Gradovi ostaju bez grejanja

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 08.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradovi ostaju bez grejanja

Beograd, Novi Sad -- Grejanja nema u osam gradova u Srbiji, a još nekoliko gradova troši poslednje zalihe gasa. U nekim mestima, bolnice ne mogu da zamene gas drugim energentima.

U Gornjem Milanovcu, u bolnici su ostali samo pacijenti kojima su životi ugroženi. Rukovodstvo bolnice apelovalo je na rođake bolesnika koji ostaju na lečenju da donesu grejalice. Najugroženiji gradovi u Srbiji u kojima toplane ne mogu da pređu s gasa na mazut jesu Kikinda, Bečej, Beočin, Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sad, Pančevo, Velika Plana, Kovin, Jagodina i jedan deo Čačka.

Toplane u osam gradova u Srbiji potpuno su prestale da rade, jer imaju mogućnost da koriste isključivo gas kao gorivo.

Osim Novog Sada i Pančeva, grejanja nema u Kikindi, Bečeju, Beočinu, Velikoj Plani, Kovinu, Jagodini i jednom delu Čačka. Poslednje rezerve gasa Jagodina je potrošila u toku jutra.

Oko podneva u Zrenjaninu je isključeno 17 merno-regulacionih stanica, što znači da je bez grejanja ostalo oko 100.000 stanovnika u Zrenjanina i okolnih selima.

Polovina Loznice ostala je bez daljinskog grejanja.

U Kragujevcu oko 7.000 domaćinstava koja su se grejala na gas nema alternativno rešenje. Slično je i za 3.700 domaćinstava u Aranđelovcu.

U Čačku je bez grejanja ostalo oko 1.500 domaćinstava.

Sve ostale toplane u Srbiji, koje su mogle da pređu na mazut, rade bez problema, a isporuka mazuta je uredna.

Ugrožene i bolnice, grejalice "planule"

Toplana u Gornjem Milanovcu prešla je na mazut, ali je zbog nedostataka gasa ugrožen rad bolnice. Otpušten je najveći broj pacijenata, jer bolnica nema alternativne izvore grejanja.

Zadržani su samo životno ugroženi pacijenti, a na rođake bolesnika koji ostaju na lečenju apeluje se da donesu grejalice.

"Smatramo da ne bi baš bilo celishodno investirati u grejlice. Mi samo hitne slučajeve i ljude koji su vitalno ugroženi, kojima je neophodna hitna operacija, planirali smo da samo to radimo – sve što može danas, a može i za mesec dana, odlažemo za bolje vreme”, rekao je Miro Lazarević, direktor Zdravstvenog centra u Gornjem Milanovcu.

A Pančevo je praktično u vanrednom stanju.

Grejanje u tom gradu prestalo je jutros oko osam časova, jer je tokom noći prekinut dotok gasa u gradske toplane.

Bez tog energenta ostao je i veliki broj domaćinstava u gradu i okolnim selima.

Gradske vlasti preporučile su javnim preduzećima da, ukoliko ne mogu da se greju na druge energente, donesu odluku o minimumu procesa rada.

Pančevačke toplane od jutros nemaju gasa, zbog čega je bez grejanja ostalo oko 11.500 domaćinstava u tom gradu. Pančevci kažu da se snalaze kako znaju i umeju.

Zbog ovakve situacije, mnogi su požurili da kupe grejalice na struju, tako da se u Pančevu danas tražila kvarcna peć ili uljani radijator više.

Od 17 gradskih vrtića, pet ima svoje grejanje, na struju ili čvrsto gorivo, i oni primaju decu iz svih delova grada.

Pančevačka bolnica ima mogućnost grejanja na mazut, ali je i u toj ustanovi situacija vanredna jer bolnička vešernica radi na gas.

Zbog toga će iz bolnice biti otpušteni svi oni koji mogu da idu na kućno lečenje.

Gradska vlast preporučila je svima koji mogu da pređu na alternativne načine grejanja, ali i apeluje na racionalno trošenje električne energije.

U gradskoj upravi će raditi samo matična služba i inspekcija.

Stanje u većim gradovima

Grejanje oko 300.000 stanova u Beogradu odvija se normalno i bez problema, rečeno je danas u Beogradskim elektranama.

Kako su kazali u tom javnom komunalnom preduzeću, 12 beogradskih toplana prešlo je na alternativno gorivo - mazut, pa se nesmetano proizvodi i redovno isporučuje toplotna energija potrošačima.

U najvećem broju stanova u Beogradu temperatura je oko 20 stepeni, uz mali broj kvarova koji se veoma brzo otklanjaju, rečeno je za B92 u Beogradskim elektranama.

