Zatvorena “Fokskonova” fabrika u Kini posle masovnih radničkih nemira

Izvor: Blic, 24.Sep.2012, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorena “Fokskonova” fabrika u Kini posle masovnih radničkih nemira

Fabrika kompanije "Fokskon" u kineskom gradu Taijuanu, koja sklapa i novi "ajfon 5", zatvorena je jutros posle radničkih nemira i masovne tuče u kojoj je učestvovalo je oko 2.000 radnika, od kojih je najmanje 40 povređeno, a neki su i uhapšeni, prenosi “Njujork tajms”.

Prema saopštenju zvaničnih predstavnika kompanije, neredi su počeli u nedelju oko 11 pre podne, kao lični sukob između dvojice radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u radničkoj spavaonici, ali ubrzo su se proširili, tako da je morala da bude pozvana policija, koja je oko 3 popodne situaciju stavila pod kontrolu.

Međutim, jedan od zaposlenih u “Fokskonu” s kojim su novinari “Njujork tajmsa” uspeli da kontaktiraju tvrdi, da je do nemira došlo nakon fizičkog sukoba radnika sa fabričkim obezbeđenjem, koji se izrodio u radnočke nemire većih razmera, u kojima je uništeno i nekoliko proizvodnih linija i zapaljeno nekoliko fabričkih zgrada.

Pročitajte još o "Fokskonu": Kad mora u WC, kineski radnik podigne ruku i trpi dok mu ne nađu zamenu Čovek koji upošljava milion Kineza poredi svoje radnike sa životinjama Dogovoreni bolji uslovi rada u "Fokskonu" Kako je Stiv Džobs objasnio Obami zašto se sve živo proizvodi u Kini

Na nepotvrđenim fotografijama i video snimcima iz fabrike koji kruže na intenetu mogu se videti razbijeni prozori, policijske snage za borbu protiv demonstranata i velike grupe radnika kako tumaraju po fabričkom krugu.

“Fokskonova” fabrika u Taijuanu ima oko 79.000 radnika, dok širom Kine ova kompanija zapošljava oko 1,1 milion radnika i jedan je od najvećih snabdevača međunarodnih proizvođača visoke tehnologije, među kojma su i “Del”, “Hjulit Pakard” i “Epl”.

Kineski radnici sve češće štrajkuju

Nakon izveštaja o zloupotrebi radne snage i kršenjima propisa o bezbednsoti na radu, a naročito nakon skaandala sa samoubistvom jednog od “Fokskonovih” radnika koji u fabrikama i žive, ovaj ogranak tajvanske privredne grupacije “Hon Hai” je, u sadradnji sa “Eplom”, tokom prošle godine nastojao da poboljša uslove rada u svojim kineskim fabrikama, a bilo je i izvesnog povećanja plata.

Izveštači iz Kine, međutim, tvrde da kineski radnici počinju hrabrije i odlučnije da se zalažu za svoja prava, da traže kolektivne ugovore, bolje zarade i humanije uslove rada, zbog čega su u novije vreme u tamošnjim fabrikama učestali kratki štrajkovi i radnički nemiri.

VIDEO> Snimak nemira u fabrici:
Pogledaj vesti o: iPhone

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnička buna u Kini: Zatvorena fabrika "Fokskona" posle masovnih nemira

Izvor: Blic, 24.Sep.2012

Fabrika kompanije "Fokskon" u kineskom gradu Taijuanu, koja sklapa i novi "ajfon 5", zatvorena je jutros posle radničkih nemira i masovne tuče u kojoj je učestvovalo je oko 2.000 radnika, od kojih je najmanje 40 povređeno, a neki su i uhapšeni, prenosi “Njujork tajms”...Prema saopštenju zvaničnih...

Nastavak na Blic...

Fabrika u Kini zatvorena posle masovne tuče radnika

Izvor: Vostok.rs, 24.Sep.2012

24.09.2012. -..Jedan od najvećih u svetu proizvođača elektronike Foxconn je privremeno zaustavio proizvodnju u fabrici u Kini posle masovne tuče radnika. Tajvanska kompanija saopštava da je u incidentu učestvovalo oko 2.000 saradnika preduzeća u gradu Tajuan na severu zemlje. U tuči je povređeno...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.