Izvor: Kurir, 22.Feb.2017, 11:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Evo zbog čega ne bi trebalo jesti pire krompir
.
Kako izgledaju pravila ishrane koja su potvrđena naučnim istraživanjima?Rodni Bilton, profesor biohemije sa univerizeta u Liverpulu je proveo 15 godina istražujući šta i kako jesti da biste bili zdravi i vitki
Jedite nezrele banane
Zelene banane, kao i cela zrna žitarica, povrće i biljna vlakna, sadrže otporni skrob To je najbolji oblik vlakana, koja se sporije apsorbuju i daju više energije Iako spada u ugljene hidrate, ova vrsta skroba >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ne podiže nivo šećera u krvi i ne predstavlja rizičnu hranu za dijabetičare Takođe, skrob iz zelenih banana aktivira lučenje hormona glukagona, koji podstiče organizam da brže sagoreva masti
Ne pravite pire od krompira
Ako unos šećera držite na minimumu, veća je verovatnoća da postignete i održavate vitku liniju Način na koji pripremamo hranu utiče na to koliko ćemo šećera konzumirati Na primer, unećemo u organizam čak 25 procenata više šećera iz krompira ako ga skuvamo i napravimo pire Krompir i drugi ugljeni hidrati sadrže dosta skroba Kada se skrob kuva i pravi pire, više skroba se pretvara u šećer, u poređenu sa drugim načinima pripreme krompiraTo nije slučaj samo sa krompirom Na primer, više ćete šećera iz jabuke uneti u organizam ako je skuvate i napravite od nje kašu ili pravite sok, nego ako je jedete u svežem stanju
Pijte vodu da smanjite bolove u kičmi
Prema istraživanjima, čak 75 procenata ljudi unosi manje tečnosti u organizam nego što je dnevna preporučena doza To ne utiče samo na liniju, već i na bolove Naime, naučna istraživanja otkrivaju da 8 do 10 čaša vode dnevno može smanjiti bolove u kičmi i zglobovima kod 80 procenata ljudi To je zbog toga što u slulčajevima dehidratacije tečnost u zglobovima postaje gušća i formiraju se kristali urične kiseline, koji se inače uglavnom izbacuju putem mokraće Tako mogu nastati bolovi u zglobovima
Pored pozitivnog uticaja na zdravlje, voda može ubrzati metabolizam i uticati pozitivno na vašu linijuIstraživanje koje je objavljeno 1999 godine u stručnom časopisu International Journal of Cancer, pokazalo je sa konzumiranje pet čaša vode dnevno može smanjiti rizik od raka debelog creva za 92 procentaDobra hidratacija povećava protok krvi kroz jetru, čime se potencijalno kancerogene materije brže izbacuju iz organizma
Pažljivo sa tofu sirom
Kod osoba koje unos proteina iz mesa potpuno zamene tofu sirom, može da se javi nedostatak minerala Ova namirnica se pravi od zrna soje, koja sadrže supstancu koja se naziva fitična kiselina Ona može da blokira apsorpciju važnih minerala, kao što su kalcijum, magnezijum, bakar, gvožđe i cink U Japanu se zbog toga uz ovu hranu jedu i namirnice poput misoa i natoa, koji se fermentišu bakterijom Basillus subtilis Ova bakterija smanjuje nivo fitične kiseline
Jedite kao ljudi iz plemena Masai
Već duže vreme vlada mišljenje da previše masna hrana izaziva gojaznost Kao posledica toga, ljudi sve više jedu prerađenu hranu, ugljene hidrate Međutim, ishrana nekih naroda obiluje mastima, a oni su opet zdravi Članovi plemena u Istočnoj Africi, poput Masaija, dnevno unesu i do 400 grama životinjske masti, dok se u Britaniji preporučuje 60 grama masti dnevno Masai imaju nizak nivo holesterola i ne pate od srčanih oboljenja
Voćni šejkovi kriju opasnost
Naš organizam ima ograničn kapacitet da prihvati visok nivo fruktoze - šećera koji je prisutan u šejkovima i smutijima, ali i u drugim zaslađivačima koji se koriste za pripremu poslastica visok nivo fruktoze utiče na proizvodnju insulina, pa preteran unos može da izazove gojaznost i dijabetes tipa 2
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
9 najčešćih grešaka u pripremi krompir pirea
Krompir salata po receptu Amiša
Kako da napravite savršen krompir pire (VIDEO)
7 načina da iskoristite koru od krompira
5 recepata za krompir iz rerne
Autor: Foto: Shutterstock
Najomiljeniji prilog krije veliku opasnost: Evo zbog čega ne bi trebalo jesti pire krompir
Izvor: Story, 22.Feb.2017
Ova pravila zdrave ishrane su manje poznata, ali naučno dokazana.