FAO: Prvi put manje od 800 miliona gladnih u svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2015, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FAO: Prvi put manje od 800 miliona gladnih u svetu

Broj pothranjenih i gladnih u svetu, prvi put otkako se vodi evidencija, iznosi manje od 800 miliona, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

U novom izveštaju FAO, procenjuje se da je 795 miliona ljudi i dalje pothranjeno, što je za 167 miliona manje, nego u prethodnoj deceniji.

Situacije se značajno poboljšala u Latinskoj Americi i na Karibima.

Podsaharska Afrika je i dalje u "crvenoj zoni", sa skoro četvrtinom (23,2 odsto) >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stanovništva koje je pothranjeno.

FAO navodi da je više od polovine zemalja u razvoju, 72 od 129, dostiglo jedan od Milenijumskih ciljeva, a to je da 2015. broj gladnih u svetu bude prepolovljen.

U izveštaju se upozorava, međutim, na okolnosti koje otežavaju borbu protiv gladi u svetu.

"Krize danas duže traju, posebno one koje su posledica prirodnih katastrofa i konfikata. Klimatske promene i finansijske krize su faktori koji dodatno pogoršavaju situaciju", navodi se u saopštenj FAO.

Situacija je u ovom smislu neizvesna u zemljama koje su pogođene konfliktima u Siriji i Iraku, ali i situacijama u Maliju, Jemenu, Kongu ili Sudanu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skoro prepolovljen broj gladnih!

Izvor: Capital.ba, 28.Maj.2015, 10:15

NJUJORK, Stopa gladi u zemljama u razvoju „pala“ je za skoro pedeset odsto u posljednjih 25 godina – ističu UN. Prema podacima za procjenu /ne/uhranjenosti, može se reći da je cilj ostvaren i broj gladnih „prepolovljen“ – navode agencije UN u izvještaju „Bezbjednost hrane u svijetu...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.