Grci sa ostrva Hios na najluđi način proslavljaju Uskrs: Na nebu se vodi pravi “Sveti rat” (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 17.Apr.2017, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci sa ostrva Hios na najluđi način proslavljaju Uskrs: Na nebu se vodi pravi “Sveti rat” (FOTO) (VIDEO)

Već 150 godina unazad u Grčkoj se slavi tradicija na Uskrs po kojoj jedna crkva gađa drugu raketama.

Foto: AP/Tanjug

Na grčkom ostrvu Hios se održava se festival “Rat raketama“, a dve “suparničke” crkve u gradu bacaju eksplozivne naprave jedna na drugu s namerom da se pogodi zvonik protivničkog tabora.

Onaj koji pogodi najviše puta zvono je pobednik, ali je sudijama poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << godina sve teže i teže da odrede ko je odneo pobedu.

Foto: AP/Tanjug

Rakete su na drvenim štapovima, napunjene eksplozivnim smesama koje sadrže barut. Protivničke crkve su smeštene na dve brda, na oko 400 metara udaljene jedna od druge.

Direktni pogodci na zvoniku broje se dan posle kada se proglašava pobednik, ali svaka parohija tvrdi da je ona pobednik. Rezultat ovog očiglednog neslaganja dovodi do dogovora da će se pobednik odlučiti sledeće godine i tako se rivalstvo nastavlja.

Foto: AP/Tanjug

Poreklo ovog događaja je nejasno, ali lokalna tradicija smatra da datira iz perioda Otomanske imperije. Prema lokalnom predanju, ranije se gađalo đuladima dok turske vlasti to nisu zabranile 1889. godine.

U proseku oko 60.000 raketa bude ispaljeno za četiri sata, koliko traje “ratovanje”, a na hiljade ljudi prisustvuje ovom neobičnom festivalu.

Pogledajte video:



(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.