Marković: Razgovaraćemo sa Vladom Vojvodine o medijima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2011, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Razgovaraćemo sa Vladom Vojvodine o medijima

NOVI SAD -

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković najavio je danas u Novom Sadu početak razgovora sa predstavnicima Vlade Vojvodine oko spornih delova Nacrta medijske strategije Srbije.

Marković je nakon sastanka sa vojvođanskim sekretarom za kulturu i javno informisanje Miloradom Đurićem rekao da je u Nacrtu medijske strategije ostalo sporno pitanje vlasništva u medijima koji emituju program na jezicima nacionalnih manjina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Vlada Vojvodine je jasno iznela primedbe i odnosu na to ministarstvo će predložiti konačan tekst, ali ćemo o svemu prethodno razgovarati", rekao je Marković i izneo stav da sto odstotno vlasništvo nad medijima nije jedino moguće rešenje.

Zašto država da uređuje filmski program?

On je kazao da može da razume zašto pojedine lokalne samouprave ili nacionalne manjine imaju potrebu da građani budu informisani, ali mu nije jasno i "očekuje da mu neko objasni zašto bi država uređivala filmski ili muzički program".

"Razgovori o spornim pitanjima još nisu počeli, jer nam je kultura bila na prvom mestu. Nakon razgovora ću krajnju verziju Medijske strategije predstaviti poslanicima Skupštine Srbije da čujem i njihovo mišljenje i tek nakon toga ga uputiti Vladi Srbije na usvajanje", rekao je Marković.

Dodao je da je veoma važno što postoji osnovni tekst Radne grupe za izradu strategije, koju su činili svi relevantni predstavnici novinarske struke, i što je resorno ministarstvo dobilo jasno definisan stav struke koja traži da se država skloni iz medija.

"Evropska unija po pitanju informisanja nacionalnih manjina nema standard nego sugestiju i u tom smislu ona je ravnodušna i prihvatiće ono oko čega se mi budemo složili", rekao je Marković i dodao da postoje rešenja oko kojih se EU sigurno neće složiti, ne želeći da kaže o kojim rešenjima je reč.

Đurić: Jasan stav po pitanju strategije

Vojvođanski sekretar za kulturu i javno informisanje kazao je da je Vlada Vojvodine zauzela jasan stav po pitanju Nacrta medijske strategije i da će biti prilike još da se o primedbama polemiše tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva za kulturu i informisanje.

Kako je saopšteno nakon sastanka, Đurić i Marković su danas razgovarali o aktuelnim pitanjima iz oblasti kulture, a najviše je bilo reči o organizaciji proslave 150. godišnjice Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Nakon sastanka u Vladi Vojvodine, Đurić i Marković su zajednički posetili Muzej savremene umetnosti Vojvodine.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) izneo je nedavno niz primedbi na predlog Medijske strategije Srbije i ocenio da je radna verzija u suprotnosti sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

SVM je primedbe izneo u šest tačaka, a jedna od njih odnosi se na uskraćivanje prava lokalnim samoupravama i nacionalnim savetima nacionalnih manjina da osnivaju medije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nacrt medijske strategije do kraja avgusta

Izvor: Radio 021, 19.Jul.2011

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je da će to ministarstvo do kraja avgusta predložiti konačan tekst Nacrta medijske strategije, koji se odnosi na razvoj sistema javnog informisanja do 2016. godine.

Nastavak na Radio 021...

Vlada Vojvodine usvojila izveštaj o trošenju budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2011, 16:31

NOVI SAD -..Vlada Vojvodine je danas usvojila izveštaj o trošenju budžeta u prvih šest meseci ove godine i ovih dana će ga dostaviti pokrajinskom parlamentu, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje...Na sednici, kojom je predsedavao predsednik vlade Bojan Pajtić, usvojen...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.