Vanredno stanje u opštinama Žitište i Nova Crnja

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 26.Feb.2011, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje u opštinama Žitište i Nova Crnja

ZRENJANIN - U srednjobanatskim opštinama Žitištu i Novoj Crnji na snazi je vanredno stanje odbrana od poplava, zbog visokih nadzemnih i podzemnih voda, koje još više prete naseljima i usevima posle najnovijih snežnih padavina.

Predsednik opštine Žitište Dragan Milenković je zatražio da se što hitnije sačini program odbrane od poplava, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ugožena trećina oranica, a posebno kuće u Tordi, Hetinu, Međi, Srpskom Itebeju i drugim selima. U podrumima kuća su velike količine vode, ali i na grobljima, gde je teško obaviti obrede sahrane od nadošle vode.

U svih šest sela, pogranične, novocrnjaske opštine, zbog poplava, stanovnici trpe nevolje još od prošle godine. Voda se sa nekih njiva nije ni povlačila, a sada je, uoči proleće setve, poplavljeno više od 10.000 hektara oranica.

Na takvo stanje reagovali su, na prošloj sednici i odbornici Skupštine grada Zrenjanina, koji su prozvali Javno preuzeće "Vode Vojvodine" za loše održavanje kanalske mreže, uz jednodušan zahev da se oštećenim zemljoradnicima otpišu naknade za odvodnjavanje, jer su se prošle godine nive "gušile" od viška vode i zbog zaraslih kanala.

Dok polave nanovo prete srednjem i severnom Banatu, iz Vodoprivrednog preuzeća "Srednji Banat" poručuju da je nevolja došla s neba.

Direktor tog zrenjaniskog preuzeća, u sastavu "Voda Vojvodine", Samujel Kolar uverava da se prošlogodisnja katasrofa neće ponoviti, jer je u 2010. godini bilo dva-tri puta više padavina, od višedecenijskog proseka.

On je rekao da je podzemna voda, u stvari, atmosferska, da se ništa nije desilo geološki, pod zemljom, zbog čega bi kuće padale.

Na česte primedbe da Vodoprivredno preuzeće ne održava kanalsku mrežu, Kolar odgovara da vodoprivreda nije svemoćna, kada je reč o tehnici i finasijama.

- Naša briga je zaštita od polava i održavanje glavnih vodotokova, reka i kanala sistema D-T-D -navodi Kolar, upućujući poljoprivrednike da se uključe u odvođenje viška voda s banatskih njiva, za šta je ponekad dovoljna dobra volja i ašov.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.