U Beogradskim elektranama su naveli da problema sa grejanjem od jutros imaju stanovnici u Banovcima, jer kotlarnica u tom prigradskom naselju ne može da pređe na mazut.

Oni koji se greju na gas koji su kupili od privatnika, od jutros borave u hladnim stanovima.

Oko hiljadu domaćinstava u beogradskom naselju Cerak nema grejanje, a kako kažu stanari tog dela Beograda, većina domaćinstava sada se greje na struju.

Tri toplane u Novom Sadu sinoć su potpuno obustavile isporuku toplotne energije.

Ta tri postrojenja jedina u gradu nisu mogla da pređu na mazut kao alternativni vid energenta za proizvodnju toplotne energije.

Toplane ne isporučuju ni toplu vodu, a bez gasa su ostala i domaćinstva.

Zbog problema sa grejanjem u glavnom gradu Vojvodine od jutros ne radi 51 vrtić Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", a deca su raspoređena u 15 vrtića koji imaju grejanje, izjavila je portparolka te ustanove Ruža Pajantić.

Pripadnici Prve brigade Kopnene vojske obezbedili su Gerontološkom centru u Futogu četiri agregata za alternativno napajanje strujom da bi se ublažile posledice nestašice gasa, saopštila je Vojska Srbije.

U Pančevu je bez grejanja oko 40.000 stanovnika.

Gotovo nijedna pančevačka toplana ne može da radi na drugo gorivo, osim nekoliko starih toplana sa malim kapacitetima u pančevačkom naselju Strelište, gde je potrebno više dana da se osposobe za rad na mazut.

Zbog problema sa gasom, u Pančevu mnogim važnim ustanovama i javnim komunalnim preduzećima uvedene su vanredne mere i novi režim rada, prilagođen novonastaloj situaciji.

Iz pančevačke Elektrodistribucije preko lokalnih medija apeluju na građane da ne preteruju sa korišćenjem električne energije, koja je mnogima jedina alternativa.

Nakon što je Gornji Milanovac jutros ostao bez gasa, rukovodioci bolnice u tom gradu rešili su da otpuste najveći broj pacijenata jer nemaju alternativne izvore grejanja.

Kako je izjavio direktor Zdravstvenog centra Miro Lazarević, jutros je počelo otpuštanje svih pacijenata na kućno lečenje, a u bolnici ostaju samo pacijenti kojima su životi ugroženi.

Bajatović: Ko prvi dobija gas

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da - kada gas, u popodnevnim časovima, bude pušten iz Mađarske - vrlo brzo će biti rešen problem grejanja u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Subotici, Vršcu i Bečeju. Prema njegovim rečima, nešto više vremena trebaće da gas stigne i do Jagodine.

Prema njegovim rečima, individualni potrošači gasa, "nažalost", neće biti podmireni iz tih interventnih količina iz Mađarske, jer su prioriteti toplane koje nemaju mogućnost prelaska sa gasa na alternativno gorivo.

Svi korisnici daljinskog grejanja, ali i individualni potrošači koji koriste gas, u Kikindi ostaju bez grejanja.

Šefica pravne službe u kikindskoj toplani Dragica Kričković rekla je da su radijatori u stanovima koji su priključeni na daljinsko grejanje jutros bili mlaki, jer su koristili minimalni pritisak u sistemu, ali da će i oni od podneva potpuno ostati bez grejanja.

Direktor Zdravstvenog centra "Kosta Sredojev Šljuka" u Kikindi, Lazar Rajić, rekao je da je gradska bolnica od danas bez grejanja, jer je koristila gas za zagrevanje.

"Pravimo drastičnu redukciju svih usluga. Upravo sastavljamo listu dežurstava samo najnužnijih odeljenja, većinu pacijenata ćemo poslati kućama, a najurgentnije ćemo prebaciti na lečenje u Zrenjanin", rekao je Rajić.

Po nalogu "Srbijagasa", danas oko podne u Zrenjaninu i 11 naseljenih mesta koja pripadaju području tog grada isključeno je 17 merno-regulacionih stanica, na koje je priključeno približno 21.000 individualnih potrošača gasa, rečeno je u Javnom preduzeću "Grejanje".

To znači da je bez grejanja na gas danas ostalo približno 100.000 stanovnika u Zrenjaninu i okolnim selima, i oni će morati da nađu alternativna goriva, kao što je to juče učinjeno u Opštoj bolnici "Dr Đorđe Jovanović".

