PRODAJU MAGLU ZA MILIONE EVRA

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 01.Apr.2009, 02:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRODAJU MAGLU ZA MILIONE EVRA










FRANKFURTSKE VESTI

U BIH POSTOJI VIŠE OD STOTINU RAZNIH KOMISIJA

Svake godine iz budžeta BiH oko10 miliona maraka (pet miliona evra) potroši se za rad raznih komisija, od kojih većina uopšte ne uradi posao zbog kojeg je formirana. Prema javnosti dostupnim informacijama, visina naknada za članove tih komisije kojih ima više od stotinu određuje se bez ikakvih pravila.

Da stvar bude gora, članovi pojedinih komisija su, osim raznih parlamentaraca, intelektualaca, eksperata, stranaca i ostalih, bili čak i šoferi. U BiH postoje takva tela kao što su Komisija za pripremu izbora Saveta ministara BiH, Komisija za upravljanje granicom, Komisija za izradu prečišćenog teksta Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova, Komisija za koordinaciju pitanja mladih ili Komisija za utvrđivanje stvarnog iznosa duga za isporučeni ruski gas. Ipak, dve komisije zaslužuju posebnu pažnju, a reč je o Komisiji za reviziju zaključaka prethodnih komisija i Komisiji za izvršenje odluka prethodne komisije.


Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić - Slavuj kaže da je pre dve godine od Saveta ministara BiH tražio podatke o tome koliko se budžetskih para godišnje troši na rad komisija i radnih grupa, ali da ih nije dobio, jer je do njih nemoguće doći.

Prikrivaju zločine

U kratkoj istoriji BiH postojale su komisije koje se mesecima nisu mogle konstituisati, a kada bi se to konačno dogodilo, naprasno bi, zbog mnogih razloga, prestajale sa radom.
Jedna od njih je i komisija za ispitivanje stradanja Srba, Hrvata i Bošnjaka u Sarajevu od koje se mnogo očekivalo, a čiji su rezultati bili jednaki - nuli.


- Niko živ ne zna ko je u kojoj komisiji i za što sve prima naknadu. Zamenici pomoćnika ministara voze službene automobile, sekretaricama i šoferima se plaćaju telefonski računi, a naknade za rad u komisijama i radnim grupama prima ko god stigne. Nemam ništa protiv ako se nekom ekspertu plati rad u komisiji, ali ne može se zaposleniku u ministarstvu finansija davati naknada za rad u komisiji koja priprema nekakav zakon o porezima ili slično. To je posao za koji prima redovnu platu i nema veze s mozgom da mu se plaća i rad u nekoj komisiji.

Ako se nastavi ovim tempom, uskoro će biti formirana komisija koja će se baviti problemom "razmnožavanja kišnih glista u Semberiji" ili "uticajem tamilskih tigrova na prostituciju u staroj Hercegovini" - kaže Jovičić.


NJegovo mišljenje deli i samostalni poslanik u Parlamentu BiH i član DP-a Momčilo Novaković, koji kaže da je praksa o formiranju komisija za sve i svašta nedopustiva.
- Stalno se formiraju nekakve komisije i radne grupe za izrade zakona ili drugih akata i na njih se troše silne pare gotovo bez ikakve kontrole. Ne vidim potrebu da radnik nekog ministarstva prima naknadu kao član radne grupe za izradu zakona koji predlaže njegovo ministarstvo. Sličan problem je izražen i u parlamentu gde poslanici primaju posebne naknade za članstvo u pojedinim komisijama. Doduše, to su simbolične naknade u odnosu na primanja u tim famoznim komisijama koje formira Savet ministara - kaže Novaković.

Ž. MARKOVIĆ