Epsko putovanje koje će otkriti sve što ne znamo o Arktiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2017, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epsko putovanje koje će otkriti sve što ne znamo o Arktiku

Naime, plan je bio da led okuje brod "Fram" koji bi se potom kretao preko polarne kape zahvaljujući pojavi takozvane ledene struje.

Nansen je morao da napusti Fram, a onda na skijama prelazi stotine kilometara do britanske baze, jer je mislio da brod uopšte ne ide ka polu. Međutim, ispostavilo se da je brod netaknut prešao ledenu kapu i ta ekspedicija dovela je do revolucionarnih saznanja o Arktiku i meteorologiji.

Danas, gotovo vek kasnije, naučnici planiraju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ponove ovo epsko putovanje.

Misija "Mozaik" (Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) pokušaće da prvi put posle Nansena pređe Severni pol brodom i odgovori na goruća pitanja o Arktiku.

Tokom jednogodišnjeg perioda, tim naučnika će širom Arktika obavljati merenja, a predvodiće ih profesor Markus Reks sa Alfred Vegener instituta u Potsdamu (Nemačka).

"Plan je da na putovanje krenemo na leto 2019. kada je led tanak kada ledolomcem možemo prokrčiti put do sibirskog sektora Arktika. Onda ćemo zaustaviti motore i pustiti da nas nosi led", rekao je Reks.

Do novembra će brod biti okovan čvrstim ledom, a nastupiće polarna noć. Na temperaturama od čak 50 stepeni ispod nule naučnici će obavljati brojna istraživanja, nekad putujući i po 50 km od "baze".

Projekat vredan 50 miliona evra trebalo bi da istraži brzinu zagrevanja Arktika i kako to utiče na polarni vorteks.

Naučnici predviđaju da će temperaturna razlika između veće i manje geografske širine biti manja, a da će oslabiti jaki kružni vetrovi na polu.

To znači i da će češće dolaziti do prodora ledenog strujanja vazduha s Arktika, što će izazivati ekstremno hladne zime u Evropi i Severnoj Americi.

Naučnici koji budu učestvovali u ovoj misiji rotiraće se na svaka tri meseca.

Kad popusti polarna zima, brod će doći do Framovog moreuza između Grenlanda i Svalbarda gde je i Nansenov brod na kraju bio oslobođen leda.

Tim veruje da će nova misija, koja je daleko manje opasna od Nansenove, takođe imati značajan uticaj na naša saznanja o Arktiku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.