Protesti u Budimpešti zbog reforme obrazovanja

Izvor: RTS, 13.Feb.2016, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Budimpešti zbog reforme obrazovanja

Više hiljada Mađara izašlo je na protest protiv reformi obrazovanja koje primenjuje premijer Viktor Orban, a koje kritičari vide kao još jedan njegov pokušaj da poveća kontrolu nad državnim institucijama.
Prosvetnim radnicima, koji traže značajno smanjenje fonda časova i slobodan izbor udžbenika, u protestu na kiši su se ispred zgrade parlamenta u Budimpešti pridružili i drugi radnici okupljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u sindikatima, uključujući rudare i državne službenike, prenosi Rojters.

Demonstranti tvrde da reforme obrazovanja predstavljaju deo pokušaja centralizacije koji Orban sprovodi poslednjih šest godina, tokom kojih su mađarski državni mediji i druge javne institucije stavljene pod kontrolu vlade.
Neki od demonstranata, koji su pevali mađarsku himnu, uzvikivali su "Nećemo to dozvoliti", dok su drugi držali transparent na kojem je pisalo – "Ne terajte našu omladinu".
"Ovo je poslednja šansa da obezbedimo da naša deca žive u normalnoj zemlji i da se kvalitetno obrazuju, umesto ovog uništenja koje se sada dešava", rekla je učesnica protesta Katalin Egresi (46), koja ima četvoro dece.
Vlada je na čelu sa Orbanom pre tri godine preuzela kontrolu nad školama iz ruku lokalnih vlasti, pa sada obrazovni sistem reguliše jedna centralna služba.
Ona je povećala obim časova za nastavnike i uvela novi nastavni plan, koji predviđa upotrebu udžbenika za koje neki tvrde da sadrže netačne informacije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PROTESTI U BUDIMPEŠTI: Prosvetari ustali protiv Orbanove reforme obrazovanja!

Izvor: Kurir, 13.Feb.2016

BUDIMPEŠTA - Više hiljada Mađara izašlo je danas na protest protiv reformi obrazovanja koje primenjuje premijer Viktor Orban, a koje kritičari vide kao još jedan njegov pokušaj da poveća kontrolu nad državnim institucijama...Prosvetnim radnicima, koji traže značajno smanjenje fonda časova...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.