Smitsonijan odao počast Istvudu

Izvor: B92, 02.Feb.2012, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smitsonijan odao počast Istvudu

Holivudskoj legendi Klintu Istvudu uručena je 1. februara medalja „Džejms Smitson" u Nacionalnom muzeju američke istorije Smitsonijan u Vašingtonu.

Istvud je posetio muzej Smitsonijan, koji dodeljuje ovo priznanje za doprinos američkoj kinematografiji, i tom prilikom otvorio novu bioskopsku dvoranu. Kako prenosi AP, glumac i režiser posetio je ovu instituciju kako bi uveličao otvaranje bioskopa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << „Vorner bros" kao prostor na kojem će biti predstavljena istorija Holivuda.

Čuveni filmski studio je 2010. godine poklonio Smitsonijanu pet miliona dolara za renoviranje starog auditorijuma u moderni bioskop u kojem su moguće pojekcije kako nemih tako i najnovijih ostvarenja, zajedno sa 3D filmovima.

Istvud je kazao je da je veliki ljubitelj muzejskog kompleksa koji je novim bioskopom obogatio svoju kolekciju delom istorije zabave. „Ljudi sve više tretiraju zabavu kao deo američke baštine", rekao je višestruki oskarovac.

Studio „Vorner bros" tokom ove godine pomoći će u organizovanju četiri filmska festivala u muzeju, a nastaviće da s njim sarađuje i u budućnosti. Većina programa u muzejskom bioskopu biće besplatna za posetioce.

Istvud se tokom šezdesetih i početkom sedamdesetih proslavio ulogama pravdoljubivog revolveraša u špageti vesternima Serđa Leonea i „prljavog" inspektora Harija Kalahana.

Njegovi filmovi „Neoprošteno" iz 1992. i „Devojka od milion dolara" iz 2004. nagrađeni su Oskarom za najbolji film i režiju, a Istvudu su doneli i nominaciju za glavnog glumca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KLINT ISTVUD OTVORIO BIOSKOP U MUZEJU

Izvor: Kurir, 02.Feb.2012

VAŠINGTON - Glumac i režiser Klint Istvud (Clint Eastwood) otvorio je bioskop pri Nacionalnom muzeju američke istorije Smitsonijan u Vašingtonu, a od te institucije je nagrađen za šest decenija rada i doprinosa američkom filmu...VAŠINGTON - Glumac i režiser Klint Istvud (Clint Eastwood) otvorio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.