Otkrivamo ko je otac Ilarion, zvezdaš u ulozi duhovnog vođe Partizana

Izvor: Blic, 05.Maj.2015, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivamo ko je otac Ilarion, zvezdaš u ulozi duhovnog vođe Partizana

Ja sam zvezdaš, ali u tome što sam duhovni vođa Fudbalskog kluba Partizan nema ništa šizofreno. Možda jeste malo nezgodno, ali nije greh - kaže za “Blic” otac Ilarion Đurica.

Crno-beli su na pragu 26. titule, od momenta kada je ekipu preuzeo Zoran Milinković ostvarili su pet pobeda i jedan remi u prvenstvu. “Uz božju pomoć i sreću junačku”, najavio je šef stručnog štaba šampionske ambicije po dolasku u klub iz Humske, Otac Ilarion Đurica se savršeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uklopio.

- Moja saradnja sa Partizanom je upravo i proistekla iz dugogodišnjeg poznanstva sa Zoranom Milinkovićem. Prateći njega, upoznao sam mnoge fudbalere, bivše i sadašnje. Pronalazio svoje duhovne sinove. Oni su izabrali mene, sa radošću sam prihvatio da pomognem.

Susreti su raznoliki.

- Oni dolaze kod mene. Bilo je i pojedinačnih obraćanja, grupnih. Nezavisno od Partizana, kod mene dolaze Zoran Milinković, Vladimir Volkov, Ilija Stolica, Božidar Urošević, mnogi drugi.

Volkov je u derbiju protiv Vojvodine postigao dva gola, ali otac Ilarion Đurica kaže da to nema veze s njim.

- Naravno da znam da je Volkov dao dva gola. Ali nema tu moje zasluge, nikakvog uticaja, mada Volkov ili Milinković verovatno misle da ima. Pratim ih molitvama, savetujem. Tu sam da vršim svoju službu, oni slede svoju veru, ja im dajem koliko traže.

Jeromonah fudbal gleda i uživo i putem TV-a.

- Pratim fudbal, naravno. Ne toliko često uživo jer se poklapa sa bogosluženjima, ali se pronađe vremena.

Duhovni vođa Partizana ima nameru da razvija ideju o duhovnosti sporta.

- Sport je mnogobožačka preokupacija, duboko je zaronjen u mnogobožačku religiju. Islam zazire od idolopoklonstva u sportu, zazire jevrejstvo, ništa manje ni hrišćanstvo. Sport je kod nas došao pod veliku sumnju i moja želja je da uvedem duhovni red u sportu.

To podrazumeva povratak nekim zaboravljenim vrednostima.

- Pre svega, mislim na ljubav i poštovanje suparnika - završio je otac Ilarion Đurica.

Beseda igračima i stručnom štabu

“Igrajte razdragano, kao deca, ne tražeći, ne razmišljajući i ne pitajući se za cilj - krunu, venac slave! Za vašu sportsku sreću blagotvorno je da ne budete kao „luda đeca“ iz naših epskih pesama, već da budete ona deca koju je pozvao k sebi u svetom Evangeliju, naš Gospod Isus Hristos. Vaša igra je dovoljna, ako igrate nadahnuto i dobro, pošteno, lepo i prijatno, ali i nikome opasno i štetno. Igrajte najbolje što znate i umete, to je vaš sveti cilj! Junaci! Morate svoja tela nemilosrdno „ugroziti“ da biste duhovno procvetali u ono što se zove sreća neprestanog pobeđivanja! Svladajte u vašoj duhovnoj igri na zelenoj travi, pokorite ih, obuzdajte i naganjte ih u tesnac! Nadmašite, natkrilite ih kao protivnike, a ne kao neprijatelje. Morate misliti u velikim razdobljima kada vaša sportska sreća dospeva, a kada prispeva. To neka bude vaše geslo koje vam tu sreću donosi. Nastojte da se radujete, da budete srećni na račun svog tima, sastava, pa tek onda i u svoje vlastito. Kada vam krene dobro, kada ste srećni i zadovoljni, odmah ostvarite oduška, u jedinstvu sa saigračima. Iživite sve viškove radosti i zadovoljstva, ali bez raznih poroka, kao što je doping, alkohol i „quoupies“ đavolica. I ženite se mladi! Pravi fudbaler pita kako i šta voli i moli se za sebe, saigrače i za blagoslovenu ženidbu. Kada je ispunjen srećom, neka je odmah podeli sa drugovima kao bratsko dobro, kao blagoslov carskog sveštenstva. A carsko sveštenstvo su svi kršteni i miropomazani!”

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.