EBRD: Zainteresovani smo za Telekom, Dunav i Aerodrom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2015, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD: Zainteresovani smo za Telekom, Dunav i Aerodrom

Evropska banka za obnovu i razvoj i dalje je zainteresovana da učestvuje u privatizaciji Telekoma Srbija, beogradskog Aerodroma i kompanije "Dunav osiguranje", izjavio je predsednik te banke za Srbiju Mateo Patrone.

Patrone je rekao novinarima, posle današnjeg predstavljanja Izveštaja o tranziciji za 2014. koji je izradio EBRD, da ta banka nije zainteresovana da bude privatizacioni savetnik kada je reč o Telekomu, ali jeste za koinvestiranje sa strateškim partnerom, ili za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << finansranje kompanije koja pobedi na tenderu.

"Privatizacija Telekoma je dobar potez, jer bi u suprotnom ta firma gubila vrednost na tržištu", kazao je on. Dodao je da je EBRD i u slučaju "Dunav osiguranja" zainteresovana za koinvestiranje sa strateškim partnerom.

Patrone je ocenio da su koraci koje je vlada preduzela kada je reč o toj osiguravajućoj kući pozitivni, i dodao da je sada samo potrebno da se "radi brzo".

Kada je reč o Aerodromu "Nikola Tesla", EBRD je, kako kaže, zainteresovana da podrži vladu u realizaciji tendera za koncesiju.

Srbija je na dobrom putu u sprovođenju reformi i postavila je dobre osnove za dugoročni razvoj, ocenili su danas eksperti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja predviđa da će privreda Srbije u 2015. godini imati minimalni rast od 0,5 odsto.

"Mi smo impresionirani stepenom provedenih reformi", rekao je Direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone prilikom prezentacije izveštaja o tranziciji za prošlu godinu u Narodnoj banci Srbije. On je podvukao da je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jedan od ključnih koraka da se prebrodi ovaj težak period, a EBRD je spreman da podrži nastavak tih reformi.

Patrone je naveo je da je EBRD u Srbiju od 2001. investirala oko 3,8 milijarde evra, a samo u prošloj godini podržala je 24 projekta sa oko 450 miliona evra.

EBRD sarađuje i sa mnogim firmama u Srbiji i bankarskim sektorom i prošle godine je EPS-u odobren kredit od 200 miliona evra za restrukturiranje tog javnog preduzeća, a jedan od najznačajnijih projekata je druga faza digitalizacije u Srbiji, rekao je Patrone.

EBRD podržava i agroindustrijski sektor i sarađuje sa mnogim firmama u Srbiji kao što je Viktorija grupa, zatim u oblasti telekomunikacija i tu je deoničar kompanije SBB, naveo je Patrone.

Patrone je rekao da EBRD sarađuje sa srpskim zvaničnim institucijama i na projektima kao što su privatizacija Telekoma Srbije i Dunav osiguranja.

Glavni ekonomista EBRD Piter Sanfi rekao je da je 2014. za Srbiju bila godina recesije i poplava, kao i za druge zemlje u regionu i EBRD je puno pomogao da se te štete saniraju.

"Srbija je na dobrom putu u sprovođenju reformi i postavila je dobre osnove za dugoročni rast", ocenio je Sanfi i naglasio da EBRD za 2015. predviđa rast privrede od 0,5 odsto.

Sanfi je istakao da Srbija da treba da se okrene uvođenju inovacija u privredi, kao načinu da poveća produktivnost i rast privrede.

Jedna od ključnih determinanti za sprovođenje inovacija je dobro poslovno okruženje, rekao je Sanfi i ocenio da su korupcija i "siva" ekonomije zajednički jebproblem u regionu.

Investiranje u inovacije treba da bude raznoliko i da ne bude usmereno samo na neke sektore, već na što više njih, rekao je Sanfi.

Odgovarajući na pitanja, on je rekao da je problem nenaplativih kredita zajednički u celom regionu i banke taj problem ne treba da "guraju pod tepih", već će morati da ga rešavaju.

Tabaković: Da nenaplativi krediti najmanje koštaju građane

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je danas da će se u rešavanju problema nenaplativih kredita uzimati u obzir one opcije koje se najbolje isplate, a najmanje koštaju poreske obveznike.

Ona je rekla da će se prilikom traženja rešenja za loše kredite nastojati da se država u finansijskom smislu u najvećoj mogućoj meri isključi.

Tabaković je, govoreći o opciji prodaje nenaplativih kredita na sekundarnom tržištu, rekla da je sve u igri, ali da se u tom smislu mora voditi računa da se ne prodaju nenaplativi krediti građana već samo firmi.

"Moramo voditi računa da na sekundarnom tržištu ne mogu da se nađu krediti fizičkih lica, jer građani moraju unapred da računaju sa svojom sudbinom" rekla je guvernerka.

Ona je navela da NBS nije jedina koja treba da se bavi rešavanjem tog problema, već je potrebno da na tome rade i Udruženje banaka Srbije, banke pojedinačno, EBRD, između ostalih, ali i druge međunarodne finansijske institucije sa kojima se mesecima razgovara o različitim pristupima na rešavanju tog problema.

Analiza Unikredit grupe pokazala je da je udeo nenaplativih kredita firmi u Srbiji iznosio 23 odsto ukupnih plasmana privredi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EBRD: Srbija na dobrom putu u sprovođenju reformi

Izvor: Politika, 28.Jan.2015

BEOGRAD – Srbija je na dobrom putu u sprovođenju reformi i postavila je dobre osnove za dugoročni razvoj, ocenili su danas eksperti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja predviđa da će privreda Srbije u 2015. godini imati minimalni rast od 0,5 odsto...„Mi smo impresionirani stepenom...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.