav iznenađujući rezultat.

Selekcija Islanda sastavljena je od igrača koji mahom igraju u domovini ili po Skandinaviji, a ljubiteljima evropske košarke najpoznatije ime biće iskusni šuter Jon Arnor Stefanson, 32-godišnji prvotimac Unikahe iz Malage. U Endesa ligi ovaj krilni košarkaš beležio je skromnih pet poena, skok i asistenciju u proseku na 20 odigranih utakmica.

Island je pripreme za veliko takmičenje iskoristio da snage odmeri s rivalima približnog kvaliteta, a koliko je ostrvski tim zapravo daleko ispod standarda govori i poslednji pripremni meč, u kojem je Belgija slavila sa 40 razlike (86:46).

Utakmice sa Islandom kladioci bi mogli da iskoriste kako bi pojurili „plus” poene, zavisno od same granice.

IGRAČKI KADAR

Martin Hermanson (bek, 20, Bruklin Blekbirds)

Aksel Karason (krilo, 32 Svendborg Rebits – Danska)

Ragnar Natanelson (centar, 24, Tor Torlakshofn – Island)

Jakob Orn Sigurdarson (bek, 33, Boras – Švedska)

Hlinur Beringson (krilni centar, 33, Sundsval Dragon – Švedska)

Jon Arnor Stefanson (bek, 32, Unikaha Malaga)

Helgi Mar Magnuson (krilo, 33, Rejkjavik – Island)

Hordur Aksel Vilhjalmson (plejmejker/bek, 26, Ungmenafelag – Island)

Logi Gunarson (bek, 33, Ungmenafelag – Island)

Pavel Ermolinskij (centar, 28, Rejkjavik – Island)

Haukur Helgi Palson (krilni centar, 23, LF Basket – Švedska)

Egir Tor Steinarson (bek, 24, Sundsval Dragons – Švedska)

Selektor: Kreg Pedersen

MOZZART PROGNOZA: poslednje mesto u grupi (kvota 1,15)

RASPORED

1. kolo - 5. septembar

15.00: Nemačka – Island

18.00: Španija – Srbija

21.00: Italija – Turska

2. kolo - 6. septembar

15.00: Srbija – Nemačka

18.00: Island – Italija

21.00: Turska – Španija

3. kolo - 8. septembar

14.30: Srbija – Island

17.45: Nemačka – Turska

21.00: Španija – Italija

4. kolo - 9. septembar

14.30: Turska – Srbija

17.45: Italija – Nemačka

21.00: Island – Španija

5. kolo - 10. septembar

14.30: Srbija – Italija

17.45: Nemačka – Španija

21.00: Turska – Island

(GRAFIKA: Vedran Duhaček)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.