Pronašli smo plivača koji se takmičio na bazenu kod Glavne pošte: Za klinca od 14 leta to je bila velika stvar

Izvor: Blic, 04.Jul.2015, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronašli smo plivača koji se takmičio na bazenu kod Glavne pošte: "Za klinca od 14 leta to je bila velika stvar"

U Takovskoj ulici, u kojoj se 1946. nalazio olimpijski bazen, s plivačima Jugoslovenske armije i ruskim herojem Leonidom Meškovom takmičio se i jedan dečak...

Predrag Ristić danas ima 85 godina i kaže da mu je taj događaj ostao urezan u sećanje.

- Uopšte nisam imao tremu. Naravno, pobedio je Meškov, ali me je sačekao na kraju staze, zagrlio i izljubio tri puta! Za klinca od 14 godina to je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bila velika stvar - seća se Ristić.

Taj zagrljaj je uhvatio fotograf „Borbe“, pa je završnica takmičenja zabeležena kao dokaz srpsko-ruskog bratstva na naslovnoj strani tih novina.

- Celo takmičenje bilo je posvećeno slavljenju viševekovnog prijateljstva dvaju naroda. Meškov je bio prvi, ja drugi, a najveći razlog za moj uspeh je to što se većina plivača vojnika malo pre toga vratila iz rata, pa su bili iscrpljeni. A ja sam tu upao kao grom iz vedra neba - priča arhitekta uz osmeh.

Pročitajte još:

Kako mu je otac bio vlasnik jednog plivačkog kluba, Predrag je naučio da pliva još sa tri godine, a već u tinejdžerskim danima postao je poznat po svojoj veštini među plivačima na Adi Ciganliji. Organizatori takmičenja kod Glavne pošte shvatili su da nijedan vojnik ne može da stane na crtu čuvenom Meškovu i na Adi su među momcima tražili adekvatnog protivnika. To je za Ristića, naravno, bila čast.

- Meškov je 42 puta osvojio prvenstvo SSSR i oborio je mnoge evropske i svetske rekorde u plivanju. Čak se priča da je ranjen preplivao Volgu. A jedan hrabri dečak je imao priliku da se takmiči s njim i bude mu za petama. Ko bi rekao - priseća se uz osmeh Ristić.

Za Ristića, takmičenje u bazenu bilo je tračak nade u sivilu rata, gde su preplašeni Beograđani prvi put posle skoro sedam godina osetili da je rat zaista završen.

Arhitekta

Dr Predrag Ristić sagradio je preko 100 crkava u Srbiji i rekonstruisao više od 500 različitih objekata, među kojima je i Lepenski vir. Počasni je profesor Akademije Srpske pravoslavne crkve, ali i zapaženi sportista i prvi i poslednji Beograđanin koji se takmičio s Leonidom Meškovom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.