Ako se po jutru dan poznaje... Ko je trošio najpametnije, a ko se uzalud rasipao?

Izvor: MozzartSport.com, 06.Okt.2015, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako se po jutru dan poznaje... Ko je trošio najpametnije, a ko se uzalud rasipao?

Šta bi se desilo kad bismo uporedili rezultate timova i njihovu vrednost?

Ogromna većina sebi ne bi dozvolila da uopšte dovede pod sumnju umeće Žozea Murinja, ali njegovi protivnici reći će da je posle senzacionalnog uspona na evropski tron sa Portom imao tu sreću da je uvek vodio najbolje timove u zemljama u kojima je radio. Dilema koja čini se nema definitivan odgovor, ali na osnovu početka nove sezone u Premijer ligi jasno je da portugalski stručnjak nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nije bio u ovakvoj krizi rezultata. Zanimljiva analiza Instituta za sportske studije (CIES) u Nojštelu ponudila je još jedan argument u korist teze da je Murinjo ovaj put izgubio kompas.

CIES je naime uporedio rezultate klubova sa vrednošću njihovih timova. Primera radi, Bajern je ubedljivo najskuplji u Nemačkoj, takođe je i prvi na tabeli što znači da to i nije posebno iznenađenje. Ne koliko recimo plasman Ingolštata, kluba čija je ekipe druga najjeftinija u Bundesligi, na šesto mesto - 11 stepenika iznad pozicije koja joj je bila “namenjena“ na osnovu budžeta, tačnije visine obeštećenja isplaćenog za  igrače.

E, u toj kategoriji Čelsi je, uz Olimpik iz Marselja, najgori među učesnicima pet najjačih liga Evrope, pošto ima treći najskuplji tim u Engleskoj, iza Mančester Sitija i Mančester junajteda, a zauzima tek 16. mesto na tabeli Premijer lige?! Tek nešto bolje stoji Juventus, najvredniji tim i tek 12. na tabeli prvenstva Italije. U Španiji je najviše podbacio Real Sosijedad Dejvida Mojesa (-11), a u Nemačkoj Hanover i Štutgart (-8).

Ako pak pažnju usmerimo na one kojima pred početak sezone nisu davane velike šanse prvo što upada u oko je povratnik u francusku Ligu 1 Anže sa plasmanom čak 17 mesta od onog koji mu se, da se tako izrazimo, predviđao, a pohvale zaslužuju i Lester Siti (+12), Eibar (+10), pomenuti Ingolštat (+11) i Kjevo (+8).

Kako to izgleda po ligama pogledajte u grafikonu CIES-a. Liverpul, Valensija, Sevilja, Monako, Borusija Menhengladbah, Milan, Napoli... Svi oni bi trebalo da se zamisle.

(FOTO: www.football-observatory.com)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.