FK Vojvodina slavi 101. rođendan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2015, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FK Vojvodina slavi 101. rođendan

Na današnji dan pre 101 godine osnovan je Fudbalski klub Vojvodina.

Fudbalski klub Vojvodina osnovali su 6. marta 1914. učenici Velike pravoslavne srpske gimnazije, danas Zmaj Jovine gimnazija, kao i ugledni Novosađani toga vremena.

Iste godine Vojvodina je odigrala svoju prvu utakmicu u Kovilju protiv fudbalskog kluba Šajkaš i pobedila sa 5:0. Prvi međunarodni susret, sa timom engleske mornarice, odigrala je u Novom Sadu 1921. godine i pobedila 5:2.

Gradski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stadion izgrađen je 1924. godine i Vojvodina na njemu igra i danas.

Fudbalski klub Vojvodina je osvojio dve titule prvaka SFRJ, 1966. i 1989. godine, a prošle godine osvojen je i Kup Srbije. Prvi evropski trofej, Intertoto kupa, Vojvodina osvaja 1976. godine, a godinu kasnije i Mitropa kup, pobedivši Vašaš, Fiorentinu i Spartu iz Praga.

Luković: Sve za Vošinu pobedu

Prvi veliki derbi u prolećnoj polusezoni igra se u subotu na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, gde će snage odmeriti fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine.

Biće to 140. prvenstveni duel dve crveno-bele ekipe, a tradicija je ubedljivo na strani Beograđana, koji su do sada ostvarili 77 pobeda, uz 33 nerešena ishoda i 29 poraza i gol razliku 259:146. To je, naravno, samo igra brojeva koja može da ukaže na neke stvari, ali ne i da odredi tok zbivanja u novom duelu dva tima iz samog vrha srpskog fudbala.

Njih će odrediti sami igrači na terenu, a prognoza kaže da je uloga favorita na strani Crvene zvezde, dok će novosadski superligaš tražiti šansu da mladošću i kvalitetom dokaže da je sposoban da priredi iznenađenje.

Jedan od igrača koji bi, eventualno, mogao da bude kreator povoljnog ishoda za Vojvodinu jeste Luka Luković, momak rođen 1996. godine u Beogradu i dete koje je fudbalski prohodalo u Crvenoj zvezdi. Pre dve godine prešao je u redove Novosađana, a pred duel s nekadašnjim klubom, Luković je smireno rekao:

"To što igramo s Crvenom zvezdom za mene je motiv više da prikažem što bolju igru i da doprinesem ostvarivanju što boljeg rezultata u Beogradu. Ne osećam neku želju za revanšizmom ili osvetom jer nisam dočekao šansu u beogradskom timu. Prema Zvezdi nemam emocija, profesionalac sam i sada sam igrač Vojvodine, pa sam potpuno posvećen tome da pružim maksimum i da ostvarimo cilj, odnosno da pobedimo velikog rivala na njegovom terenu".

Naravno, svi se pitaju gde bi Vojvodina mogla da iznenadi Crvenu zvezdu.

"Igraćemo otvoreno, nemamo nikakav pritisak rezultata, dok će igrači rivala trpeti tenziju. Što duže rezultat bude u egalu ili nepovoljan po Beograđane, mislim da će u njihovoj igri biti prisutno sve više nervoze, a to i jeste naša prilika. Očekujem zanimljivu utakmicu i ubeđen sam da možemo u Novi Sad da se vratimo s povoljnim rezultatom", dodao je Luković.

Desetka Novosađana istakla je u prvi plan još jednu činjenicu:

"Nadam se da ću se iskupiti za dosadašnje promašaje na startu prvenstva i da ću se naći u prilici da napokon postignem gol. Naravno, to ne mogu da obećam, ali mogu da nagovestim našu veliku borbu za svaku loptu i za bodove. Zvezda će imati iskusniji tim na papiru, ali mislim da joj to neće doneti prednost i da je naša šansa sasvim opipljiva da ostvarimo cilj".

Na pitanje da li sebe jednog dana ponovo vidi u dresu Crvene zvezde, Luka Luković je kategorično odgovorio:

"U mom slučaju izgleda da važi ona da prva ljubav zaborava ima i da sam prestao da razmišljam na taj način o Crvenoj zvezdi. U mislima mi je samo Vojvodina, to kako da budemo uspešni u Beogradu i kako da se kući vratimo s bodovima. Uspemo li u naumu, biću presrećan", rekao je na kraju Luka Luković, omladinski U19 reprezentativac Srbije i fudbaler koji iz dana u dan nagoveštava sve veći potencijal i svetlu fudbalsku budućnost. Kako svoju, ličnu, tako i FK Vojvodina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.