Valjevci na muci: ABA liga u dvorani iz “srednjeg veka”

Izvor: Blic, 16.Sep.2014, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevci na muci: ABA liga u dvorani iz “srednjeg veka”

Valjevo mora hitno da pronađe bar 20 miliona dinara da bi obezbedilo minimalne uslove u Hali sportova, u kojoj Metalac već početkom oktobra igra košarkašku Jadransku ligu.

Sadašnji uslovi, primetio je i prvi čovek te lige Roman Lisac, najsličniji su “srednjem veku”. A kakvi su, svedoči i anegdota od pre par sezona kada su Amerikancu Bou Mekejlebu, prilikom gostovanja Partizana valjevskom klubu, saigrači >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << morali da pokazuju kako se koristi čučavac, s kojim se do tada nije susreo ni u jednoj košarkaškoj dvorani.

Za novu halu potrebno 400 miliona dinara

- Uputili smo niz dopisa, apela i zahteva na adrese raznih ministarstava, ali niko nije odgovorio. Da bismo novu sportsku dvoranu ukrovili potrebno je 400 miliona dinara. Na žalost, novca trenutno nema, tako da sve opet stoji - objašnjava direktor gradske Direkcije za urbanizam Dragan Jeremić.

Roman Lisac za tu anegdotu možda nije znao, ali je rukovodstvu novog učesnika ABA lige jasno poručio: do početka takmičenja moraju se upristojiti svlačionice bar za goste i sudije, te nabaviti novi koševi i semafor, što je, kako se izrazio, “minimum minimuma”.

Da bi se to ostvarilo, kažu u Ustanovi “Valis” koja gazduje halom izgrađenom 1973. kada je “Metalac” ulazio u Prvu ligu SFRJ, potrebno je startno ulaganje između 20 i 30 miliona dinara.

- Samo za adaptaciju svlačionica neophodno je pet-šest miliona dinara. ABA liga od nas traži veći kapacitet, što je nemoguće jer to znači proširenje same konstrukcije hale. Ukoliko dobijemo saglasnost domaćinstava, čija su dvorišta do same hale, mogli bismo da podignemo teleskopske tribine, ali i to je veliko ulaganje. Samo zamena koševa i semafor koštali bi 40.000 evra, da ne govorimo da se traži neprestano lakiranje i održavanje parketa. Do 5. oktobra i početka lige mogli bismo da odradimo svlačionice i sporedni ulaz, ali novac mora biti obezbeđen odmah - kaže direktor Aleksandar Mijailović.

Po saznanjima “Blica”, novac za “minimum minimuma”, svlačionice sa normalnim mokrim čvorom, za nove “Elanove” koševe i elektronski semafor, obezbediće donatori uključeni u upravu “Metalca”.

Što se gradskih vlasti tiče, one nemaju novca za ulaganje u postojeću, ali ni za nastavak gradnje nove hale sportova, čiji su temelji u blizini fabrike “Gorenje” podignuti još 2000. godine. Gradnja, do sada par puta prekidana, trenutno je došla do podne ploče, ali za nastavak radova ove godine iz budžeta nije opredeljen ni dinar.

Zbog toga će se utakmice u Valjevu igrati u staroj hali. To, doduše, u rezultatskom smislu za “Metalac” može da bude dobro, jer je u njoj nekadašnja generacija Valjevaca, predvođena braćom Zoranom i Brankom Kovačevićem, “skidala skalp” svim timovima “velike Jugoslavije”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.