ERDOGANOVI PRETORIJANCI Ko su turkmenski pobunjenici koji su ubili ruskog pilota?

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ERDOGANOVI PRETORIJANCI Ko su turkmenski pobunjenici koji su ubili ruskog pilota?

Turkmenski pobunjenici preuzeli su odgovornost za ubistvo ruskog pilota koji se katapultirao iz "suhoja" koji je srušila vojska Turske na granici sa Sirijom.

- Naši saborci su zapucali na ruske pilote koji su se katapultirali i ubili jednog od njih - rekao je Alpaslan Čelik, zamenik komandanta sirijsko-turkmenske brigade koja se bori protiv snaga legitimne vojske Sirije. On se u tom trenutku nalazio nedaleko od sirijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sela Jamadi, a u ruci je držao parče padobrana ubijenog pilota. Čelik je ove izjavu dao prvo reporteru "Rojtersa", a zatim i turskoj agenciji "Dogan".

Ovo nije prvi sukob između Turkmena i Rusa u oblasti severne Sirije, tačnije Latakije. Region Turkmenskih planina i pobunjenici koji se u njemu nalaze prethodnih dana bili su na meti sirijske vojske, koju je podržavala ruska avijacija, navode izvori bliski pobunjenicima.

Čak je i turski premijer Ahmet Davutoglu dao otvorenu podršku turkmenskim pobunjenicima i osudio napade sirijske i ruske vojske, iako su se napadi odvijali na teritoriji Sirije, i to protiv snaga koje faktički žele da sruše predsednika te zemlje i legitmne vojne snage.

Ko su Turkmeni?

Sirijski Turkmeni su manjinska zajednica turske etničke pripadnosti koja u Siriji živi od 11. veka. Tesno su povezani sa vladom Turske koja ih pomaže i naoružava.

Uglavnom su koncentrisani na severu, na području planine Turkmen u Latakiji u blizini granice sa Turskom, kao i u Halepu, Idlibu, Homsu i regiji Damaska. Ne postoje precizni podaci o njihovom broju, ali se procenjuje da ih ima između 1,5 i 3,5 miliona.

Turkmeni se zalažu za smenu Bašara al-Asada, a veliki broj njih pridružio se pobunjenicima koji ratuju protiv legtimne vojske Sirije, uz svesrdnu pomoć SAD i, evidentno - Turske. Štaviše, Turkmeni su bili među prvima koji su počeli sukob sa vojskom Sirije.

Sirijske stranke Turkmena takođe su se ujedinile u Sirijsku turkmensku skupštinu, koja je povezana sa sirijskim opozicionim grupama koje podržava Zapad.

Turkmeni su formirali brojne pobunjeničke grupe, uključujući Sirijske turkmenske brigade 2012. godine, koje broje 10.000 pripadnika, piše "Bi Bi Si".

Dodaje da je njihova vojna struktura slaba i još imaju brojne jedinice na severu Sirije.

Brigada u provinciji Latakija, Jabal al-Turkmen brigada, nastala je 2013. i sastoji se od 12 naoružanih jedinica.

Druga obalna divizija formirana je ove godine i blisko sarađuje sa Slobodnom sirijskom vojskom koju podržava Zapad.

Navodno, turkmenske brigade rade i sa drugim opozicionim grupama na severu Latakije, uključujući teroriste iz Al-Nusra fronta, koja sarađuje sa Al-Kaidom, kao i Ahrar al-Šamom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Jedan od ubica ruskog pilota je turski desničar

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2015

Turkmenski oficir grupe sirijskih pobunjenika, koji je učestvovao u likvidaciji ruskog pilota, a čiji su avion Su-24 oborili turski avioni F-16 zapravo je turski ultranacionalista!..On je ujedno i sin bivšeg gradonačelnika grada u jednoj od turskih provincija. U pitanju je Alparslan Čelik, koji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.