FILADELFIJA: Bolji dani su iza ćoška

Izvor: MVP.rs, 25.Sep.2016, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FILADELFIJA: Bolji dani su iza ćoška

Od mladog jezgra tima se očekuje da pokaže svoj talenat.

U prethodne tri sezone Filadelfija je upisala samo 47 pobeda. Od one koja je pred nama ne bi trebalo očekivati značajan pomak u tom smislu, ali će Siksersi, sasvim sigurno, biti tim koji će svi ljubitelji NBA lige gledati sa velikim uzbuđenjem.

Dugogodišnje skupljanje pikova Sema Hinkija trebalo bi da dođe na naplatu, a teško je zamisliti >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << boljeg operativca da završi posao od Džerija Kolanđela (76). Za one koji nešto slabije prate takve stvari, Kolanđelo je četiri puta osvajao priznanje za najboljeg menadžera u NBA ligi, sastavio je tim Finiksa koji je krajem 20. veka 13 puta zaredom igrao u plej-ofu, a u novije vreme brine o američkoj selekciji kao direktor od 2005. godine.

Informacije Divizija: Atlantik Lokacija: Filadelfija (Pensilvanija) Dvorana: Vels Fargo Centar (21.600) Vlasnik: Džošua Heris (51) GM: Brajan Kolanđelo (51) Trener: Bret Braun (55) Ime tima: Sirakjuz Nešnals (1946-1963), Filadelfija Seventisiksers (1963-) Titule: 3 (1955, 1967, 1983)

Džeri Kolanđelo ima ulogu savetnika u Siksersima, dok je u timu stalno prisutan njegov sin, Brajan Kolanđelo, takođe osvajač priznanja za najboljeg menadžera u NBA ligi (2005, 2007). Njemu su poverene funkcije predsednika košarkaških operacija i generalnog menadžera. Prvi čovek na klupi nije promenjen. Radi se o Bretu Braunu, pogađate, kadru koji je prošao kroz San Antonio.

Od suštine, a to su dešavanja na terenu, smo se odvojili kako bismo vam dali širu sliku ozbiljnih promena koje su napravljenje u Filadelfiji krajem 2015. godine, sa ciljem da se tim iz petog grada u Americi po broju stanovnika vrati u vrh NBA lige. Materijala za to itekako ima, ali je neophopdno vreme.

Filadelfija u svojim redovima ima verovatno najtalentovaniju "fron kort" ekipu u čitavoj ligi. Na centarskim pozicijama su tu Džoel Embid (22, 213), Nerlens Noel (22, 211) i Džalil Okafor (20, 211). Pozicije niskog krila i krilnog centra mogu da pokrivaju Ben Simons (20, 208) i Dario Šarić (22, 208), dok su opcije na poziciji "tri" još i Robert Kovington (25, 206) i Džeremi Grent (22, 203). Sve oči javnosti biće uprte u prvog pika sa poslednjeg Drafta, Simonsa, kao i konačno zdravog Embida, trećeg pika sa Drafta iz 2014. koji još uvek nije odigrao nijednu utakmicu u NBA ligi zbog dve operacije stopala. Upravo od zdravlja mladog centra zavisiće i budući potezi uprave tima.

Embid je do 15. godine igrao odbojku u Kamerunu, ali mu je košarkaški kamp Luke Mba A Mutea promenio život. Preselio se u Ameriku i nakon dobrih igara u srednjoj školi, kao jedan od najvećih talenata, se obavezao Kanzasu. U svojoj jedinoj sezoni na koledžu Embid je beležio 11.2 poena, 8.1 skokova i 2.6 blokada. Već je bio viđen kao prvi pik na Draftu, ali ga je povreda leđa udaljila od NCAA turnira, a problemi sa stopalom spustili na treću poziciju na Draftu. Nakon operacije usledila je misteriozna smrt mlađeg brata. Prema pisanju američkih medija, mladi centar povredu nije shvatio ozbiljno, ranije je skinuo "čizmu" i morao je na novu operaciju.

Povučeni brojevi 3 - Alen Ajverson 4 - Dolf Šejs 6 - Džulijus Irving 10 - Moris Čiks 13 - Vilt Čemberlejn 15 - Hal Grir 24 - Bobi Džons 32 - Bili Kaningem 34 - Čarls Barkli Mikrofon - Dejv Zinkof

Izveštaji iz Filadelfije kažu da je Embid nakon druge operacije potpuno promenio pristup. Imao je nekoliko poseta Kataru, išao je kod najboljih stručnjaka za tu vrstu povreda, a nekoliko njegovih treninga koji su, u video formatu, osvanuli na internetu odaju utisak da je spreman. Radi se o momku koji je, kako to Amerikanci kažu, "ceo paket". Embid može da radi sve na terenu i zaista nema limit. Uz to, treneri sa kojima je radio kao njegov najveći kvalitet ističu to da brzo uči. Ostaje da se vidi kako će dve godine pauze uticati na njegov razvoj i, naravno, da li će sa stopalom sve biti u redu. On će sezonu početi sa značajnom restrikcijom minutaže.

Uz njega, stub svetle budućnosti Siksersa trebalo bi da bude Ben Simons. Stručnjaci su podeljeni oko toga na kojoj bi poziciji momak koji je rođen u Australiji trebalo da igra u NBA ligi, ali preovlađuje mišljenje da bi više mogao da pruži kao krilni centar nego kao krilo. Radi se o igraču koji razume košarku i ima impresivno telo, ali i igraču koga od malih nogu prate priče da negativno utiče na tim. Tokom jedine sezone koju je proveo na koledžu Simons je imao učinak od 19.2 poena, 11.8 skokova, 4.8 asistencija i dve ukradene lopte po meču, ali nije uspeo LSU da odvede na NCAA turnir.

Startna petorka PG: Serhio Rodrigez SG: Džerald Henderson SF: Ben Simons PF: Nerlens Noel C: Džalil Okafor

Problemi Siksersa su spoljne pozicije. Rešenja na mestu plejmejkera su im Džered Bejlis, Serhio Rodrigez i Ti Džej Mekkonel, dok je situacija na "dvojci" nešto bolja sa perspektivnim šuterom Nikom Stauskasom (22, 198) i, na ovim prostorima dobrom poznatim, Timoteom Luvavuom (21, 198).

Pred Bretom Braunom je težak posao da uporedo razvija nekoliko vanserijskih talenata na istim pozicijama, da jedne učini zvezdama tima, a druge dobrim trejd materijalom. Ukoliko sa Embidovim stopalom sve bude u redu trebalo bi očekivati da već početkom 2017. godine Filadelfija bude veoma aktivna na tržištu i da pokuša da za Noela ili Okafora dobije plejmejkera na kojeg bi mogla da računa na duže staze. Sa tim u vezi, ne bi bilo iznenađenje da na kraju sezone startna petorka ove ekipe izgleda potpuno drugačije u odnosu na onu koja će je početi.

Na samom terenu Filadelfija će biti jedan od kandidata za poslednje mesto na Istoku, ali bi trebalo očekivati značajno konkuretniji tim u odnosu na godine koje su za nama. Uz to, ne bi trebalo da čudi ukoliko Siksersi prirede i nekoliko iznenađenja. Talenat koji poseduju igrači ove ekipe ih obavezuje na to.

(foto: ESPN)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.