Vršac je ostao bez snabdevanja gasom, zbog čega je oko 13.000 domaćinstava bez grejanja, a obustavljena je i proizvodnja u "Hemofarmu", rekli su danas u vršačkom Kriznom štabu.

"Vršac je na korak od vanrednog stanja jer je u potpunosti obustavljeno snabdevanje gasom. Situacija je izuzetno teška jer je Vršac potpuno gasifikovan, a nijedna toplana nema alternativu", kazao je predsednik te opštine Čedomir Živković agenciji Beta.

U Kragujevcu je od jutros svih 7.000 domaćinstava koja koriste gas ostalo bez grejanja, saopštila je Skupština grada Kragujevca.

Stanovi su od jutros hladni i u nekoliko stambenih zgrada u bloku Avala, na Aerodromu, i Maglićkoj i Ilindenskoj ulici, u naselju Bagremar, pošto kotlarnice na gas nisu prilagođene za korišćenje drugog goriva, kažu nadležni u tom gradu.

Zbog prestanka snabdevanja prirodnim gasom, u toku prepodneva više od polovine Loznice ostalo je bez daljinskog grejanja iz firme "Dekotra", izjavio je direktor Javnog komunalnog preduzeća Toplana u Loznici Milan Panić.

On je naveo da se, po ugovoru sa Toplanom, 55 procenata od ukupno 210.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora, toplotnom energijom snabdeva iz firme "Dekotra", čiji kotlovi koriste isključivo prirodni gas, koji ne može da se zameni drugim gorivom.

Od jutros je i Čačak bez gasa.

Najveća gradska toplana i još četiri manje priključene su od juče na mazut, čije su zalihe dovoljne za sedam dana.

Bez grejanja je ostalo 1.510 stanova priključenih na toplane "Ljubić kej" i "Vinara", koje nemaju alternativna rešenja.

Daljinskim grejanjem u Čačku je obuhvaćeno 8.000 stanova. Nešto više od 4.000 kuća priključeno je na gasovodnu mrežu. Njihovi vlasnici prinuđeni su da se preorijentišu mahom na grejanje strujom.

U Jagodini je zbog nestanka gasa bez grejanja ostalo 5.700 potrošača na sistemu daljinskog grejanja i 4.000 domaćinstava koja za grejanje koriste gas, saopštila je lokalna vlast u tom gradu.

Predsednik Skupštine Jagodina Ratko Stevanović rekao je agenciji da se među tih 5.700 potrošača na sistemu daljinskog grejanja nalaze i bolnice, škole i vrtići, kao i da je lokalna vlast nemoćna da reši problem grejanja.

U Kraljevu, više od 200 porodičnih domaćinstava naselja Higijenski zavod, koja su se isključivo grejala na gas, ostalo je danas bez tog energenta.

Prema rečima jednog od stanara u tim porodičnim kućama Jelene Petrović, stanovnici se snalaze koristeći alternativna rešenja.

U Kruševcu je danas bez grejanja ostalo oko 800 domaćinstava koja su priključena na gas, dok korisnici Gradske toplane imaju uobičajeno grejanje.

Deo kruševačke toplane u naselju Pejton, koja koristi gas, od jutros koristi lož-ulje, rečeno je u Gradskim toplanama.

"Kruševačka toplana koristi primarno ugalj, potom mazut, jedino deo u naselju Pejton radi na gas, a postoji mogućnost da se pređe na lož ulje, što smo učinili jutros", rekao je generalni direktor JKP Gradska toplana Milosav Đukić.

U Kruševcu oko 800 domaćinstava za grejanje koristi gas čiji je distributer "Srbijagas" i oni su tokom prepodneva ostali bez grejanja. I benzinska pumpa na kojoj se toči metan, odnosno zemni gas, koji koristi oko stotinak taksi vozila u Kruševcu, sinoć je ostala bez tog energenta.

U Bačkoj Palanci oko deset časova ispražnjen je i poslednji, četvrti, gasni kotao Gradske toplane koja greje 600 stanova u naselju "Partizan".

Nekoliko sati pre toga DP "Novi Sad-gas" obustavilo je isporuku tog energenta i za oko 5.000 individualnih domaćinstava.

Ustanove kao što su Dom zdravlja, Gerontološki centar i objekti Predškolske ustanove imaju mogućnosti grejanja na mazut.

Druge ustanove, koje nemaju takve mogućnosti, zbog ušteda struje danas su radile skraćeno.

Pavličić: Za sada nije alarmantno

Situacija sa grejanjem u Novom Sadu za sada nije alarmantna i očekujemo da se, "sa ovom količinom gasa koje su nam obećane", normalizuje, izjavio je gradonačelnik Igor Pavličić.

