Sarajka izmenila pravila FIBA: Hidžab će se nositi u košarci!

Izvor: Svet, 19.Sep.2014, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajka izmenila pravila FIBA: Hidžab će se nositi u košarci!

Indira Kaljo, profesionalna košarkašica rođena u Sarajevu, sredinom prošle godine pokrenula je peticiju na internetu kojom se traže promenu pravila Međunarodne košarkaške asocijacije kojom se zabranjuje nošenje hidžaba, odnosno bilo koje “opreme za glavu veće od trake za znoj”.
Pre nekoliko dana ostvarena je, kako njena, tako i pobeda svih boraca za prava onih igračica i igrača koji, zbog verskih uverenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << na glavi nose šalove ili kape (hidžabi, turbani, jarmulke), no to im je bilo zabranjeno “iz sigurnosnih razloga”.
FIBA je dozvolila dvogodišnji testni period u kojem će se proveriti da li je ova praksa opasna za učesnike utakmice, a ukoliko ne bude problema, pokrivene košarkašice moći će igrati i najjača međunarodna takmičenja posle Olimpijskih igara 2016. godine.
Kaljo je u razgovoru za Al Jazeeru istakla kako je učinjen  “veliki korak u velikom pravcu”.
“Srećna sam što je FIBA odobrila nošenje hidžaba, kao i turbana. Znamo da je ovo odobrenje samo za privremeni period, ali radujemo se jer dokazuje da ne postoje sigurnosni problemi s nošenjem opreme na glavi tokom takmičenja. Naravno, želeli bismo da ovo pravilo postoji u svim takmičenjima, na međunarodnom i nacionalnom nivou”, istakla je Indira.

Ona je pre nekoliko godina odlučila da nosi hidžab, no nije znala da li će joj to praviti probleme u karijeri.
“Kad sam odlučila da nosim hidžab, to sam uradila samo zbog moje vere. Tek posle sam videla da FIBA ima zakon protiv nošenja ikakve tzv. opreme na glavi na njihovim utakmicama. Tada sam shvatila da više nisam mogla igrati za FIBA ekipu”, govori Kaljo, te ističe kako je dobila veliku podršku porodice i prijatelja.
U juna 2014. godine odlučila je da pokrene inicijativu na internetu kojom je želela da prikupi potpise za promenu navedenog pravila. Početkom ove nedelje FIBA je objavila kako će igračicama i igračima tokom određenog probnog perioda biti dozvoljeno da nose verska obeležja, poput hidžaba ili turbana, na određenim takmičenjima.
Centralni odbor FIBA-e zasedao je tokom završnice Svetskog prvenstva košarkaša u Španiji te odlučio da se dozvoli dvogodišnja testna faza u kojoj će se moći nositi hidžabe, turbane, jarmulke… Tokom probnog perioda nacionalni savez mora poslati zahtev FIBA da dozvoli igračima da nose ova verska obeležja. Kada dobije odobrenje, savez će morati slati izveštaje na osnovu ovog zahteva dva puta godišnje.
Centralni odbor će ponovo zasedati 2015. godine, raspravljati o ovom pravilu i odlučiti da li će odobriti test na najnižem zvaničnom međunarodnom nivou narednog leta. Potpuni pregled situacije biće izvršen 2016. godine i tada će se znati da li će se uvesti stalno pravilo nakon OI 2016. godine.

Ovo nije usamljeni slučaj u kojem pokrivene sportskinje traže slobode da se mogu baviti sportom, a ujedno se držati svojih verskih obaveza.
Pre nekoliko godina je Svetska fudbalska asocijacija dozvolila igračicama s hidžabom da nastupaju u zvaničnim utakmicama. Problema je bilo i u pojedinačnim sportovima, poput rvanja ili dizanja tegova.
Kaljo je u proteklom periodu nastupala na Američkoj letnoj ligi, no trenutno se ne može vratiti zvaničnim takmičenjima, izuzev ukoliko košarkaški savez kluba koji je želi angažirati ne dobije dozvolu od FIBA.
Kada je riječ o reprezentativnim nastupima, oni nisu mogući pre kraja OI za dve godine, kada će biti poznata konačna odluka.
“Za sada ne mogu igrati u FIBA takmičenjima, međutim, volela bih predstavljati reprezentaciju Bosne i Hercegovine kada [odluka FIBA o dozvoli nošenja hidžaba] bude dovedena na viši nivo”, ističe ova košarkašica.
Izvor i foto: Al Jazeera

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Bošnjakinja koja je izmijenila pravila FIBA

Izvor: SandzakPress.net, 20.Sep.2014, 02:06

BiH, Amerika – Bosanka Indira Kaljo, profesionalna košarkašica u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je nedavno svjetskoj javnosti postala poznata nakon što je pokrenula inicijativu na osnovu koje je FIBA omogućila košarkašicama sa hidžabom da igraju na utakmicama pod njenim okriljem,...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.