Izvor: Politika, 22.Dec.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren novi pogon u „Prvom partizanu”

U objekat, koji je otvorio ministar odbrane Bratislav Gašić, fabrika uložila 3,7 miliona evra, a posao dobilo 600 radnika

Užice – Ministar odbrane Bratislav Gašić juče je otvorio novi proizvodni pogon u ovdašnjoj fabrici municije „Prvi partizan”,čime je ova kompanija načinila važan korak u višegodišnjem

procesu izmeštanja proizvodnje iz nedovoljno bezbednog podzemnog objekta.

U ovaj novi pogon „Prvi partizan”, najuspešnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preduzeće naše namenske industrije koje municiju izvozi u 90 država, uložio je 3,7 miliona evra. U njemu se proizvode čaure kalibra do 12,7 milimetara, a nalazi se u širem fabričkom krugu na mestu nekadašnjeg preduzeća „Gama”. Čaure se sada izrađuju u dve rekonstruisane hale površine od preko 10.000 kvadrata. Za ovu namenu iz podzemnog objekta izmešten je deo opreme, čime su ostvareni humaniji uslovi za rad i veća bezbednost zaposlenih, a troškovi poslovanja smanjeni za sedam miliona dinara mesečno. Na proleće u deo novootvorenog pogona useljavaju novu mašinu iz Švajcarske, vrednu 4,5 miliona evra, koja će znatno podići proizvodnju.

Radnike „Prvog partizana” – kojih je ukupno oko 1.500, s tim što je jedna trećina u stalnom radnom odnosu dok ostali rade na privremeno-povremenim poslovima i po ugovorima o delu – obradovaće ono što je uoči otvaranja novog pogona izjavio ministar Gašić: „Na sastanku s menadžmentom fabrike dogovorili smo se da više ne bude samo jedna trećina stalno zaposlenih, već da ’Prvi partizan’ početkom sledeće godine ima 1.100 radnika u stalnom radnom odnosu, jer ’Prvi partizan’ to može da nosi. Ostali će ostati na privremeno-povremenim poslovima, zavisno od ugovora koji budu potpisani na osnovu potreba.”

   Najavljujući nastavak modernizacije i preseljenja otvaranjem i pogona na Trešnjici do 2016. godine, Bratislav Gašić, s kojim je u poseti „Prvom partizanu” bio načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković i drugi visoki oficiri Vojske Srbije, najavio je bolje dane za našu namensku industriju. „Čuli ste juče premijera da je obećao maksimalnu pomoć namenskoj industriji. Mi smo uspeli da iz ruku tajkuna izvučemo Srpsku banku, naš vojni servis koji je bio uništen nenamenskim trošenjem para i davanjem kredita, tako da će ta banka u narednom periodu biti samo banka sedam fabrika namenske industrije”, napomenuo je on.

----------------------------------

Poreski dug smenio direktora „Zastava oružja”

Upitan da prokomentariše zbivanja u fabrici „Zastava oružje”, ministar odbrane Gašić je najpre podsetio da je „Zastava” državna fabrika, ali, nažalost, i najveći dužnik državi Srbiji. „Njihove poreske obaveze prema državi višestruko su prerasle njihovu ukupnu vrednost kapitala koji tamo imaju. Normalno je da se sa tog mesta skloni čovek koji je u svojih osam godina direktorovanja napravio takve gubitke i tolike obaveze prema državi i da dođu ljudi koji će napokon, zbog radnika pre svega, staviti fabriku na zdrave noge.

Novi direktor je 17 godina proveo u ’Zastava oružju’ i dugogodišnji je direktor našeg Remontnog zavoda u Kragujevcu”, izjavio je Gašić u Užicu.

B. Pejović

objavljeno: 23.12.2014.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.