Gorbačov pozvao MOK da bude pravedan prema ruskim sportistima

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2016, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorbačov pozvao MOK da bude pravedan prema ruskim sportistima

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov obratio se predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasu Bahu sa molbom da uzme u obzir njegovo mišljenje prilikom donošenja odluke o dozvoli ruskim sportistima da učestvuju na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

„Podržavam borbu protiv zabranjenih preparata u sportu. To je zlo koje treba da bude iskorenjeno. Sportisti kod kojih je upotreba dopinga dokazana treba da budu udaljeni sa takmičenja. Duboko me potresa činjenica da među činovnicima i sportistima koji su ’radi pobede po svaku cenu‘ upotrebljavali doping i falsifikovanje, ima i državljana Rusije. Iz toga treba da budu izvučeni ozbiljni zaključci. Neophodno je sprovesti marljivu istragu, kazniti krivce i preduzeti mere da se u budućnosti ne dozvoli nešto slično. Uveren sam da će to biti učinjeno“, naveo je Gorbačov u saopštenju.

On je istovremeno izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da ruski sportisti koji nisu koristili doping budu udaljeni sa Olimpijskih igara.

„Istovremeno me zabrinjava i izaziva mi ogorčenje mogućnost da u slučaju udaljavanja ruskih sportista sa Olimpijskih igara zajedno sa krivcima budu kažnjeni i nedužni“, naveo je Gorbačov.

Obraćajući se predsedniku i članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta, Gorbačov je naglasio da je za njega „neprihvatljiv princip kolektivnog kažnjavanja“.

„Uveren sam da to protivreči samoj kulturi olimpijskog pokreta, zasnovanoj na opšteljudskim vrednostima, humanizmu i vladavini prava. Nadam se da ćete pažljivo razmotriti ove argumente i doneti pravednu odluku“, piše bivši sovjetski predsednik. 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.