Izvor: Blic, 25.Avg.2016, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN i OZHO: Sirijske snage koristile otrovni gas, ID iperit

Snage sirijske vlade su odgovorne za dva napada otrovnim gasom u toj zemlji, dok su pripadnici Islamske države koristili sumporni iperit, pokazali su danas objavljeni rezultati zajedničke istrage Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

Istragom, koja je trajala godinu dana, otkriveno je da postoji dovoljno dokaza da bi se zaključilo da su helikopteri Vojnog vazduhoplovstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sirije ispalili naprave, iz kojih su potom oslobođene otrovne materije u severozapadnoj pokrajini Idlib, odnosno u selu Talmenes 21. aprila 2014. godine i gradu Sarmin 16. marta 2015. godine.

U oba slučaja je korišćen hlor, navodi Rojters, koji je imao uvid u izveštaj UN i OZHO.

Takođe, utvrđeno je da postoji dovoljno podataka da bi se zaključilo da su pripadnici Islamske države bili "jedini entitet sa mogućnošću, sposobnošću, motivom i sredstvima da koriste sumporni iperit u gradu Mareu 21. avgusta 2015. godine".

Istraga UN i OZHO, koju je jednoglasno odobrio Savet bezbednosti UN, obuhvatala je devet napada u sedam oblasti u Siriji, gde je odvojenom istragom OZHO već utvrdjeno da je verovatno korišćeno hemijsko oružje.

Istragom, međutim, nije postignut zaključak u preostalih šest slučajeva.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.