Prošlo je 24 godine, a Delije se svakog dana sete... Crvena zvezda je bila šampion Evrope! (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 29.Maj.2015, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prošlo je 24 godine, a Delije se svakog dana sete... Crvena zvezda je bila šampion Evrope! (VIDEO)

I dalje se pamti da je Zvezda na putu do finala "preskočila" Grashopers, Glazgov Rendžers, Dinamo Drezden i u polufinalu Bajern, u dva spektakularna meča, posle pobede u MInhenu 2:1 i neverovatnog remija u Beogradu 2:2, autogolom Augentalera u nadoknadi vremena...

"Crvena zvezda je šampion Evrope!!! Crvena zvezda je pobednik Kupa evropskih šampiona!!! Najveći dan u istoriji jugoslovenskog klupskog fudbala", reči su koje i dan danas, 24 godine nakon osvajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << evropskog trona odzvanja u glavama svih navijača Crvene zvezde, u nadi da će se jednom vratiti dani slavne prošlosti. Umesto nade više od dve decenije kasnije Zvezdina realnost je mnogo tmurnija, dug je veći od 40 miliona evra, problem je da se uopšte i dobije evro licence, a o plasmanu o Ligi šampiona, za sada, može samo da se mašta.

Ali, putem kroz vremeplov vraćamo se u najslavniji period klupske istorije tima iz Ljutice Bogdana. Pre tačno 24 godine f udbaleri Crvene zvezdeu Bariju osvojili su dugo sanjanu titulu šampiona Evrope i ostvarili uspeh posle kojeg je apsolutno realno konstatovati da se neće ponoviti u skorije vreme...

U smiraj zajedničke države, 29. maja 1991, ekipa sa Marakane, sastavljena od igrača sa svih jugoslovenskih prostora u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savladala je Olimpik iz Marselja 0:0 - 5:3 penalima i ušla u legendu.

Svi navijači Crvene zvezde, ali i ostali kojima je fudbal u srcu i dalje pamte 120 minuta borbe na stadionu "Sveti Nikola", gde se Zvezda uprkos tome što je imala napadački tim, odlučila na defanzivu i sačekala svoj trenutak na penal ruletu.

Zvezdini izvođači bili su nepogrešivi (Prosinečki, Belodedić, Binić, Mihajlović i Pančev), a sa druge strane, udarac legendarnog francuskog reprezentativca Amorosa, već u prvoj seriji, odbranio je Stojanović i slavlje je moglo da počne.

I dalje se pamti da je Zvezda na putu do finala "preskočila" Grashopers, Glazgov Rendžers, Dinamo Drezden i u polufinalu Bajern, u dva spektakularna meča, posle pobede u MInhenu 2:1 i neverovatnog remija u Beogradu 2:2, autogolom Augentalera u nadoknadi vremena.

Usklik komentatora Milojka Pantića "Nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao", kao da je u jednu rečenicu stavio maštanja svih prethodnih generacija Crvene zvezde, od Mitićeve preko Šekijeve i Džajine, do Pižonove i finala Kupa UEFA sa Borusijom iz Menhengladbaha.

Zvezdin tim koji je sa klupe u Bariju predvodio trener Ljupko Petrović u Bariju je izgledao ovako: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, MIhajlović, Pančev, Savićević i Binić. Sredinom drugog poluvremena umesto povređenog Savićevića šansu je dobio Stošić, a na klupi su još bili rezervni golman Jovanović, Tošić, Momčilović i Lukić.

Sudbina je htela da se uoči finala povredi, do tada standardni Duško Radinović, a trener Petrović je kasnije otkrio da bi sjajni desni bek sigurno bio u startnih 11, ali nikada nije rekao umesto koga.

Ali, istoriju pišu pobednici! I zato - vekovni uspeh u Bariju vredi još više i podseća da je ipak sve moguće...



(FOTO: MN Press)
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.