Stotka Srbije kandidatu za medalju u Riju!

Izvor: B92, 29.Jul.2016, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Stotka' Srbije kandidatu za medalju u Riju!

Košarkaši Srbije savladali su Francusku sa 105:88 u prvom meču turnira „Super 4“ koji se igra u argentinskoj Kordobi.

Ako se izuzme početak meča, Srbija je odigrala fantastičnu partiju i na kraju ostvarila više nego ubedljiv trijumf nad jednim od favorita za medalju na predstojećim Olimpijskim igrama.

Francuzi su bolje otvorili duel u ’Orfeo domu’, imali 11 poena prednosti nakon pet minuta, ali je onda usledio preokret Srbije.

Bogdan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bogdanović je pogađao iz svih pozicija, a kada su ušli Miloš Teodosić i Nikola Jokić, odbrana Francuske nije imala šanse. Rudi Gober i Boris Dijao održavali su ’Trikolore’ u prvom poluvremenu, a Srbija se odlepila početkom drugog poluvremena.

Teo je razigrao Milana Mačvana koji je imao odličnu rolu sa 10 poena, Kalinić je nastavio, a Bogdanović nastavio da puni koš rivala. Nando de Kolo uspešno je završio nekoliko napada, ne dozvolivši tako da već posle 30 minuta ekipa Vensana Kolea ima zaostatak veći od 20 poena.

U drugom poluvremenu naša selekcija je dodatno povećala prednost i nije dozvoljavala rivalu da se primakne. Viđeno je nekoliko nesportskih faulova u finišu, trijumf je mogao da bude ubedljiviji, ali je na kraju utakmica završena rezultatom 105:88.

Najefikasniji pojedinac meča bio je Bogdanović sa 29 poena, uz pet pogođenih trojki, Miroslav Raduljica postigao je 18, Nikola Jokić 15, jedan više od Mačvana. Treba spomenuti i fantastičnu igru kapitena Teodosića koji je sa nekoliko brutalnih asistencija razbio odbranu rivala.

Kod Francuza, koji su bili oslabljeni neigranjem Tonija Parkera koji je dobio dete, najbolji je bio Rudi Gober sa 16 poena, dok je dva manje dodao De Kolo.

Nemanja Nedović iz nepoznatih razloga nije dobio priliku, ali se pretpostavlja da je u pitanju lakša povreda.

Posle ’Trikolora’, ekipa koju vodi selektor Aleksandar Đorđević igra protiv Argentinaca u nedelju od 2 sata posle ponoći, dok je sledećeg dana duel sa Hrvatskom zakazan za 23 sata po našem vremenu.

Srbija i Francuska će se sastati u trećem kolu olimpijskog turnira u Rio de Žaneiru, 10. avgusta. Osim ove dve reprezentacije, u grupi A nalaze se još Venecuela, SAD, Kina i Australija.

Ekipa Španije najveći je favorit za prvo mesto u grupi B u kojoj će igrati protiv Argentine, Brazila, Litvanije, Hrvatske i Nigerije.

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama na programu je od 6. do 21. avgusta.

Utakmica u Kordobi kasnila je nekoliko minuta zbog tehničkih problema, a u prvom napadu za Francuze je poentirao batum sa poludistance. Uzvratio je Bogdan Bogdanović lepim solo prodorom na drugoj strani.

Tada su igrači Vensana Kolea pojačali odbranu i naša selekcija, osim ukradene lopte i zakucavanja Bogdanovića, nije uspevala da realizuje dobar napad. De Kolo je postigao četiri poena, Batum je pogodio novu trojku, da bi posle pogotka Raduljice Francuzi vodili 6:13.

Đorđević je u igru uveo Teodosića, Jokića i Jovića i to se odmah osetilo u igri. Plejmejker Crvene zvezde odigrao je odličnu odbranu, a onda u sledećem napadu pogodio uz faul, koji ipak nije realizovao. Međutim, Srbi su pojačali odbranu, pa je Teodosić pronašao Jokića, a seriju od sedam poena produžio Bogdanović prvom trojkom. Posle slobodnih bacanja Tea i odličnih poteza Jokića (polaganje i zakucavanje) Srbija je izjednačila – 20:20.

