Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2017, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede

Okrugli sto na temu "Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji – izazovi i mogućnosti" održan je danas u Privrednoj komori Vojvodine.

"Danas su tu predstavnici relevantnih institucija , ali i direktori srednjih škola i privrednici. Svi mi zajedno imamo obavezu i mogućnost da poboljšamo sistem obrazovanja. Dualno obrazovanje doprineće oblikovanju stručnih kadrova koji su potrebni tržištu", rekao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučurević.

"Kada su u pitaju srednje stručne škole na teritoriji AP Vojvodine, u tekućoj školskoj godini obrazuje se 336 učenika po dualnom, odnosno kooperativnom modelu obrazovanja, i to u pet stručnih škola (u Pećincima, Novom Sadu, Subotici i Sremskoj Mitrovici), za tri obrazovna profila (bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar). Već za narednu školsku godinu, u 25 škola na teritoriji AP Vojvodine planirano je uvođenje 24 nova obrazovna profila u osam područja rada po dualnom modelu", izjavio je na skupu potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar resornog sekreterijata Mihalj Njilaš.

Direktorka Sektora za edukacije u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević navela je da je saradnja privrede i obrazovnog sektora izuzetno važna, kako bi se kadrovi obrazovali u skladu sa potrebama razvoja privrede.

"Cilj je da se već tokom formalnog obrazovanja, steknu funkcionalna, praktična i primenljiva znanja i razviju veštine koje bi im omogućile da se odmah po završetku školovanja, u što kraćem vremenskom roku, uključe u realni proces rada, da praktično već tokom školovanja nauče da primenjuju teoretsko znanje koje stiču i da možda po završetku školovanja, i sami osnivaju sopstvene biznise", istakla je Kovačević.

Da poljoprivredne škole kod nas već odavno imaju neki vid dualnog obrazovanja, potvrdio je Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika „Valjevo" koji je kazao da se to uglavnom ogleda kroz izvođenje vežbi i praktične nastave na imanjima i radionicama školske ekonomije, kao i na radionicama za praktičnu obuku učenika poljoprivredne, prehrambene struke i veterinarske struke. Pomenuo je da škole sklapaju ugovore sa privrednim subjektima iz onih struka za koje škola ne može da obezbedi praksu, kao što su pekar, mesar, mlekar, veterinarski tehničar.

"Bitno je istaći da se sa tim privrednim subjektima ne sklapaju ugovori za zapošljavanje učenika nakon završene srednje škole, ali ti učenici svakako odmah i ostaju u tim preduzećima, ili ogromna većina njih. Neretko je da poslodavci daju i određene nadoknade u trećem i četvrtom razredu onim učenicima koje žele da zadrže u svom privrednom subjektu", rekao je Gajić.

Sekretar Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj istakla je da ZSV ima interes da se uključi u sistem dualnog obrazovanja, kada su u pitanju prakse učenika u zemljoradničkim zadrugama.

"U Vojvodini skoro svako naseljeno mesto u proseku ima jednu zadrugu, ali u praksi ima odstupanja, i apsolutno postoji prostor i da se, sa jedne strane učenici upoznaju sa ovim sistemom organizacije rada, a sa druge strane da imaju kvalitetnu praksu koja će sigurno unaprediti njihovo obrazovanje", rekla je Jelena Nestorov Bizonj.

Direktorka AD "Dnevnik- Poljoprivrednik" Gordana Radović istakla je da je u listu "Poljoprivrednik" otvorena rubrika "Poljoprivrednik među đacima", u okviru koje se prenose zapisi iz života i rada srednjih poljoprivrednih škola na području Republike Srbije

"Cilj nam je da široj javnosti predstavimo njihove uspehe, ali istaknemo i probleme sa kojima se susreću. Cilj nam je i da podstaknemo ljubav sadašnjih učenika prema stručnoj literaturi i želju da svoje usavršavanje nastave i nakon završetka škole", rekla je ona i podsetila da ovaj list u kontinuitetu izlazi već 60 godina i da se čita na celokupnom području Republike Srbije.

U diskusiji u okviru okruglog stola učestvovali su i zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Milan Kovačević, šef Odseka za obrazovanje u resornom pokrajinskom sekretarijatu Sonja Ćato, profesor Radovan Pejanović sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, zamenik generalnog sekretara PKV Bojana Miljuš, koordinator i sekretari Udruženja PKV, predsednik ZSV Radislav Jovanov, predstavnici Unije poslodavaca Vojvodine, privrednici, direktori i nastavno osoblje 20 srednjih poljoprivrednih, odnosno srednjih stručnih škola sa teritorije AP Vojvodine i Republike Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.