Izvor: Politika, 30.Maj.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojac nastavlja tradiciju…

Miloš Vasić i Nenad Beđik jedini od pet naših posada veslaće danas za medalje na Evropskom veslačkom prvenstvu u Poznanju. – Četiri posade za plasman od 7. do 12. mesta

Na svih sedam evropskih šampionata, od njihovog obnavljanja 2007, naši veslači osvajali su medalje u dvojcu bez kormilara, a Miloš Vasić i Nenad Beđik su juče superiornim veslanjem po teškim vremenskim uslovima pokazali da su u najužem krugu favorita za odličja na Evropskom prvenstvu u Poznanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Vasić i Beđik su u repesažu s 6:34,01 osvojili prvo mesto sa više od dve sekunde prednosti pred Česima (6:36,17), koji su takođe postali finalisti, dok čamci Nemačke (6:40,23), Hrvatske (6:46,21) i Belorusije (6:56,34) ni u jednom trenutku nisu uspeli da ih ugroze. Vasić i Beđik, koji je 2013. već bio šampion Evrope u dvojcu zajedno s Nikolom Stojićem, boriće se danas za medalje u A finalu s posadom Velike Britanije, koja ih je pobedila u kvalifikacijama i postigla najbolji rezultat (6:29,10), Francuzima (6:37,94), pobednicima druge kvalifikacione trke, već pomenutim Česima i najboljim posadama drugog repesaža Mađarskom (6:30,29) i Turskom (6:34,20).

– Vasić i Beđik su u repesažu dokazali da imaju kvalitet i brzinu za najviše domete u Poljskoj. Očekivano su pobedili u repesažu, a najveći konkurenti za najviši plasman biće im Britanci Foad i Lengridž od kojih su izgubili u kvalifikacijama. Nadam se da naš čamac ima kvalitet da im pomrsi račun u finalu – rekao je Nebojša Ilić član Selektorske komisije VSS.

Ostalih pet naših posada nije uspelo da se plasira među šest najboljih u Poznanju, ali ne zaslužuju svi iste ocene.

Dubl skulove Marko Marjanović, Aleksandar Filipović i Iva Obradović, Jovana Arsić samo jedno mesto delilo je od A finala, pa će danas veslati za plasman od 7. do 12. mesta. Uz to, važno je reći da je muški dubl skul imao veoma loš start, a da ženski ima tek dve nedelje zajedničkog rada. Dobar plasman u B finalima doprineo bi prelaznim ocenama koje su im juče izrekli naši stručnjaci, a to važi i za debitanta na Evropskim seniorskim šampionatima Andriju Šljukića, 20-godišnjaka koji se veslanju vratio posle znatne pauze plasmanom u polufinale, odnosno u B finale. I on će danas pokušati da bude što uspešniji u borbi za plasman od 7. do 12. mesta.

Isti zadatak danas ima i naš četverac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić, koji nije ostvario očekivanja u repesažu, bez obzira što je reč o novoj posadi. Imao je dobar start naš četverac, preuzeo je vođstvo i bio najbrži na 500 m i na polovini staze, a na 1.500 m za 14 stotinki prestigli su ga Nemci, ali Bogičević, Savić, Stojić i Beđik još su imali poziciju za plasman u A finale. Međutim, kao da su potpuno ostali bez snage i do cilja svi su ih prestigli. Preveslali su stazu za 6:05,37 minuta i zaostali za pobednicima Špancima više od 12 sekundi…

Dubl skul za lake veslače u sastavu Miloš Stanojević, Marko Jošić zauzeo je ukupno 15. mesto pošto je u C finalu bio treći (6:40,46).

Finala na jezeru Malta u Poznanju počinju u 9 č, a Vasić i Beđik će se boriti za medalje u 11,33 č.

Ž. B.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.