Izvor: BalkanRock.com, 15.Avg.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sziget ’15: Kasabian i Dropkick Murphys u glavnim ulogama

Dropkick Murphys; foto: Stefan Savić

Bliži se kraj ovogodišnjeg izdanja Szigeta, za nama je već peti dan ovog vrhunski organizovanog i ultra zabavnog događaja, a fantastično raspoloženje festivalaca ne jenjava ni jednog momenta. Sinoć smo imali prilike da prisustvujemo ekscentričnom performansu koji su nam priredili Marina and the Diamonds, ludačkom nastupu Kasabiana, jednom od poslednjih koncerata benda The Gaslight Anthem, dok su razigrani Dropkick >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << Murphys rasturili A38 binu u paramparčad.

Circ la putuyka

Posle nastupa američkih alternativaca iz benda AWOLNATION, elektro pop atrakcija Marina and the Diamonds preuzela je podijum glavne bine. Nakon što je četvoročlani bend zauzeo svoje pozicije, na sceni se u ljubičastom lateks kombinezonu pojavljuje i Marina, sa parom džombastih ružičastih cipela sa platformama i svetlucavim minđušama u obliku zvezda. Kao ukras, na glavi je nosila kičerastu tijaru na kojoj je pisalo “Froot”, što je ime njenog najnovijeg albuma, a kao rekviziti na pozirnici postavljene su jagoda i jabuka u gigantskim veličinama. Nastup su otvorili plesnim hitom “Bubblegum Bitch” koju je pratila “Forget” sa aktuelne, treće studijske ploče. Marina kao da zahteva pažnju publike svojim “diva” stavom i istovremeno seksi i moćnom pojavom. Zna da se kreće po sceni i samouvereno vlada binom svesna da mami poglede i uzdahe kako muškog, tako i ženskog dela publike. Uz glasno odobravanje posetilaca, izvela je “I Am Not A Robot”, numeru zbog koje je skrenula pažnju svetske muzičke javnosti. Svoje ogromni vokalni potencijal iskazala je prilikom izvođenja pesme “Happy” u kojoj je svirala mali set klavijatura. Publiku je počastila još i numerama “Primadonna” i “Blue” uz čije su vesele i zarazne melodije svi igrali. Svoj set zaključila je najvećim hitom “How To Be a Heartbreaker” uz zakazivanje novog susreta sa mađarskom publikom u decembru, kada će u okviru svoje turneje, još jednom posetiti Budimpeštu.

Kasabian

Engleski sastav Kasabian održao je, ako ne najbolji, onda zasigurno koncert koji ulazi u top tri dosadašnjeg izdanja festivala. Vidno raspoloženi za svirku, isporučili su reviju hitova ne zaobišavši nijedan studijski uradak iz njihovog diskografskog kataloga. Reči pesme “Bumblebeee” kojom su započeli nastup “We’re in exctasy” najbolje opisuje atmosferu koja je vladala tokom čitavog koncerta. Svaka izvedena numera dovodila je publliku do ekstatičnih izliva zadovoljstva. Pevač Tom Meighan samouvereno je vodio rok paradu, dok ga je svima omiljeni član benda,Sergio Pizzorno, verno pratio svojim pasioniranim prebiranjem gitare. Pizzorno je aktivno učestvovao i na poziciji pevača, a negde na polovini nastupa bio je centralna figura izvodeći obradu “Word Up” soul funk grupe Cameo. Značajnu ulogu u ovoj pesmi imao je i ekstra muzičar Gary Alesbrook svirajući trubu, a zvuci ovog instrumenta obogatili su aranžmane još nekoliko pesama poput “Stevie”, “Re-Wired” i “Underdog”. Imali smo prilike da čujemo interesantnu verziju “Empire” kada je od neobičnog, svemirskog intra prerasla u epsku rok himnu. “Goodbye Kiss” publika je ispratila lagano se ljuljajući sa rukama u vazduhu, dok je potpuno drukčije stanje vladalo dok je bend rokao “Fire” nateravši sve prisutne da skaču kao u transu. Inače, na ovom koncertu viđen je jedan od najbizarnijih crowdsurfinga, kadu su posetioci nosili dečka koji je u tom trenutku bio na skuteru. Vrhunac je nakratko odložili izvodeći “Praise You”, hit Fatboy Slima, da bi za sam kraj ostavili “L.S.F. (Lost Souls Forever)” u nezaboravnoj, skoro desetominutnoj verziji. Jednostavno, ovo je bio jedan od onih koncerata za koje želite da traju beskrajno.

The Gaslight Anthem

Dok je najveći deo festivalske publike pratio nastup di-džej zvezde Avicija na Main-u, nekoliko hiljada poklonika punk rocka ispunilo je šator A38 bine kako bi posmatralo koncert grupe The Gaslight Anthem. Četvoročlani bend koga predvodi Brian Fallon, plus ekstra gitarista, pružili su 75 minuta energične i melodične svirke. Harmoniju gitara pratila je tehnički besprekorna ritam sekcija koju čine basista Alex Levine i bubnjar Benny Horowitz. Publiku su činili iskreni poštovaoci ovog muzičkog žanra, što se moglo zaključiti po karakterističnom outfitu, a hvala nebesima pa nije bilo zalutalih padobranaca sa mohito koktelima koji su se odlučili za mnogo komercijalniji zvuk. Na repertoaru su se našle numere iz različitih faza njihove karijere, a odsvirano je i nekoliko pesama sa prošlogodišnjeg albuma “Get Hurt”. Vrištali su se najpoznatiji refreni, plesalo se uz sporije, a skakalo uz numere bržeg tempa, dok je mosh pit bio neizbežan. Ovo je, nažalost, bio jedan od poslednjih nastupa američkog sastava, jer su članovi rešili da nakon avgustovske turneje raspuste bend, kako bi se posvetili drugim muzičkim projektima. Šta sad, bilo je lepo dok je trajalo.

Dropkick Murphys

Keltski punk bend, Dropkick Murphys, uspeo je da prikupi do sada najveći broj posetilaca ispred A38 bine. Amerikanci su održali beskompromisnu svirku, dali su se bez ostatka, a gotovo do maksimuma razularenim pankerima ispunjen drugi najveći festivalski stejdž znao je to da ceni. Nije bilo niti jedne osobe koja je nepomično stajala ili ostala ravnodušna na besne i agresivne melodije koju su dopirali sa bine. Oni koji su slutili šta ovaj nastup nosi, ostali su pozadi kod velikog video bima, dok su napred organizovane najmasovnije i najburnije šutke. Početnu varnicu raspalila je “The Boys Are Back” sa aktuelnog albuma “Signed and Sealed in Blood”, a “Citizen C.I.A.”, “The Fighting 69th” i nezaobilazna “Rose Tatoo” dodatno su rasplamsali već usijanu atmosferu. Svirku su završili  obradom “If the Kids Are United” engleskih pankera Sham 69, koju je publika otpevala zajedničkim snagama. Ali to nije bio kraj, jer su na bisu silovitom izvedbom AC/DC klasika “T.N.T.” okončali nastup u velikom stilu. Nakon ovakvog dana, mnogi su otišli na zasluženi odmor, kako bi se što bolje pripremili za predstojeći festivalski vikend.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.