Da sam imao iste uslove bio bih kao Fetel i Baton

Izvor: Politika, 09.Avg.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da sam imao iste uslove bio bih kao Fetel i Baton

Naš automobilista Miloš Pavlović ove sezone beleži odlične rezultate u „Lamborgini super trofeju Evrope”

Miloš Pavlović je rođen 8. oktobra 1982. godine u Beogradu, a automobilizmom je počeo da se bavi sa devet godina vozeći karting. Bio je prvak Jugoslavije, a zatim je počeo da vozi italijanski karting cirkus. Sa dvanaest godina je postao vicešampion Evrope, a 1996. je osvojio „Ajrton Sena trofej” koji je održan u Japanu. Osvojio je italijansku Formulu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 3 i šampionat „Vorld series lajt”.

Ove sezone beleži odlične rezultate u „Lamborgini super trofeju Evrope”. Sa klupskim kolegom Eduardom Piskopom zauzima prvo mesto u generalnom plasmanu sa 106 bodova posle osam trka, a četiri puta su osvojili prvo mesto.

– Veoma sam zadovoljan dosadašnjim tokom sezone. Uspeli smo da se popnemo na pobedničko postolje na svim do sada održanim trkama. Pored toga, ja sam napravio jednu pol poziciju u Pol Rikaru i oborio dva apsolutna rekorda staze u Silverstonu i Spa Frankoršampu. Naš cilj je osvajanje Evropskog šampionata. Voze se još četiri trke i sigurno ćemo se maksimalno truditi da i na njima ostvarimo što bolje rezultate – izjavio je Pavlović u intervjuu za „Politiku”.

„Lamborgini super trofej Evrope” je najbrži šampionat na svetu u kome svi učesnici voze automobile iste marke, „Lamborgini galjardo LP570-4”. Svi voze tehnički iste automobile, a šampionat nije podeljen u klase po tipu automobila već po rangiranju vozača od strane Svetske automobilske federacije (FIA). Paralelno sa evropskim voze se šampionati i u Americi i Aziji, a prvih deset iz svakog takmičenja stiče pravo da vozi Svetski šampionat koji će se održati u Maleziji na stazi Sepang.

– Najzadovoljniji smo trkom u Belgiji na stazi Spa, koja važi za jednu od najtežih staza na svetu. Postigli smo dve pobede u dva dana i obaranje apsolutnog rekorda staze, jednostavno rečeno, perfektan trkački vikend.

Nedavno je imao čast da vozi na Memorijalu u čast Ajrtona Sene u Imoli povodom obeležavanja 20 godina od smrti legendarnog asa. Na skupu su još učestvovali Fernando Alonso, Dejvid Kultard, Gerhard Berger, Jarno Truli, Ivan Kapeli, Alesandro Nanini, Gabrijele Tarkvini i mnogi drugi.

– U Imoli nisam bio srećan i po prvi put u svojoj karijeri o utiscima sa trke nemam šta da kažem. Za mene ovo uopšte nije bila trka, već samo moje iskreno odavanje počasti mom jedinom idolu.

Pavlović je jedini Srbin sa licencom za takmičenje u Formuli 1. Međutim, do sada nije debitovao u „najbržem cirkusu” pre svega zbog nedostatka novca.

– U odnosu na postignute rezultate u dosadašnjoj karijeri, sigurno mogu uspešno da nastupim u bilo kom šampionatu auto-sporta, uključujući i Formulu 1. Moje učešće u tom takmičenju već od 2002. godine više nije bio san, već realnost, koja se nažalost do sada nije ostvarila. Razlog je nedostatak bar jednog sponzora koji je pre svega trebalo da u jednom ovakvom projektu vidi pre svega svoju materijalnu korist, a samim tim i interes da me podrži.

Pobeđivao je Džensona Batona i Sebastijana Fetela pre nego što su otišli u Formulu 1. Kasnije su oni osvojili titule, a Pavlović nikada nije dobio šansu da debituje u najprestižnijem automobilskom takmičenju.

– Baton i ja smo praktično odrasli zajedno, vozili smo ogroman broj trka zajedno, nešto manje sa Fetelom. Naš učinak pre njihovog ulaska u Formulu 1 je identičan, iako nisam mogao u to vreme da računam na podršku sponzora koju su oni imali. S obzirom na ovo, uopšte ne vidim nijedan razlog zašto ne bih postigao iste rezultate pod istim uslovima kao i oni u Formuli 1.

Oduvek je imao podršku porodice da se bavi automobilizmom, a priznaje da nema strah iako ovaj sport važi za jako opasan.

– Sve je počelo sa prvom vožnjom u kartingu. Tada sam osetio da sam upravo probao nešto što će označiti moj život, iako tada još uvek nisam znao šta je stvarno ispred mene. Strah od brzine nemam jer ona u mom sportu sama po sebi u principu nije opasna. Opasni su tehnički kvarovi, sopstvene greške, kao i greške ostalih učesnika u trci. Sve ovo zajedno upravo je ono što moj sport čini opasnim.

Zbog takmičenja je rano napustio zemlju, ali mu je želja za uspehom dala snagu da prebrodi teške trenutke.

– Promeniti svoj habitat sa nepunih 12 godina nije uobičajeno, naprotiv. Ostao sam u jednom danu bez šire porodice, prijatelja i mojih vršnjaka iz škole. Ako ovome dodamo i činjenicu da je naša zemlja tada prolazila kroz najteže godine od Drugog svetskog rata i da radi ovoga ostala deca nisu htela čak ni da se igraju sa mnom, moram da priznam nije bilo lako. Ipak, ja sam u odnosu na ostalu decu i okolinu uopšte, već u to vreme bio šampion. Ova činjenica i neiscrpna želja za uspehom dala mi je snagu da sve probleme uspešno prebrodim – zaključio je Pavlović.

K. I.

objavljeno: 10.08.2014
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.