IZ ARHIVE ŽURNALA – Delije u sezoni 1990/91: Uprava napolje!

Izvor: Sportski Žurnal, 18.Avg.2013, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZ ARHIVE ŽURNALA – Delije u sezoni 1990/91: Uprava napolje!

Povici „Uprava napolje” nisu novina na srpskim stadionima. Naprotiv, čuli su se još početkom 90-tih godina prošlog veka, između ostalog i na mečevima Crvene zvezde, koja je tada bila bez premca u SFRJ!
O tome najbolje svedoči i tekst iz naše arhive, od 25. maja 1990. godine, u kojem je izjavu dao i tadašnji vođa navijača Crvene zvezde, Dragan Todić Toda.
Podsećamo Vas na deo teksta koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << je objavljen u devetom broju Sportskog žurnala.
„Čudne se stvari dešavaju u Crvenoj zvezdi. Klub svetlih tradicija u trenucima najvećeg slavlja zahvatilo je tiho nezadovoljstvo. Niko ništa ne komentariše, ali je očigledno da škripi na sve strane i na svim relacijama”, bila je uvodna konstatacija našeg novinara.
Zvezda, najtrofejniji, najuspešniji i najbogatiji, a sve jer je najorganizovaniji klub u Jugoslaviji. Lepo to zvuči, na komplimente u Zvezdi se samo oblizuju, ali nije tako. Videlo se kad se najmanje očekivalo.
A, navijači znaju sve. I ne praštaju nikom. Umesto šampionskog slavlja i ovacija ljubimcima, zbog osvajanja duple krune, kivni na sve i svakoga, 20.000 – kao jedan, prozvalo je upravu: „UPRAVA NAPOLJE!”
Sve se zbilo na utakmicama Zvezda – Spartak i Zvezda – Hajduk. Zašto su 42 minuta na toj utakmici ćutali kao da su nemi, a onda eksplodirali u prozivci? Dragan Todić je šef Zvezdinog „severa”. Na njegovoj vizit karti piše: „Najveći navijač Zvezde”. On je među Delijama otprilike ono, što je Džajić u upravi „crveno-belih”.
Glavni i osnovni razlog skandiranja jeste nezadovoljstvo zbog bruke koja nam je priređena na utakmici protiv Spartaka. Na severnoj tribini nije uopšte trebalo postavljati milicionere, a bilo ih je 50 u civilu i 250 u uniformi. Nisu nam dozvolili da proslavimo titulu. Za Delije nema veće bruke. Zato sam jednom i izjavio da mi je žao što Dinamo nije prvak da se vidi kako bi Zagrepčani slavili – rekao je Todić.
Na koga se odnosi poruka Delija?
Dragan Džajić ne sme da se svrsta u „izdajice”, eventualno ni Cvetković, a svi ostali, NAPOLJE! SVI!
Da li su baš svi krivi?
Jesu! I predsednik Izvršnog odbora i predsednik Skupštine, i svi ostali što foliraju, motaju se oko Zvezde iz nekog interesa, a nemaju veze sa fudbalom. Za Zvezdu ih je baš briga.
Mislite li da će navijači Zvezde smeniti Upravu?
Apsolutno! Sposobni smo za to. Pokazali smo protiv Hajduka da smo najorganizovaniji, najbolji navijači u Evropi. Sve što se dogovorimo i ispoštujemo
Kolektivan bojkot i ćutanje protiv Hajduka u prvom poluvremenu po opštim ocenama šteta je i za klub i za njegove navijače?
Jeste šteta, ali u tome su vrednost i snaga Delija. Nikad mi u životu nije bilo teže nego kad je Pančev postigao gol. Grizao sam šipku, plakao, ali nisam radost odao jer sam se kao i ostali zakleo. Zar se u tome ne ogleda koliko volimo zvezdu. Dokazali smo u drugom poluvremenu ko su navijači Zvezde – kazao je Dragan Todić.
Popularni Toda imao je i planove o izmirenju svih jugoslovenskih navijača.
Navijači Zvezde igrali su 1980. godine u Splitu fudbalsku utakmicu protiv navijača Hajduka. Spavali smo tada kod Splićana. Bila su to lepa vremena. Moramo učiniti sve da se navijači izmire, a jednim turnirom na kome bi učestvovali navijači Partizana, Zvezde, Dinama i Hajduka okončali bismo prepucavanja zauvek i zbrisali politiku iz sporta – rekao je na kraju intervjua Todić.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.