Nemci hoće da oporezuju transakcije

Izvor: B92, 12.Okt.2011, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci hoće da oporezuju transakcije

Berlin -- Nemačka se priprema da sama uvede porez na finansijske transakcije ukoliko ne uspe da privoli i svoje evropske partnere da učine to isto.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble kaže da bi "svakako bolje da to bude na globalnom nivou, a ako se ne uspe na globalnom nivou, onda na nivou Evropske unije, a ako ni toga ne bude, tada na nacionalnom nivou".

Šojble je dodao da isto važi i za porez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na finansijske transakcije.

EU je u septembru iznela predloge za oporezivanje finansijskog sektora, ignorišući protivljenje SAD i negodovanje Britanije koja strahuje od odliva kapitala iz londonskog Sitija.

Ideju o oporezivanju finansijskih transakcija naročito podržavaju nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

O tom planu će se verovatno razgovarati na samitu šefova država i vlada 27-člane EU 23. oktobra, kao i na samitu lidera Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) 3. i 4. novembra u Kanu.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je ranije izjavio da bi porez na finansijske transakcije mogao da donese prihod od 55 milijardi evra (76 milijardi dolara) godišnje.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nemačka spremna da sama uvede porez na transakcije

Izvor: Blic, 13.Okt.2011, 10:05

BERLIN - Nemačka se priprema da sama uvede porez na finansijske transakcije ukoliko ne uspe da privoli i svoje evropske partnere da učine to isto, izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble. .."Bilo bi svakako bolje da to bude na globalnom nivou, a ako se ne uspe na globalnom nivou, onda...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.