Belančiću i Šnajderu nagrada Radomir Konstantinović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2016, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belančiću i Šnajderu nagrada "Radomir Konstantinović"

Nagrada "Radomir Konstantinović" za 2015/2016. godinu pripala je filozofu iz Beograda Miloradu Belančiću za delo "Mi pa mi (ili: o srpskom stanovištvu) i književniku iz Zagreba Slobodanu Šnajderu za roman "Doba mjedi".

Hrvatskog književnika, autora porodične i istorijske priče o stradanju u Drugom svetskom ratu, za Radomira Konstantinovića vežu i lične uspomene.

"Devedesetih godina sam imao književno veče u Beogradu. On je sedeo u prvom redu. To je među >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nama stvorilo osećaj srodnosti. U Hrvatskoj, intelektualac tog ranga, ne bi došao mlađem kolegi na književno veče. To mi je imponiralo", prisetio se Slobodan Šnajder, dobitnik nagrade "Radomir Konstantinović".

Umesto Milorada Belančića, koji je zbog bolesti bio sprečen da lično primi nagradu, preuzela ju je njegova supruga Svetlana.

"Za njega je velika čast što je dobio nagradu koja nosi ime Radomira Konstantinovića, kao i što je deli sa uvaženim hrvatskim kolegom Slobodanom Šnajderom", rekla je Svetlana Belančić, supruga Milorada Belančića, dobitnika nagrade "Radomir Konstantinović".

Kako je saopštio žiri, ovi autori su nagradu osvojili jer su "u estetsko-književnom i filozofsko-humanističkom smislu najizrazitije na tragu stvaralaštva Radomira Konstantinovića".

"Ovo su dva autora koja baštine tradiciju Radomira Konstantinovića. To je ono što nadrasta lokalne, nacionalne okvire i ,sasvim sigurno, pripadaju onome što je neka vrsta evropskog znaka u kulturama u kojima oni stvaraju", istakao je profesor dr Gojko Tešić, predsednik žirija za dodelu nagrade "Radomir Konstantinović".

Nagrade su dodeljene prvi put, na petogodišnicu smrti Radomira Konstantinovića koji je bio novinar, pesnik, književnik, član Akademije nauka Bosne i Hercegovine i jedan od najeminentnijih filozofa ne samo u Srbiji već i zemljama regiona.

"Mislim da je dominantno stanovište kruga koji se okuplja oko njegovog dela i koji neguje njegovo misaono nasleđe, ta otvorenost duha, to kritičko mišljenje... I u tom smislu je i nagrada koja je dodeljena Slobodanu Šnajderu i Miloradu Belančiću", kaže profesor dr Latinka Perović, predsednica Saveta za očuvanje intelektualnog nasleđa Radomira Konstantinovića.

Nakon što je, zbog političkih trvenja, više puta propao pokušaj da Radomiru Konstantinoviću bude dodeljeno zvanje "Počasnog građanina Subotice", grad se autoru čuvene "Filozofije palanke", za sada, odužio manifestacijom koja nosi njegovo ime, a u okviru koje se dodeljuju i nagrada "Radomir Konstantinović", te time što je postavio tablu na kući u Zmaj Jovinoj ulici broj 17 u Subotici, u kojoj je rođen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Slobodan Šnajder: Konstantinovićeva dela su za mene kao Biblija

Izvor: Blic, 27.Okt.2016

Priznanje za najvrednije književno ili filozofsko delo „Radomir Konstantinović“ za 2015. godinu pripalo je filozofu iz Beograda Miloradu Belančiću za delo „Mi pa mi (ili srpskom stanovištu)“ i književniku iz Zagreba Slobodanu Šnajderu za roman „Doba mjedi“...Nagrade im je u subotičkoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.