Saopštenje FMP-a: Ovo je odgovor na linč

Izvor: Mondo, 30.Maj.2016, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saopštenje FMP-a: "Ovo je odgovor na linč"

FMP u saopštenju naveo zašto je navijačima Partizana zabranjen ulaz u halu u Železniku, kao i ko će sve iz Partizana moći da prisustvuje drugoj utakmici polufinala plej-ofa. "Dosta je cirkusa i kvaziopozicionara", poruka je iz Železnika.

Foto: MN Press

Košarkaški klub FMP je na uvrede upućene svom plejmejkeru Filipu Čoviću odgovorio određenim merama protiv KK Partizan, ali i njegovim navijačima.

U saopštenju kluba iz Železnika istaknuto >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je da je sve to uradio zbog "atmosfere linča, mržnje i najprizemijih uvreda sa tribina, primitivaca, samozvanih 'navijača' Partizana" u prvoj utakmici polufinala plej-ofa košarkapkog prvenstva Srbije, koja je zbog tog skandiranja bila prekinuta na par minuta, a trener crno-belih Aleksandar Džikić apelovao na navijače da prestanu da to viču.

Dakle, FMP je odlučio da se "osveti" navijačima Partizana tako što ih neće pustiti u halu u Žečezniku u ponedeljak uveče, na drugu utakmicu polufinala. Takođe, karata neće biti u prodaji.

FMP je saopštio i da će "ulaz u halu biti omogućen samo gostujućoj ekipi i stručnom štabu, i najužoj upravi kluba (pet članova bez obezbeđenja) iako razmene karata na tom nivou nije bilo pred prvu utakmicu".

Onda sledi obrazloženje u saopštenju:

"Na ovakav korak, bez obzira na činjenicu da se lišio značajnog prihoda, KK FMP se odlučio nakon svih dešavanja tokom prve utakmice polufinala plej-ofa, iako je na vreme i zvaničnim dopisom upozorio sve nadležne organe Košarkaške Lige Srbije da do njih može doći. Atmosfera linča, mržnje, najprizemnijih uvreda sa tribina, primitivaca, samozvanih 'navijača' Partizan NIS/MTS kojima su već godinama izloženi pojedini igrači, pojedini članovi uprave našeg kluba, 28. maja ove godine prevazišla je svaku meru, koju bilo ko normalan, ko želi da prati jednu košarkašku utakmicu i uživa u sportskoj predstavi, može da shvati".

Sve ove mere donete su zbog...

"Zato smo se odlučili da srpsku sportsku javnost poštedimo još jednog poniženja srpske klupske košarke: uvreda, vređanja i atmosfere u kojoj su u prvom planu nesportske stvari, i da omogućimo koliko-toliko sportski ambijent za odigravanje utakmice.  Ne želimo više da učestvujemo u unapred organizovanim 'predstavama' u kojima je cilj da se narušava ljudsko dostojanstvo i integritet nekoga, ko nije njihov istomišljenik, niti da budemo akteri bilo kakvih političkih 'tribina' i kvaziopozicionih predstava, onih koji se stalno žale da su u podređenom položaju, a koji zapravo od ove države dobijaju, a i dobijali su, izuzetno velika novčana sredstva, merena u milionima evra, za razliku od KK FMP, a koji je proizveo na desetine reprezentativaca za ovu zemlju, i niz puta bio brutalno oštećen na utakmicama sa KK Partizan u prethodnom periodu".

U saopštenju piše i da je FMP, dan pre prve utakmice polufinala pisao komesaru za takmičenje i "do tančina" ga upozorio, na osnovu "iskustva iz prošlosti", kakav je mogući scenario.

"Upravo iz tog razloga, smo se odlučili da prekinemo ovaj 'cirkus'. Postavlja se pitanje na koje treba da odgovore mnogi, imajući u vidu da su propozicije takmičenja jasne, ali se ne primenjuju iz straha. Naime, član 30. propozicija takmičenju je vrlo jasan, ali u subotu nije primenjen? U njemu se jasno navodi da 'prvi sudija, u slučaju uvredljivog skandiranja i nesportskog navijanja, po svojoj proceni, opominje gledalište, kasnije posle druge opomene, prazni deo tribina ili kao najteže mere, nakon više prekida, prazni celu halu ili prekida utakmicu...'. To se nije dogodilo, pa će zato KK FMP učiniti sve što je u njegovoj moći da se zaštiti od primitivaca, kada to već ne mogu, ili neće da urade sudije i nadležni organi KLS", piše u saopštenju KK FMP.

Takođe, klub iz Železnika je zamolio "nadležne državne organe da obezbede halu i normalno odigravanje utakmice" i istovremeno je izrazio očekivanje da će "nadležni organi KLS-a obezbediti regularnost utakmice, tako što će se službena lica ponašati u duhu propozicija KLS".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.