Gas iz domaćih izvora

Danas oko 16 sati ponovo je počela da radi Toplana "Zapad", što će obezbediti da stanovnici pojedinih naselja u Novom Sadu tokom dana dobiju grejanje.

Portparolka preduzeća Novosadske toplane Jelena Vujin izjavila je da će grejanje dobiti stanovnici naselja Bistrica, Satelit, Avijatičarsko naselje, Detelinara i Sajmište. Ona je navela da će oko 240.000 gasa dnevno za rad Toplane "Zapad" biti obezbeđeno iz domaćih izvora.

"U toku dana očekujemo normalizaciju sistema, tako da će biti mlaki radijatori, ali već sutra ujutru biće normalna isporuka toplotne energije, i za grejanje, i za pripremu tople potrošne vode, navela je Vujinova.

Ona je kazala da su Toplane "Sever", "Jug" i "Istok" prešle na mazut i proizvode toplotnu energiju punim kapacitetom.

Prema njegovim rečima, "temperatura neće biti kao što je uobičajeno, ali će biti na adekvatnom nivou i prihvatljiva za stanovanje".

Pavličić je za B92 rekao da je po izbijanju "gasne krize" u Novom Sadu formiran operativni krizni štab koji je odmah počeo sprovođenju određenih mera - deca su iz pojedinih vrtića prebačena u druge, a isto je urađeno i sa domovima zdravlja i gerontološkim centrom, tako da će moći u tim objektima da borave.

"Ovo je prelazno stanje koje ne može dugo da traje", kazao je Pavličić i naveo da, "ako traje razumno vreme, ovakav sistem može da izdrži".

"Obezbedili smo i agregate koji energijom snabdevaju institucije. Olakšavajuća okolnost je i što su nam deca na odmoru, pa vrtići ne rade punim kapacitetom", rekao je Pavličić.

Na pitanje kolika je potrošnja električne energije u Novom Sadu, Pavličić je rekao da je "blizu maskimuma", ali i da su pokrajinske vlasti tražile maksimalnu toleranciju što se tiče Novog Sada, odnosno da se dozvole kvote koje su i veće od dozvoljenih.

"Koliko god energetski sistem može da izdrži, toliko energije ćemo i imati", rekao je Pavličić i naveo da je za sada trošenje energije raspoređeno ravnopravno i ne postoje nikakvi problemi.

Novosadskim ustanovama koje su ostale bez grejanja danas je predato oko 400 uljnih radijatora.

Gerontološki centar "Novo naselje" dobio je 130 radijatora, Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" 150, Klinički centar Vojvodine i Pokrajinski zavod za transfuziju krvi po 30, 20 radijatora je stiglo u Dečju bolnicu, a 10 je dostavljeno Okružnom zatvoru.

Uljni radijatori su tim ustanovama predati zbog situacije nastale prekidom isporuke gasa novosadskim toplanama.

"To će biti dovoljno za dogrevanje prostorija u ovom prelaznom periodu", rekao je gradonačelnik Igor Pavličić i zahvalio Vojsci Srbije na pomoći prilikom uskladištavanja tih radijatora za kojima je ovih dana velika potražnja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jagodinci, Čačani i Lozničani najugroženiji

Izvor: Blic, 08.Jan.2009

Jagodina, Čačak i Loznica najugroženiji su prekidom isporuke gasa Srbiji. Jagodinska toplana nema mogućnost da koristi mazut, kao i dve toplane u Čačku, koje greju oko 1.500 stanova. U Loznici bi više od pola stanova moglo da ostane bez grejanja zbog prestanka isporuke gasa, dok je u drugim gradovima...

Nastavak na Blic...

Osam gradova u Srbiji bez grejanja

Izvor: RTV Pink, 08.Jan.2009

. . . Najugroženiji gradovi u Srbiji u kojima toplane ne mogu da pređu s gasa na mazut su Kikinda, Bečej, Beočin, Novi Sad, Pančevo, Velika Plana, Kovin, Jagodina i jedan deo Čačka, izjavio je danas Tanjugu direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić. .

Nastavak na RTV Pink...

SMRZAVANJE U BOLNICAMA

Izvor: Press, 08.Jan.2009

Bolnice u Jagodini, Gornjem Milanovcu, Vršcu i Kikindi otpuštaju pacijente na kućno lečenje jer je u sobama isključeno grejanje. .U više gradova u Srbiji u kojima se bolnice greju na gas lekari su juče bili prinuđeni da otpuštaju lakše pacijente, a da teže bolesnike premeste u prostorije...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.