Protivnici zbližavanja s Rusijom napadaju rumunskog ministra inostranih poslova

Izvor: Vostok.rs, 19.Maj.2012, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protivnici zbližavanja s Rusijom napadaju rumunskog ministra inostranih poslova

19.05.2012. -

Novi ministar inostranih poslova Rumunije Andrej Marga stupio je na dužnost 7. maja ove godine na fonu grandioznog skandala. U svom prvom govoru pred parlamentarnom komisijom u vezi s pitanjima spoljne politike dao je pozitivnu ocenu profesionalnih kvaliteta ruskog predsednika Vladimira Putina i izrazio je nadu u razvoj rusko-rumunskih odnosa:

"Putin je vrlo kompetentan političar. Bilo bi jako dobro kad bi lideri u Evropi i kod nas bili isto tako kompetentni... >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Imamo mnogo sporazuma s Rusijom, ali se oni prosto nalaze na policama. Treba da učinimo nešto kako bi stanovništvo Rusije upoznalo savremenu Rumuniju i kako bi Rumuni saznali šta je savremena Rusija. U Rusiji ima mnogo predrasuda u vezi s nama i obrnuto."

Senator Sever Vojnesku, političar desničarskog usmerenja, koji predstavlja Demokratsku liberalnu partiju, koja tradicionalno podržava predsednika Trajana Beseskua, kritikovao je govor šefa diplomatije. Izjavio je da je "ministar izrazio oduševljenje Rusijom i Kinom" i pritom je izgovorio "svega jednu rečenicu" o odnosima s SAD.

Izjave novog ministra inostranih poslova su u velikom kontrastu s tradicionalnim antiruskim usmerenjem spoljne politike zvaničnog Bukurešta, koji je, na primer, pristao na lociranje elemenata EvroPRO na rumunskoj teritoriji.

Sebastijan Lezeroju, sociolog, čovek blizak predsedniku Beseskuu izjavio je u svom blogu da je Andrej Marga u prošlosti sarađivao sa Sekuritateom, specijalnom službom režima Nikolaja Čaušeskua. Lezeroju je zahtevao hitnu istragu, iako je Nacionalna komisija za proučavanje arhiva državne bezbednosti jednom već zvanično potvrdila da Marga nije sarađivao sa Sekuritateom. Nakon što su mnogi rumunski mediji preštampali optužbe upućene na adresu ministra rukovodilac Komisije se brzo orijentisao u političkoj konjunkturi i izjavio je da je "moguće da nisu proučene sve arhive" i da će Komisija još jednom pregledati ovaj predmet.

Protivnici zbližavanja s Rusijom se nisu zaustavili na postignutom i u ponedeljak su se u štampi pojavile nove optužbe. Nekoliko novina je istovremeno objavilo materijale u kojima se ukazuje na moguću saradnju Andreja Margija s ruskim specijalnim službama. "Dokazi" ove teze zaslužuju posebnu analizu.

Tako je u toku parlamentarnih sednica Andrej Marga koji je ranije obavljao dužnost miistra obrazovanja izjavio da je prijatelj rektora Ruskog univerziteta prijateljstva naroda (RUPN) Vladimira Filipova. Sad novinari, koji ne gaje simpatije prema Rusiji, koriste ovu izjavu protiv njega. "Poznati moldavski analitičar" Petru Bogatu je izjavio da RUPN radi pod patronatom Glavne obaveštajne uprave (GOU). Bogatu se poziva na staru publikaciju nedavno poginulog ruskog novinara Marka Dojča koji je krajem 1990-ih godina "u istrazi otkrio da je Vladimir Filipov pukovnik GOU".

Na osnovu toga je štampa bliska predsedniku Beseskuu donela zaključak: MIPom Rumunije rukovodi moskovski agent. Postoji još jedan zanimljiv aspekat situacije – provladina štampa, koja je navikla da se do kraja bori za imidž "svojih" političara, čak i ako su optuženi za korupciju ili druge zločine, u ovom slučaju stoji po strani. Andrej Marga je podvrgnut napadima, koji se zasnivaju isključivo na antiruskim stereotipima, a da pritom niko ne želi da ga brani.

Premijer-ministar Viktor Ponta je požurio da umiri novinare i javno mnjenje izjavom o tome da su "glavni rumunski partneri SAD, Evropska unija i NATO" istakavši da se on "oduševljava Tonijem Blerom, a ne Putinom".

Tako se jedini rumunski političar koji je javno izrazio nadu na poboljšanje odnosa s Rusijom našao u potpunoj usamljenosti. Preostaje nam da se nadamo da će Andrej Marga imati dovoljno snage za pozitivan uticaj na spoljnopolitički kurs Rumunije, bez obzira na otpor na koji nailazi.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.