AKN: Sudija ugurao domaćina u polufinale

Izvor: Mondo, 01.Feb.2015, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AKN: Sudija ugurao domaćina u polufinale

Skoro pa farsa u Bati, gde je Ekvatorijalna Gvineja, zahvaljujući pomoći sudija, izbacila Tunis i plasirala se u svoje prvo polufinale na Afričkom kupu nacija.

Foto: (AP Photo/Themba Hadebe)

Domaćin je bio nekoliko sekundi od eliminacije u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija, ali...

Sudija Radžindraparsad Sečurn iz Mauritanije dosudio je nepostojeći penal za domaćina u nadoknadi vremena, posle kog je Havijer Balboa doneo svom timu produžetak, a u njemu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je u 102. minutu postigao divan, predivan gol iz slobodnjaka za plasman u polufinale:

Ekvatorijalna Gvineja - Tunis 2:1, 1:1 (0:0).

Tunižani, 96 mesta bolje plasirani od domaćina na FIFA rang listi, bili su bolji svih 90 minuta i poveli iz lepe akcije u 70. minutu kada je Hamza Matluti sa desne strane namestio gol Ahmedu Akajčiju, ali su se onda nepotrebno previjali po terenu u poslednjim trenucima utakmice, tražili kavgu, gurali, svađali i izazvali sudiju Sečurna da ih za to kazni, a kaznio ih je surovo.

Suđenje jeste sve vreme bilo naklonjeno domaćinu, ali je opšti utisak bio da je Alžir morao rutinski da završi meč protiv očigledno slabijeg rivala, koji ima jednog pravog fudbalera, Balbou.

"Pustinjske lisice", 22. tim na rang listi FIFA, propustile su tri-četiri odlične prilike da postignu gol i pre 70. minuta, a onda su upali u dramu iz koje su izašli poraženi i pokradeni.

Tokom produžetaka, Sečurn i njegovi pomoćnici nedvosmisleno su "navlačili" na domaćina, a od drugog gola Balboe viđeno je sramotno ponašanje igrača Ekvatorijalne Gvineje, koji su se valjali po travi svako malo, a prednjačio je golman Ovono, koji je u poslednjim trenucima drugog produžetka ostao da leži i urliče od bolova, držeći se za rame, iako se "povredio" u jednoj krajnje rutinskoj intervenciji.

Kada je Sečurn odsvirao kraj, Tunis su trčali ka njemu i bunili se, ali bilo je kasno...

Ekvatorijalna Gvineja je polufinalista Afričkog kupa nacija, nakon što je dobila organizaciju turnira u poslednji čas, ispred Maroka, a sve zbog straha od širenja ebole u Zapadnoj i Severo-zapadnoj Africi. Da sve bude još "luđe", Ekvatorijalna Gvineja je bila izbačena iz kvalifikacija zbog švercovanja igrača, a onda joj je dodeljeno domaćinstvo i eto je, na ovaj ili onaj način, u polufinalu.

Neki igrači Gvineje, u trenucima kada je publika na stadionu bila u ekstazi, nisu se ni radovali pobedi...

Ovo je četvrti uzastopni poraz Tunis u četvrtfinalima AKN i verovatno onaj koji je najmanje zaslužen.

REZULTATI ČETVRTFINALA:

Kongo - DR Kongo 2:4 (0:0)

/Dore 55, Bifuma 62 - Mbokani 65, 90+1, Bokila 75, Kimvaki 81/

Obala Slonovače - Alžir (nedelja, Malabo, 20.30)

Gana - Gvineja (nedelja, Malabo, 17:00)

Tunis - Ekvatorijalna Gvineja 1:2, 1:1 (0:0)

/Akajči 70 - Balboa pen 90+1, 102/

PAROVI POLUFINALA:

DR Kongo - O. Slonovače/Alžir

Gana/Gvineja - Ekvatorijalna Gvineja

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.