Svet

Sreda, 12.10.2011.

20:52

Nemci hoće da oporezuju transakcije

Nemačka se priprema da sama uvede porez na finansijske transakcije ukoliko ne uspe da privoli i svoje evropske partnere da učine to isto.

Izvor: Tanjug

Default images

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble kaže da bi "svakako bolje da to bude na globalnom nivou, a ako se ne uspe na globalnom nivou, onda na nivou Evropske unije, a ako ni toga ne bude, tada na nacionalnom nivou".

Šojble je dodao da isto važi i za porez na finansijske transakcije.

EU je u septembru iznela predloge za oporezivanje finansijskog sektora, ignorišući protivljenje SAD i negodovanje Britanije koja strahuje od odliva kapitala iz londonskog Sitija.

Ideju o oporezivanju finansijskih transakcija naročito podržavaju nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

O tom planu će se verovatno razgovarati na samitu šefova država i vlada 27-člane EU 23. oktobra, kao i na samitu lidera Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) 3. i 4. novembra u Kanu.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je ranije izjavio da bi porez na finansijske transakcije mogao da donese prihod od 55 milijardi evra (76 milijardi dolara) godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

11 h

Podeli: