U Zrenjaninu 95 odsto igrališta ne odgovara novom pravilniku o bezbednosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Nov.2018, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zrenjaninu 95 odsto igrališta ne odgovara novom pravilniku o bezbednosti

Prema pravilniku o bezbednosti dečijih igrališta, čija je primena nedavno počela, više od 95 odsto igrališta u Zrenjaninu ne odgovara standardima.

Načelnik Odeljenja komunalne policije Igor Virijević rekao je da u Zrenajninu, gde je postojala hiperprodukcija dečijih igrališta, ranije urađen popis i da je zabeleženo preko 100 igrališta na teritoriji grada i u naseljenim mestima.

“Više od 95 odsto ne odgovaraju standardu jer su napravljena na travnatoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << površini, a to znači da bi trebalo uraditi podlogu za sve njih”, rekao je Virijević.

Naveo je i da bi se za jednu podlogu trebalo izdvojiti od 1.000 do 3.000 evra i da je gradu samo za izradu podloge za sva dečija igrališta potrebno 300.000 evra što bi, smatra, mogao biti veliku problem budući da se za igrališta izdvaja po desetak hiljada evra.

Kako se na sajtu Ministarstva privrede navodi, pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta stupio je na snagu 25. avgusta, a njime se „uvode“ evropski standardi za opremu koja se postavlja na dečja igrališta i u kojima su sadržani zahtevi za bezbednost u pogledu materijala, projektovanja i izrade, čime se direktno bezbednost dece diže na viši – prihvatljiv nivo.

Ukazuje se da je posle stupanja na snagu 25. avgusta pravilnik imao odloženu primenu tri meseca i da je njegova primena obavezna od 23. novembra, a period od tri meseca bio je period usaglašavanja i služio je da se imenuju tela koja će vršiti kontrolu igrališta i da bi se upoznali svi ostali subjekti na koje se pravilnik odnosi.

Sva igrališta će biti izrađena po evropskim standardima, a u prelaznom periodu radovi na postojećim igralištima će se obavljati u cilju usklađivanja sa zahtevima novog pravilnika.

Pravilnik je definisao rok od tri godine da se sva igrališta dovedu u bezbedno stanje, to znači da će nova da se izrađuju u skladu sa standardima i drugim zahtevima iz pravilnika, a postojeća će za te tri godine morati da se prilagode.

Oprema koja nije ispravna moraće da se ukloni ili popravi, a kazne za kršenje zahteva pravilnika su zakonom propisane i po prvi put tačno je definisana odgovornost prema svim akterima u odnosu na dečja igrališta.

Nakon isteka propisanog roka od tri godine, igrališta koja se ne budu dovela u bezbedno stanje biće zabranjena za korišćenje.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.