Читај ми!

Kina zainteresovana za ulaganja

Ministar Vuk Jeremić počeo posetu Kini razgovorom sa rukovodstvom velikih kompanija u Hongkongu. Projekti za koje je kineska strana pokazala posebno interesovanje vrede dve milijarde dolara, rekao Jeremić.

Posetom Hongkongu, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić počeo je zvaničnu posetu Kini. Jeremić se susreo sa rukovodstvom velikih kompanija sa kojima je dogovoreno da tokom naredne nedelje u Beograd doputuju kineski stručni timovi, koji će sa predstavnicima Srbije dogovoriti uslove i pripremiti tekstove sporazuma o razumevanju.

"Posebno interesovanje pokazano je za direktne investicije u oblasti energetike i tekstilne industrije", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ti sporazumi, kako se najavljuje, mogli bi biti potpisani do kraja oktobra, kada se očekuje poseta guvernera jedne od ekonomski najrazvijenijih kineskih provincija Guangdonga.

Konkretni projekti za koje je kineska strana pokazala posebno interesovanje ukupne su vrednosti od oko dve milijarde dolara, sa periodom ulaganja od nekoliko godina.

"Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastancima, a projekti o kojima smo razgovarali mogli bi biti spremni za implementaciju vrlo brzo, već krajem meseca", izjavio je Jeremić.

Jeremić je dodao da je "jedna od kompanija izrazila spremnost da prebaci značajan deo svoje proizvodnje za evropsko tržište u Srbiju, dok su ostali projekti grinfild investicije u oblasti visoke energetske tehnologije".

Interesovanje za direktna ulaganja

Kina je danas jedna od retkih zemalja koja ima kapacitet za direktna ulaganja u inostrantsvo i za ta sredstva ceo svet pokazuje ogromno interesovanje, rekao je Jeremić.

Ministar je dodao da Srbija, međutim, ima važnu komparativnu prednost, a to su izuzetno dobri politički odnosi koje smo strpljivo gradili u prethodnom periodu.

Ovo je trenutak u kojem ćemo se potruditi da ta činjenica dođe do izražaja prilikom njihovog odlučivanja o ekonomsko-strateškom pozicioniranju u Evropi, izjavio je Jeremić, posle sastanaka u Hongkongu.

Jeremić nastavlja posetu Kini sastankom sa ministrom inostranih poslova Jang Điječom sutra u Pekingu, a u nedelju i ponedeljak predsedavaće sednicom Međudržavnog komiteta za ekonomsku saradnju koji predvode Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ministarstvo privrede Kine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије