Srpske sudije masovno otkazuju suđenje u ABA ligi!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Sep.2016, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske sudije masovno otkazuju suđenje u ABA ligi!

Skandalozan početak nove sezone regionalnog takmičenja ABA lige. Zbog sukoba između FIBA i Evrolige srpski, ali i arbitri iz drugih zemalja regiona našli su se u problemu.

FIBA, koja je zadužena za delegiranje svih sudija Evrope, ne prepoznaje ABA ligu kao takmičenje, i sudije koje bi sudile ovo takmičenje bile bi u velikom problemu.

Kako Telegraf saznaje iz dobro obaveštenih izvora, niko od zvaničnika FIBA nije rekao javno da će sudije imati problema, niti >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je FIBA poslala bilo kakav zvaničan dopis savezima u vezi toga.

Poslala je samo pismo svim svojim sudijama u kome se kaže da FIBA ne priznaje ABA ligu i da će pratiti situaciju oko tog takmičenja. Praktično, ništa nisu rekli, ali se zna na šta su mislili.

Međutim, nezvanično bilo je nekih poziva sudijama od ljudi koji nemaju funkciju u FIBA ali su bliski čelnicima.

Foto: Marko Todorović

Srpske sudije su to prepoznale i polako jedan po jedan, otkazuju svoje poverenje ABA ligi. Jednostavno, ne žele da rizikuju da se zamere FIBA, čiji delegat za suđenje može vrlo lako da ih ove sezone "slučajno" preskoči u dodeli utakmica.

FIBA ima četiri svoja takmičenja Ligu šampiona, Čelendž kup, žensku Evroligu i ženski Evrokup, što je sasvim dovoljno posla za naše internacionalne sudije.

Foto: Marko Todorović

Neke srpske sudije su iskusno ranije otkazale prva dva kola ABA lige pravdajući se obavezana,  dok ne snime situaciju, a ostale naše sudije se polako opredeljuju za FIBA.

Međutim, problem sa FIBA ne bi trebalo da imaju sudije Evrolige, a njih ima samo 18 u ABA ligi. FIBA kao i u slučaju klubova, koji igraju ovo takmičenje njih ne sme da izostavi sa svojih događaja jer su najbolji u Evropi, pa će im verovatno progledati kroz prste u slučaju jadranske lige.

To praktično znači da, ako većina sudija otkaže, ABA bi  liga mogla da funkcioniše sa ovih 18 sudija iz Evrolige, od čega bi trojica morala da sude dva meča nedeljno, jer je potrebno 21 sudija po kolu.

Ovde će najviše trpeti sudije koje sude Evrokup jer FIBA neće tolerisati suđenje u tom takmičenju kao i u ABA.

(D. S)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Rešen najveći problem ABA lige: Evroligaške sudije dele pravdu na “Jadranu”

Izvor: Telegraf.rs, 28.Sep.2016

Regionalnu ABA ligu sudiće evroligaške sudije iz regiona, odlučeno je na hitnom sastanku vođstva regionalnog takmičenja posle najave pojedinih arbitara, uključujući i one iz Srbije, da neće deliti pravdu zbog sankcija FIBA...Zbog situacije u odnosima FIBA i Evrolige na sastanku je dogovoreno...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.