Putin: Odluka da ne dođu je njihov izbor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2015, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Odluka da ne dođu je njihov izbor

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je odluka određenog broja svetskih lidera da ne dođu u Moskvu na Paradu pobednika, povodom 70. godišnjice od oslobođenja od fašizma, njihov izbor, navodeći da poštuje njihovu odluku.

"To je njihov izbor, njihova odluka", rekao je Putin na konferenciji za novinare posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merke.

Putin je istakao da "veruje da su trenutna politička pitanja manje važna od fundamentalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pitanja održavanja mira i stabilnosti", prenela je agencija Tass.

Ruski predsednik je dodao da se juče sastao i sa veteranima Drugog svetskog rata iz SAD, Britanije, Poljske i drugih zemalja.

"Oni su glavni učesnici proslave i drago mi je što su bili sa nama", kazao je Putin.

Putin je se zahvalio nemačkoj kancelarki na poseti Moskvi.

"Naša zemlja je bila u ratu sa nacističkom Nemačkom, koja je, takođe, bila žrtva režima. Sada Nemačku smatramo partnerom, prijateljskom državom i prirodno je što je kancelarka došla", naveo je Putin.

Merkel je izrazila zadovoljstvo zbog razgovora sa Putinom o odnosima Ruske Federacije sa EU i situaciji u Ukrajini.

"Dobro je što smo se danas sreli u Moskvi kako bismo razgovarali o bilateralnim odnosima Rusije i EU i, naravno, o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine", rekla je Merkelova, naglašavajući važnost rešavanja postojećih problema diplomatskim sredstvima.

Merkelova je istakla da je Nemačka iz svog gorkog iskustva naučila kako treba raditi, sarađivati i u komplikovanim situacijama, kao što je ova tekuća, i nastojati da se pronađu diplomatska rešenja.

Nemačka kancelarka je, takođe, zahvalila na mogućnosti da oda poštu poginulima u Drugom svetskom ratu.

"Za mene je bilo veoma važno što sam mogla da dođem ovde, kako bih mogla da na 70. godišnjicu Pobede odam poštu ljudima tadašnjeg SSSR koji su poginuli", istakla je Merkelova.

Merkelova odala poštu sovjetskim vojnicima

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je u Moskvi odala poštu sovjetskim vojnicima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu, i apelovala na saradnju Zapada i Rusije, u cilju rešavanja ukrajinske krize.

Iako je bila među zapadnim zvaničnicima koji su odbili da u Moskvi prisustvuju jučerašnjem obeležavanju 70. godišnjice pobede nad fašizmom, Merkelova je danas došla u posetu Rusiji i položila venac na Grob neznanog junaka u blizini Kremlja. Nemačka kancelarka, koja je u poslednjih nekoliko meseci imala ključnu ulogu i pregovorima u cilju rešavanja ukrajinske krize, danas je ponovo istakla važnost saradnje kako bi u Ukrajini sukobi bili okončani.

"Za nas je jako važno da uvek sarađujemo, pa i kada je situacija veoma komplikovana", rekla je Merkelova na početku sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U Moskvi je juče na Crvenom trgu u Moskvi održana vojna parada, posvećena 70. godišnjici pobede nad fašizmom, najveća u istoriji Rusije. Na paradi je prisustvovalo 27 lidera stranih država, ali brojni zapadni zvaničnici nisu došli u Moskvu.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkelova odala poštu sovjetskim vojnicima

Izvor: RTS, 10.Maj.2015

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u Moskvi odala poštu sovjetskim vojnicima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu. Merkelova apeluje na saradnju Zapada i Rusije u cilju rešavanja ukrajinske krize. . Angela Merkel je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.