Maljković: Srpski sportisti neće sa postolja zbog Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 17.Avg.2017, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maljković: Srpski sportisti neće sa postolja zbog Kosova

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) i legendarni košarkaški trener Božidar Maljković u velikom intervjuu za "Nedeljnik" je rekao da srpski sportisti koji osvoje medalje neće smeti da napuste pobedničko postolje ukoliko se na njemu nađu sa sportistima sa Kosova i da neće odustati od tog svog stava čak po cenu smene.

- Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promeni. Ako je bilo ko u državi protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << toga, moraće mene da otera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje bez obzira na to ko je još na tom istom postolju - rekao je Maljković.

On je naveo slučaj sa nedavno održanih Olimpijskih igara mladih (EYOF) u mađarskom Đeru.

- Bio sam tamo i i generalni sekretar OKS Đorđe Višacki mi kaže: "Božo, možemo da imamo veliki problem, a to je da se takmičarka s Kosova u džudou nađe na postolju sa našom takmičarkom". Odluka Vlade Srbije je da predsedniku Medunarodnog olimpijskog komiteta napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali, da je bio slučaj u bilo kom olimpijskom sportu, da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova, moj stav bi bio čvrst i odlučan da budemo na postolju. Nema odlaska sa postolja. Nije se to desilo u Đeru, ali ubuduće ako se to desi - jer ja sam takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta - ne sme nijedan srpski sportista da odlazi sa postolja - istakao je Maljković.

On je ocenio da nam MOK to nikada ne bi oprostio.

- Mogu da me smene zbog tog stava. Došao sam ovde da četiri godine radim volonterski. Došao sam ovde da podignem ovu ustanovu, da ne ugasimo svetlo. I mene ovo košta. Svi moji s kojima pijem kafu, Vladislav Lale Lučić, Bata Đorđević i ostali mi kažu: "Ti si jedini Srbin koji ne mora da radi, a radi" - naglasio je Maljković.

U intervuu on govori i o odlasku u Jugoplastiku, košarci i najboljim srpskim trenerima, uključujući i Dudu Ivkovića, svojim levičarskim ubeđenjima i ratu, susretu sa Đinđićem i Miloševićem, podršci studentima, sukobu sa Divcem, o Kukoču i Rađi, druženju sa Oliverom Dragojevićem, kako je pomogao Balaševiću na splitskom koncertu, kumu Vladi Kostiću, ali i o Milu Đukanoviću, Aleksandru Vučiću...

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.