Teško u Kikindi, Pančevu i Vršcu

Izvor: Blic, 08.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško u Kikindi, Pančevu i Vršcu

PANČEVO, SUBOTICA, ZRENJANIN, SOMBOR, KIKINDA - Radijatori su u većini vojvođanskih gradova juče bili topli, ali su toplane počele da umesto gasa koriste mazut. Najkritičnije je bilo u Pančevu, Kikindi i Vršcu jer tamošnje toplane ne mogu da koriste mazut. U najboljoj poziciji su građani Sombora jer se njihova „Energana" na početku grejne sezone odlučila za grejanje mazutom.



U Pančevu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su juče mnogi tražili rešenja i izlaz iz nezavidne situacije. Sistem daljinskog grejanja, na koji je priključeno 35.000 Pančevaca, zavisi gotovo isključivo od dotoka plina.

- Posle isključenja mogli bismo još šest do osam sati da grejemo oko 11.500 stanova. Posle toga se može održavati samo sistem cirkulacije vode da na niskim temperaturama instalacije ne popucaju - kaže Zoran Ašanin, direktor „Grejanja".

Ugroženo 800 domaćinstava

Više od 800 domaćinstava u Čoki strepi od nestašice gasa, a od ovog energenta zavisi i proizvodnja u Duvanskoj industriji, "Vinoproduktu", Livnici, Domu zdravlja i školama.

- Veliki broj potrošača u Čoki nema drugi način grejanja jer su već 20 godina priključeni na gasnu mrežu - kaže Ibolja Onodi, direktorka JKP "Čoka".

Za razliku od mnogih gradova, gde toplane mogu preći na druga goriva, u Pančevu samo kotlarnica u bolnici može da koristi i ugalj, a male kotlarnice u naselju Strelište mazut.

- Pančevo greju dve velike toplane, a uvođenje mazuta je moguće u samo tri kotlarnice u naselju Strelište. Ali, njihovim uključivanjem samo bi 13 odsto korisnika imalo grejanje. To se ne može učiniti odmah, jer bi prethodno trebalo obaviti remont koji bi trajao do sedam dana - kaže Ašanin.

Pančevačka HIP "Petrohemija" umesto gasa koristi mazut.

- Za proizvodnju nam je potrebno 300 tona mazuta dnevno i očekujemo da ćemo tu količinu dobijati od Rafinerije. Imamo rezerve za dva dana, pa očekujemo da Rafinerija održi snabdevanje - kaže Ljubenko Martinović, zamenik generalnog direktora "Petrohemije".

U Kikindi je juče 13.500 domaćinstava, koja gas koriste kao osnovni energent, i 3.500 korisnika centralnog grejanja imalo tople radijatore. Ali je i u Kikindi toplana isključivo usmerena na gas. Zbog toga je predsednica opštine Jagoda Tolicki juče zamolila Kikinđane da, ako imaju mogućnosti, pređu na druge izvore energije.

- Naša "Toplana" može da koristi samo gas kao energent. Pozvali smo građane da maksimalno štede gas, ali i električnu energiju - rekla je Tolicki.

Skupština opštine Kikinda juče je formirala Krizni štab koji neprestano zaseda.

U subotičkoj "Toplani" juče je bilo gasa, ali je dotok bio tri puta manji nego što je uobičajeno, pa se prešlo na zagrevanje kotlova mazutom. Minimalna temperatura u stanovima iznosila je 18 stepeni.

Na inicijativu gradonačelnika Saše Vučinića formiran je i gradski tim za ublažavanje posledica energetske krize, u kome se nalaze predstavnici lokalne samouprave, Severnobačkog okruga, "Srbijagasa", "Toplane" i "Elektrodistribucije".

Industrijski potrošači su isključeni sa gasa, a "Fidelinka" i "Mlekara" su prešle na rad sa mazutom, pa neće biti problema sa proizvodnjom hleba i mlečnih proizvoda. Radijatori su u subotičkoj bolnici juče bili topli, a vrtići i Dom zdravlje spremni su za grejanje na alternativno gorivo.

Snabdevanje strujom u Subotici bilo je stabilno, a pošto se očekivalo da će mnogi početi da koriste grejalice, odlučeno je da se redukuje javna rasveta.

Najviše problema ima u Gerontološkom centru u naselju Radijalac koji se greje na gas. Direktor ove ustanove Nenad Ivanišević kaže da su radijatori juče bili topli, ali se za danas moraju pronaći načini za alternativno grejanje.

Vršac je ostao bez gasa juče oko 18 časova. Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković najavio je za danas vanredne sednice Kriznog štaba.

U Zrenjaninu i okolnim selima juče je 22.000 domaćinstava dobijalo gas sa mreže, ali niko nije znao kada će zbog slabog pritiska dotok prestati. Po rečima dispečera u zrenjaninskom preduzeću "Grejanje", sistem daljinskog grejanja juče je funkcionisao bez problema.

- Ako gasa više ne bude, 7.500 stanova, koji su priključeni na daljinsko grejanje, biće topli, jer mazuta ima za narednih mesec dana - rekli su u "Grejanju".

U zrenjaninskoj "Elektrodistribuciji" juče je snabdevanje električnom energijom bilo redovno.

Daljinski sistem grejanja u Somboru radi normalno jer je "Energana" odlučila da ove sezone koristi mazut, jer je jeftiniji od gasa. Zbog praznika i niskih temperatura "Energana" je juče 3.800 stanova potrošača grejala sat duže, do 22 časa.

Za razliku od njih, 2.000 domaćinstava, koja su priključena na mrežu "Sombor-gasa", strepi da će ostati bez grejanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.