Egipat za zagrevanje

Izvor: Politika, 29.Avg.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat za zagrevanje

Košarkaška reprezentacija Srbije danas igra prvu utakmicu na Svetskom kupu u Španiji (15,30 č) u kojoj je apsolutni favorit.– Slabe tačke protivnika su manjak visine i neiskustvo

Za otvaranje Svetskog kupa u Španiji košarkaška reprezentacija Srbije nije mogla da poželi boljeg protivnika. Egipat spada u grupu autsajdera, a poznato je koliko prva utakmica na velikom takmičenju znači za samopouzdanje tima i povećanje borbene gotovosti. S druge strane, najteže je igrati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << unapred „dobijene” utakmice, posebno imajući u vidu motivacioni faktor. Ipak, treba očekivati da će selektor Aleksandar Đorđević dobro „naoštriti” igrače, jer eventualni kiks u njegovom trenerskom debiju, mogao bi da ostavi posledice ne samo na ličnom planu.

Tradicija košarke u Egiptu je duga, a u pionirskim danima beležili su rezultate van očekivanja. Iako su geografski pripadali Africi (doduše severu), zbog malog broja evropskih država koje su igrale ozbiljnu košarku i nedostatka konkurencije na svom kontinentu, Fiba im je dozvolila da od 1937. do 1953 godine sedam puta učestvuju na „evrobasketima”. U Pragu 1947. osvojili su bronzanu medalju, a dve godine kasnije kao domaćini šampionsku titulu.

Bilo, pa se pripoveda... Turnir u Španiji biće šesti planetarni za Egipćane (1950,1959,1970,1990,1994), a peto mesto iz Argentine najveći im je domet. Selektor Amr Abul Keir ima jedini zadatak, da izuzetno darovitu generaciju priprema za godine koje dolaze i preuzimanje primata u Africi. Sa 12 igrača iz domaćih klubova, bez projektovanih nosilaca igre Mahmuda, Orabija, Samhana i Mareia (najbolji na Prvenstvu Afrike, 14,6 poena i 11,6 skokova), svaki plasman iznad šestog mesta u grupi bio bi veliki uspeh.

Pretpostavlja se da će strateški naš selektor Đorđević napasti protivnika tamo gde je najtanji – u reketu. Egipat ima samo pet dvometraša, a sa prosečnom visinom od 196 santimetara, na začelju je od 24 učesnika „mundobasketa”. Ova utakmica biće prilika da se uigraju taktičke varijante za mnogo zahtevnije duele koji slede i bez pritiska i viška minutaže uvedu u sistem igre kapiten Krstić i prvi organizator igre Teodosić.

– Razlika u kvalitetu svakako je u našu korist, ali neće se Egipćani baš lako predati. Sve ekipe u grupi imaju kvalitet i borbenost na najvišem nivou. Protiv Novog Zelanda smo naučili dobru lekciju u tom smislu i zato od početka moramo da igramo sa najjačim adutima. Naša prednost u reketu je očigledna. Sa četiri centra i Bjelicom , možemo u kontinuitetu da im pravimo probleme i utakmicu uvedemo u domen apsolutno izvesne završnice – istakao je najstariji član naše reprezentacije, centar Raško Katić.

Egipćani će pokušati da ravnotežu naprave na spoljnim pozicijama, a Ibrahim el Gamil je najopasniji šuter.

– Mi smo mlad tim sa velikim snovima. Grupa je preteška, ali imaćemo šta da naučimo u duelima sa reprezentacijama koje su u vrhu svojih kontinenata – ocenio je bek Egipćana.

Mirko Stojaković

objavljeno: 30.08.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

PET ASOVA, PET PROGNOZA: Evo šta su nam legende rekle pred početak Mundobasketa!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Avg.2014, 11:06

Uoči Svetskog prvenstva u Španiji, pet legendi naše košarke odgovaralo je na pitanja Telegrafa u vezi sa očekivanjima, plasmanom našeg nacionalnog tima, favoritima, talentima....Košarkaška reprezentacija Srbije stigla je u Granadu, gde je u subotu očekuje prva utakmica na Prvenstvu sveta. Oči...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.