SRBIJI OD KINE DVE MILIJARDE EVRA

Izvor: Kurir, 09.Okt.2011, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJI OD KINE DVE MILIJARDE EVRA

BEOGRAD - Kinezi dolaze! Srpski energetski sektor verovatno postaje najveća kineska investicija u ovom delu Evrope. U nekoliko projekata, uključujući i obnovljive izvore, Kinezi su spremni da ulože čak dve milijarde evra! Štaviše, Kinezi su najavili da su, zajedno sa Italijanima, zainteresovani za izgradnju solarnih elektrana, kao i hidroelektrana na Ibru, Limu, Bistrici, Drini...

BEOGRAD - Kinezi dolaze!

Srpski energetski sektor verovatno postaje najveća kineska >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << investicija u ovom delu Evrope. U nekoliko projekata, uključujući i obnovljive izvore, Kinezi su spremni da ulože čak dve milijarde evra! Štaviše, Kinezi su najavili da su, zajedno sa Italijanima, zainteresovani za izgradnju solarnih elektrana, kao i hidroelektrana na Ibru, Limu, Bistrici, Drini...

Petar Škundrić, specijalni savetnik premijera Cvetkovića, u okviru državne delegacije u NR Kini ugovorio je prvu kreditnu liniju u vrednosti od milijardu evra za obnovu rudnika u Kostolcu, novi blok u TE Kostolac i izgradnju luke na Dunavu preko koje bi se transportovao ugalj. Sporazum je usaglašen između dve vlade i očekuje se njegovo potpisivanje.

Kinezi su rešeni i da nam odobre veoma povoljan kredit za TENT Obrenovac od milijardu evra! To je za Srbiju veoma značajno jer dosad nije uspela da pronađe partnere za TENT, mada se već godinama pričalo da će to biti nemačka kompanija RWE. Uz most koji Kinezi grade preko Dunava, Kinezi polako postaju vrhunski srpski partner.

- Kina i Srbija imaju potpisan sporazum o strateškom partnerstvu, koji je glavni okvir za ove investicije. NR Kina ovakve sporazume ima sa svega nekoliko država u svetu, a nema ovakav sporazum ni sa jednom zemljom veličine Srbije. Kina nudi najpovoljnije moguće uslove finansiranja u svetu sa najnižom cenom kapitala! Kineske kompanije pokazale da su spremne da implementiraju najnovije tehnologije i da budu veoma efikasne. Naš interes je da dobijemo nove energetske objekte koji će podmiriti rastuće potrebe za energijom. Takođe, značajno je i da uposlimo što veći broj domaćih kompanija i naših ljudi kako bi mogli da steknu znanja i reference da rade slične poslove i u drugim državama - navodi Škundrić za Kurir.

Strateška podrška

Sporazum o strateškom partnerstvu Kine i Srbije potpisali su predsednik Tadić i kineski predsednik Hu Đintao avgusta 2009. Konkretni projekti su i zvanični početak ekonomskog dela sporazuma.

Potvrda u Pekingu

U Pekingu je počeo s radom Mešoviti komitet za privrednu saradnju Srbije i Kine.

Srpsku delegaciju predvodi ministar Vuk Jeremić, a energetiku zastupa državni sekretar Dušan Mrakić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.