Izvor: B92, 26.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizija bez opreme i sredstava

Beograd -- Državna revizorska institucija neće biti u stanju da do kraja ove godine izvrši reviziju budžeta za 2007. godinu jer nema adekvatne uslove niti kadrove.

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović izjavio je da posle godinu dana rada ta institucija još nije dobila odgovarajući prostor. On je rekao i da je ta institucija veći deo vremena potrošila na obezbeđivanje potrebne opreme i sredstava za rad.

Na godišnjicu osnivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Državne revizorske institucije, Sretenović je rekao da ta institucija još nema adekvatne prostorije za rad i da ima svega 10 zaposlenih, od kojih su samo dvoje vrhovni revizori, a prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, treba da ima 117 zapošlenih, od kojih 80 odsto mora da budu sa visokom stručnom spremom.

On je dodao da im je tek pre nekoliko dana dato da koriste jednu prostoriju u Skupštini Srbije, uz obećanje da će pitanje njihovog smeštaja i opreme biti rešeno tek u novembru, i napomenuo da je tek posle sastanka kod predsednika Republike Borisa Tadića započeto sa rešavanjem problema te institucije.

Tome je prethodilo uzaludno obraćanje, "najmanje 20 puta", predstavnicima Vlade Srbije, rekao je Sretenović.

Svrha osnivanja Državne revizorske institucije da se kontroliše kako se troši novac poreskih obveznika, objasnio je Sretenović i dodao da gradjani imaju pravo da znaju kuda odlazi njihov novac, koji izdvajaju od poreza u budžet i napomenuo da je ta institucija nadležna za reviziju oko 9.500 pravnih lica i institucija u Srbiji.

Savet Državne revizorske institucije ima pet članova, ali je nedavno ostavku dala Ljiljana Šaponja-Dmitrović, podsetio je on.

Predsenik Računskog suda Slovenije Igor Šoltes rekao je da mora postojati politička volja da se podrži rad takve institucije u zemlji i naveo primer da ukoliko ne bude usvojena revizija završnog računa budžeta za prethodnu godinu, u slovenačkom parlamentu postoji opasnost da opozicija ne podrži budžet za sledeću godinu.

Konferenciji za novinare u Skupštini Srbije prisustvovao je i ambasador Norevške u Beogradu Haken Blankenborg.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Revizori nemaju ni s kim ni gde da revidiraju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2008

BEOGRAD - Državna revizorska institucija neće biti u stanju da do kraja ove godine izvrši reviziju budžeta za 2007. godinu, jer nema adekvatne uslove, niti kadrove, izjavio je danas predsednik Saveta te institucije Radoslav Sretenović...Na godišnjicu osnivanja Državne revizorske institucije, Sretenović...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

DRI još uvek nije osposobljena za rad

Izvor: EMportal, 26.Sep.2008

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je da ta institucija još nije osposobljena da uradi reviziju budžeta Srbije, kao ni bilo kog dokumenta o trošenju novca iz državne kase.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.