Izvor: Blic, 14.Jun.2016, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"DONIRAJTE SPERMU ZA DOMOVINU!" Bizaran poziv kineskim mladićima na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama potencijalni mladi donatori sperme iz Kine obasuti su porukama popularnih likova iz video igrica koji im za tu uslugu nude novac. Nakon prošlogodišnjeg zvaničnog odustajanja od politike "jednog deteta", koja je u Kini uvedena krajem 70-ih, najmnogoljudnija zemlja sveta danas se suočava sa novim problemom: bankama sperme nedostaje materijal.

Mashable:Donate sperm, get an iPhone 6, Chinese marketers >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << boast: Faced with a shortage of sperm donors, Chines... http://t.co/Pr3L4a0FFP

Kako kineske vlasti više ne zabranjuju drugo dete, mnogi stariji parovi žele da prošire svoje porodice i često se obraćaju bankama sperme za pomoć. Ali, iz tradicionalnih kulturoloških uverenja Kinezi nisu skloni darovanju svoje sperme, pa su tamošnje banke sperme suočene sa nestašicom. Problem se pojavljuje i na drugoj strani: mnoge porodice nisu spremne da koriste spermu nepoznatog muškarca jer smatraju da se to kosi sa konfučijanskim vrednostima.

Bilo kako bilo, u poslednje vreme Kina je preplavljena porukama u kojima se pozivaju muškarci od 20 do 45 godina da za dobrobit domovine doniraju svoje seme. Uslov je da su zdravi i nemaju istoriju infektivnih bolesti, kao ni genetskih poremećaja.

Na društvenim mrežama potencijalni mladi donatori sperme obasuti su porukama popularnih likova iz video-igara koji im za tu uslugu nude novac, koji u nekim slučajevima doseže i hiljade dolara.

Jedna reklama poručuje: "Ne morate više prodavati bubreg... Banka sperme može ostvariti vaše snove o novom Ajfonu".

Takođe, službeni mediji apeluju na patriotizam i pozivaju muškarce da "pokažu sosećanje", i pomognu da se reši problem starenja stanovništva sa kojim se zemlja suočava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.