Doktori košarke u Šumicama

Izvor: Mondo, 30.Jun.2016, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktori košarke u Šumicama

U nedelju i ponedeljak održava se 15. po redu međunarodni seminar za košarkaške trenere - "Basketball Clinic Belgrade 2016". Predavači Barns, Pašutin, Navaro, Maljković i Radonjić.

Samo četiri dana dele nas od početka kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Kombank areni, najvažnijeg internacionalnog takmičenja u Srbiji poslednjih godina.

Udruženje košarkaških trenera Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zbog toga je odlučilo da tradicionalnu trenersku kliniku "BCB 2016" organizuje nešto kasnije nego inače, pred sam početak turnira, tako da će se između 1.200 i 1.500 stručnjaka svih rangova iz zemlje i inostranstva okupiti u dvorani "Šumice" 3. i 4. jula.

Na listi trenera koji su prethodnih godina bili u ulozi predavača nalaze se, između ostalih, Greg Popović, Don Nelson, Leri Braun, Roj Vilijams i Majk D'Antoni, a od eminentnih trenera iz Evrope i Srbije, gotovo svi koji nešto znače već su imali priliku da podele svoja znanja.

Ovog puta će tu čast i zadovoljstvo imati Rik Barns (univerziteti Tenesi, Teksas, Providens...), Evgenij Pašutin (UNIKS), Ibon Navaro (Manresa), Dejan Radonjić (Crvena zvezda) i prvi put u istoriji beogradskog seminara jedna dama - Marina Maljković, selektor Srbije i novi šef struke ženske ekipe Galatasaraja.

"Nije fraza, izuzetna mi je čast što ću biti predavač na seminaru čiji značaj shvatiš tek kroz razgovore sa kolegama u inostranstvu. Nadam se da će ovaj potez Udruženja trenera postati tradicija, jer mislim da i od nas, žena, može ponešto da se nauči", rekla je Maljković na konferenciji za novinare.

Kako je primetio predsednik Udruženja košarkaških trenera Srbije (UKTS) Ivan Jeremić, ženske reprezentacije Jugoslavije i Srbije osvojile su desetak medalja na najvećim takmičenjima, ali samo jedno zlato - na Eurobasketu prošlog leta - i zato je gostovanje Marine Maljković na "BCB 2016" velika čast i za organizatore.

Rik Barns je najpoznatiji po radu sa Teksas Longhornsima od 1998. do 2015. U tom periodu se čak 16 puta plasirao u plej-of, od toga dva puta došao do četvrtfinala i jednom na Fajnal for NCAA lige. Među igračima koje je poslao u NBA ligu izdvajaju se Kevin Durent, Lamarkus Oldridž, Ti Džej Ford, Tristan Tompson...

"Više puta u karijeri je kretao iz početka i od njega vredi čuti kako se stvaraju košarkaški programi. Ima uspehe u rezultatskom pogledu, ali nije od trenera koji brinu samo o odnosu pobeda i poraza. Trudi se da svoje igrače pripremi za život posle koledža, a koliko je u tome uspešan najbolje pokazuje broj bivših igrača Teksasa u NBA ligi i u Evropi", rekao je Aleksandar Džikić, koji je Barnsa upoznao 2004. godine, tokom usavršavanja u SAD u organizaciji UKTS.

Ivan Jeremić istakao je da naš seminar, koji je zbog tradicije i kvaliteta i formalno priznat u mnogim zemljama Evrope i sveta, već godinama nema sponzora, pa se održava uz pomoć Košarkaškog saveza Srbije i agencije Beobasket.

"Mnogi ljudi pomažu privatno i volonterski, a od velikog značaja su kvalitetni kontakti i bogata istorija seminara. Naprimer, Rik Barns ove godine dolazi bez dinara nadoknade", otkrio je Jeremić i konkretno se zahvalio Stevanu Petroviću (bavi se međunarodnim košarkaškim skautingom), košarkaškom agentu Minji Iliću i novinaru Đorđu Matiću.

Prisustvo "BCB 2016" domaćim trenerima je i ove godine uslov za overu licenci, ali zato će za njih - za razliku od gostiju iz inostranstva - seminar biti potpuno besplatan. Preciznije, tražiće se samo dokaz da su izmirili članarinu u UKTS, koja na godišnjem nivou iznosi 3.000 dinara.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Košarkaška klinika počinje u nedelju

Izvor: MVP.rs, 30.Jun.2016

Iz UKTS-a su se ponovo potrudili da predavači budu izuzetno zvučna imena...Udruženje košarkaških trenera Srbije (UKTS) 3. i 4. jula, u Sportskom centru "Šumice", organizuje jubilarnu 15. "Košarkašku kliniku Beograd 2016" (Basketball Clinic Belgrade - BCB). Na konferenciji za medije, koja je u...

Nastavak na MVP.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.