Igralo se u brzom ritmu, Francuzi su nešto više grešili, što je naša reprezentacija iskoristila. Bogdanović je pogodio novu trojku, upisao već 10. poen za preokret, da bi Teodosić lepo prošao i položio za 25:22 na kraju prve četvrtine.

Bogdan je i drugu četvrtinu otvorio trojkom, a pridružio mu se Jokić koji je inteligentnim potezima uništavao protivničku odbranu. Dva puta je poentirao, da bi bek Fenerbahčea pogodio flouter za 32:23.

Dvojici igrača pridružili su se i ostali reprezentativci Srbije – pogađali su Teodosić i Raduljica, dok je Simonović odradio odličan posao u odbrani. Teo je pogodio trojku, uzvratio je Dio, da bi Gober posle koraka položio za 39:32.

Bogdan je u dva uzastopna napada napravio po grešku, što su Francuzi koristili da loptu guraju pod reket. Gober je ponovo bio precizan, a posle polovičnog učinka Tomasa Ertela sa linije slobodnih bacanja, prednost se istopila na jedan koš.

Ipak, usledio je odgovor Bogdanovića, posle čega je Simonović pogodio prvu trojku na meču. Gober je poenima držao ’Galske petlove’, ali je sve kretalo od fantastičnog Borisa Dijaa. Visoki centar je bio precizan, da bi Simonović položio za +6 na kraju prvog poluvremena – 50:44.

Uvodni napadi u drugom poluvremenu završeni su izgubljenim loptama na obe strane, dok je Srbija nastavila gde je stala u prvom poluvremenu. Mačvan je van linije 6.75, posle njega je Jokić dobio 2+1, a Teodosić je bio najzaslužniji što se igrač Armanija razigrao.

Odlično je nekoliko puta proigrao Mačvana koji je u prvih pet minuta treće četvrtine postigao 10 poena, posle kojih je Srbija imala prednost od 15 poena.

Ertel je prekinuo furioznu seriju Srbije dvema trojkama, uzvratio je Kalinić koji uz realizovan napad dobija i dodatno slobodno bacanje za 66:52.

Francuzi su počeli da pogađaju sa distance – trojka De Koloa, duga dvojka Želabala, ali i snažno zakucavanje Raduljice u kontri. Još jedan pogodak u kontri, ovoga puta Kalinić koristi asistenciju Markovića za 74:59.

Bogdanović se vratio na teren i odmah pogodio trojku, prekinuvši tako De Koloa koji je u dva vezana napada pogađao koš. Igrač CSKA Moskve uz mnogo sreće pogodio je i trojku, ali je Raduljica poluhorogom postavio konačan rezultat treće deonice – 82:68.

U drugom poluvremenu timovi su manje pažnje obraćali na odbranu, a Srbija je poslednji period otvorila istom efikasnošću kao i u dosadašnjem toku meča. Raduljica je pogodio od tablu, Bogdan ubacio petu trojku čime je stigao do 25 poena.

U tim trenucima ’Orlovi’ su imali maksimalnih 19 razlike, Dio je vezao šest poena, pre trojke Markovića. Ipak, na drugoj strani istom merom odgovorio je Tili – 92:79 na pet minuta do kraja utakmice.

Momci u belim dresovima pokušavali su šutevima sa distance, Želabal u tri navrata nije imao sreće jer je gazio liniju i pogađao, a sudije su u finišu dosudile po tehničku i nesportsku ličnu Đorđeviću, odnosno Joviću. Nije bilo previše uzbuđenja i Srbija je ostvarila ubedljiv trijumf nad Francuskom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đinobili se sprdao sa Hrvatima i poslao poruku srpskim košarkašima (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 30.Jul.2016, 10:09

Brutalno iživljavanje košarkaške reprezentacije Argentine nad Hrvatskom zatvorila je prvu rundu turnira u Kordobi koji je Srbija započela pobedom nad Francuskom...Argentinci, jedni od glavnih kandiadata za jednu od medalja na Olimpijskim igrama nisu dozvolili Hrvatima da na bilo koji način pred...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.