Jeremić: Kinezi spremni da ulože dve milijarde dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2011, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Kinezi spremni da ulože dve milijarde dolara

HONG KONG -

Razgovorom sa kineskim kolegom Jang Điečiom u Pekingu, srpski šef diplomatije Vuk Jeremić nastavlja danas posetu Kini, gde je u petak razgovarao sa tamošnjim privrednicima koji su iskazali spremnost za investiranje dve milijarde dolara u projekte u Srbiji.

Jeremić je u petak u Hong Kongu razgovarao sa kineskim privrednicima, a konkretni projekti za koje je kineska strana pokazala interesovanje ukupne su vrednosti oko dve milijarde dolara, sa periodom ulaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od nekoliko godina, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Jeremić je u petak započeo zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini u Hong Kongu, susretom sa rukovodstvom velikih kompanija kojima je predstavio mogućnosti ulaganja u Srbiju.

"Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastancima, a projekti o kojima smo razgovarali mogli bi biti spremni za implementaciju vrlo brzo, već krajem meseca", izjavio je Jeremić nakon sastanaka u Hong Kongu.

Kineski preduzetnici su posebno interesovanje pokazali za direktne investicije u oblasti energetike i tekstilne industrije.

"Jedna od kompanija izrazila je spremnost da prebaci značajan deo svoje proizvodnje za evropsko tržište u Srbiju, dok su ostali projekti grinfild investicije u oblasti visoke energetske tehnologije", rekao je Jeremić.

Dogovoreno je da već tokom naredne nedelje u Beograd doputuju kineski stručni timovi, koji bi sa srpskim predstavnicima dogovorili uslove i pripremili tekstove sporazuma o razumevanju koji bi mogli biti potpisani do kraja oktobra, kada se očekuje poseta guvernera jedne od ekonomski najrazvijenijih kineskih provincija Guangdonga, navedeno je u saopštenju.

Srpski ministar je dodao da je Kina danas jedna od retkih zemalja koja ima kapacitet za direktna ulaganja u inostranstvo i da za ta sredstva ceo svet pokazuje ogromno interesovanje.

"Srbija ima važnu komparativnu prednost, a to su izuzetno dobri politički odnosi koje smo strpljivo gradili u prethodnom periodu. Ovo je trenutak u kojem ćemo se potruditi da ta činjenica dođe do izražaja prilikom njihovog odlučivanja o ekonomsko-strateškom pozicioniranju u Evropi", izjavio je Jeremić.

Jeremić će u nedelju i ponedeljak predsedavati sednicom Međudržavnog komiteta za ekonomsku saradnju koji predvode Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ministarstvo privrede Kine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dve milijarde dolara iz Kine za projekte u Srbiji

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Okt.2011

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao sa privrednicima Kine koji su iskazali spremnost za investiranje dve milijarde dolara u projekte u Srbiji

Nastavak na SEEbiz.eu...

Kina zainteresovana za ulaganja

Izvor: RTS, 09.Okt.2011, 01:30

Ministar Vuk Jeremić počeo posetu Kini razgovorom sa rukovodstvom velikih kompanija u Hongkongu. Projekti za koje je kineska strana pokazala posebno interesovanje vrede dve milijarde dolara, rekao Jeremić...Posetom Hongkongu, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić počeo je zvaničnu posetu...

Nastavak na RTS...

SRBIJI OD KINE DVE MILIJARDE EVRA

Izvor: Kurir, 09.Okt.2011

BEOGRAD - Kinezi dolaze! Srpski energetski sektor verovatno postaje najveća kineska investicija u ovom delu Evrope. U nekoliko projekata, uključujući i obnovljive izvore, Kinezi su spremni da ulože čak dve milijarde evra! Štaviše, Kinezi su najavili da su, zajedno sa Italijanima, zainteresovani...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.