Očekuje li uskoro i Srbiju desanaderizacija?

Izvor: BKTV News, 25.Jun.2012, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje li uskoro i Srbiju desanaderizacija?

U Srbiji vlada nije konstituisana iako je od parlamentarnih izbora prošlo mesec i po dana, a očito kao uvertira u dogovor o koaliciji vode se bitke o tome ko je i koliko korumpiran.
Najveći je udar na Mlađana Dinkića, vođu stranke, Ujedinjenih regiona Srbije, URS-a, koji bi mogao biti deo nove koalicije okupljene oko Borisa Tadića, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << a udar, što je zanimljivo, ide iz novina koje se u Srbiji čitaju samo kao novine pod većinskim uticajem Tadićeve Demokratske stranke. Dakle, Kurir objavljuje priču o ulozi Mlađana Dinkića u privatizaciji Mobtela, o čemu, navodi taj list, austrijski istražitelji vode istragu.
Dinkić, koji je bio ministar i guverner Narodne banke, uzvraća kako nema govora o tome da je pod bilo kakvom istragom, nego da se istraga vodi o tome kako je Bogoljub Karić pre toga došao do 51% vlasništva nad Mobtelom.
A Bogoljub Karić, već nekoliko godina u begu iz Srbije zbog sudskog progona u slučaju Mobtel, sad je podržao Tomislava Nikolića, koji je nakon dva neuspešna okršaja pobedio Borisa Tadića.
Kakva je uloga Austrije
Na sve to nadovezao se ovih dana jedan navodno nezavisni međunarodni institut sa sedištem u Ljubljani, Ifimes, koji se bavi Balkanom i Bliskim istokom i koji u analizi objavljenoj u petak najavljuje – desanaderizaciju Srbije kroz slučaj Mlađana Dinkića, a u aferu sa prodajom Mobtela stavljaju i Borisa Tadića, iza koga su dva predsednička mandata, a ispred njega po svoj prilici položaj premijera.
U analizi koju potpisuju direktori Instituta Zijad Bećirović i Bakhtar Aljaf tvrdi se da će put austrijske istrage neizbežno doći do Srbije i da će se morati istražiti uloga ne samo Mlađana Dinkića nego i Borisa Tadića, Vuka Jeremića, Srđana Šapera, najbližih Tadićevih suradnika.
“Istražitelji smatraju da je ključno da se sasluša Bogoljub Karić koji može ponuditi odgovore na mnoga pitanja i doprinieti okončanju istrage u vezi s kriminalnom prodajom Mobtela”, zaključuju analitičari instituta Ifimes.
Ifimes sa Karićem?
Međutim, u medijima je moguće naći i tvrdnje da Institut Ifimes sarađuje sa Bogoljubom Karićem, da su i sporazum o saradnji potpisali, a da ih je pre toga Dinkić odbio…
Tako sad imamo dve ili tri strane u ratu koji se vodi putem medija i instituta, čini se podjednako ‘nezavisnih’. Ljubljanski institut i njegove analize povremeno ipak citiraju mediji, a svoju uverljivost povećavaju imenima bivših političara. Navode da je njihov počasni predsednik Stipe Mesić, bivši hrvatski predsednik, među poznatima je i Zoran Živković, bivši srpski premijer, a predsednik Savetodavnog odbora je Mesićev dugogodišnji saradnik Budimir Lončar.
Institut je, na primer, objavio i anketu prema kojoj bi Mesić dobio i treći predsednički mandat, i to sa lakoćom, u prvom krugu, a zanimljivo je možda i to što je Mesić ovih dana neočekivano pomirljiv kad govori o novom srpskom predsedniku Tomislavu Nikoliću i njegovoj četničkoj prošlosti. Kako bilo, Ifimes u svojoj analizi ide direktno na Tadića, tvrde kako bi vladu trebao sastaviti izborni pobednik, Srpska napredna stranka kojoj je donedavno na čelu bio Tomislav Nikolić. Pa i da je paradoksalno da izborni gubitnik sastavlja vladu. “Međunarodni institut Ifimes smatra da ne bi bilo dobro za Srbiju da Demokratska stranka učestvujr u formiranju vlade”, zaključuju ovi analitičari.
Iza Dačića Rusija
Kad je reč o Srbiji, sigurno je ipak samo to da se od te zemlje na njenom putu prema Evropskoj uniji očekuje da zaista temeljno istraži 24 privatizacije državnih kompanija. I da se u formiranju nove vlade ispod žita igraju različite igre.
Ključnu reč i dalje ima Ivica Dačić, lider socijalista Slobodana Miloševića, za kojeg se tvrdi da je pod presudnim utjecajem Rusije i Miloševićeve udovice Mire Marković.
I Dačić se ima o čemu brinuti kad je riječ o lepljivim prstima, jer se ne tako davno naveliko pisalo o njegovoj ulozi u korupcionaškoj aferi sa koferima novca. Dačić je ulazak u vladu, a bez njega Tadić teško može sklopiti većinu, uslovio ulaskom Mlađana Dinkića kojeg, tvrdilo se u beogradskim medijima, Tadić ne bi rado u novoj vladi.
Izvor: kanal9tv.com
Tweet
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.